Simptomele care anunţă un accident vascular cerebral

Ultima actualizare:

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când creierul este privat de oxigen şi de nutrienţi din cauza întreruperii circulaţiei sângelui. Materia cenuşie moare după câteva minute şi nu mai poate fi recuperată niciodată. Este o situaţie foarte gravă, considerată prima cauză de invaliditate şi a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei. Când apare, trebuie acţionat rapid, iar pentru asta e necesar să recunoaştem simptomele.

Timpul e cel mai important pentru un pacient care suferă un AVC. Are la dispoziţie maximum 6 ore pentru a ajunge la spital, astfel încât să i se salveze viaţa şi să rămână cu cât mai puţine sechele.

„Timpul este creier! Asta obişnuim noi, medicii, să spunem în cazul acestei boli dramatice. Fiecare secundă e vitală pentru creierul afectat de un AVC. Iar ca să putem acţiona rapid şi să sunăm la Salvare, trebuie să recunoaştem simptomele. Literele definitorii sunt «FAST»”, avertizează dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş.

Concret, fiecare literă e un simptom. F este de la „faţa căzută şi asimetrică”, A de la „amorţirea braţelor şi picioarelor”, S de la „stâlcirea sau sacadarea vorbirii”, iar T vine de la „timp”, pentru că atunci când apar aceste simptome este timpul să suni urgent la 112. Fiecare secundă pierdută înseamnă pierderea definitivă a unor celule nervoase şi implicit a unor funcţii importante ale corpului. 

Pacientul afectat de AVC devine confuz, are probleme de vorbire şi de vedere, poate să respire mai greu, să aibă tulburări de mers, de echilibru şi de coordonare, sau chiar căderi inexplicabile însoţite de pierderea conştinţei. De asemenea, poate avea cefalee bruscă şi severă, paralizia feţei, braţelor şi picioarelor. În multe cazuri, din cauza lipsei de reacţie în timp util, pacienţii care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate, cu sechele majore care-i fac dependenţi de o altă persoană. Viaţa celor care ajung la spital în maximum 6 ore poate reveni la normal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net