SIBO - boala pe care o poţi avea şi tu, fără să ştii

Ultima actualizare:
Ana-Maria Dragomir, medic nutriţionist specializat în tulburările imune şi neurodigestive
Ana-Maria Dragomir, medic nutriţionist specializat în tulburările imune şi neurodigestive

SIBO este un termen provenit din limba engleză - Small Intestinal Bacterial Overgrowth şi înseamnă suprapopularea bacteriană a intestinului subţire cu bacterii, fungi şi paraziţi. Aceştia dau o mulţime de probleme de sănătate la care nu te-ai fi gândit.

Actriţa Ani Creţu a stat de vorbă pe blogul ei ("Cu și fără mască") cu dr. Ana-Maria Dragomir, medic nutriţionist specializat în tulburările imune şi neurodigestive. A aflat că, dacă intestinul gros poate fi colonizat de foarte multe microorganisme fără prea multe probleme, intestinul subţire este mai sensibil. 


    Ana-Maria Dragomir, medic nutriţionist specializat în tulburările imune şi neurodigestive
Ana-Maria Dragomir, medic nutriţionist specializat în tulburările imune şi neurodigestive

Simptome

Vorbim de SIBO atunci când intestinul subţire este colonizat de microorganisme care fie nu au ce căuta acolo, fie sunt într-un număr mult prea mare. Acestea fermentează alimentele, iar compuşii de fermentaţie fie blochează enzimele digestive, fie unele substanţe provenite din fermentaţie ajung în sânge şi afectează organismul. Fenomenul acesta duce la simptome neplăcute: balonare, reflux gastroesofagian, dureri abdominale, reacţii alergice, intoleranţă la lactoză şi histamină, colon iritabil, steatoză hepatică, tulburări de creştere la copii, oboseală, insomnii, putere de concentrare redusă. “Un studiu publicat recent a identificat o corelaţie între SIBO şi tulburările de concentrare. Vă daţi seama ce înseamnă asta? Mulţi copii sunt catalogaţi ca fiind neastâmpăraţi, când agitaţia aceasta poate nu e din vina lor. Ar fi interesant de văzut în câte accidente rutiere provocate de neatenţie sau oboseală sunt implicaţi şoferi care suferă de SIBO”, a declarat dr. Ana-Maria Dragomir pentru anicretu.ro.

Cum se tratează

Tratamentul se alege în funcţie de cauza apariţiei. “În cazul SIBO apărut în urma unei infestări parazitare, vindecarea e posibilă după deparazitare. În cazul unor tulburări de tranzit apărute pe fondul unei afecţiuni neuromusculare, nu te poţi vindeca total de SIBO decât atunci când tranzitul revine la normal. Ca tratament, cu excepţia antibioticelor clasice, se folosesc şi diverse siropuri digestive din mai multe plante, bittere, infuzii din plante cu efect asupra secreţiei gastrice şi a motilităţii intestinale, dar şi preparate enterosorbente, pe bază de cărbune medicinal, siliciu, argile omologate pentru uz intern, care neutralizează substanţele secretate de microorganismele din intestinul subţire”, adaugă medicul.  De această afecţiune pot suferi atât copiii, cât şi adulţii.

Stilul de viaţă corect

  • Stresul şi anxietatea afectează secreţia gastrică şi tranzitul. Astfel, sunt utile remedii calmante şi un program de management al stresului. 
  • Fă sport zilnic, în special exerciţii care ajută la activarea tranzitului intestinal: abdomene, genuflexiuni, iar în cazul copiilor – săritul pe trambulină, mersul piticului, sărituri etc.
  • Masajul abdominal cu uleiuri esenţiale este util în cazul copiilor mici.
  • Mănâncă mai puţin la masă. Sunt persoane care îşi pun în farfurie prea mult, comparativ cu puterea lor de digestie. Dacă după 10-30 de minute de la ultima masă ai o senzaţie de oboseală şi balonare, e semn că trebuie să reduci cantitatea de mâncare. 
  • Ia serioase măsuri de igienă pentru a preveni riscul infectării cu paraziţi şi fă-ţi periodic analize.
image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net