Spune-mi ce månânci să-ţi spun cum trăieşti / Nucile, surse de viaţă lungă

Ultima actualizare:

Aceasta este concluzia unor studii recente efectuate de cercetătorii americani de la Barcelona's Hospital Clinico. Mai mult, nucile conţin acid alfa linoleic, care împiedică îngroşarea arterelor şi sunt benefice pentru bolnavii cu tulburări de ritm cardiac. De aceea, cercetătorii recomandă bolnavilor de inimă să includă în dietă 8 nuci pe zi.

Experimentul a mai demonstrat că, spre deosebire de uleiul de măsline, nucile au ajutat la menţinerea elasticităţii şi flexibilităţii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului. Un nou studiu, efectuat la Universitatea Scranton din Pennsylvania (SUA), aduce şi mai multe informaţii interesante, care susţin ideea introducerii acestor fructe oleaginoase în dieta zilnică.

Astfel, cercetătorii au dovedit că nucile sunt cele mai sănătoase alimente din categoria fructelor oleaginoase. Ele conţin atât fibre sănătoase, proteine, minerale şi vitamine, cât şi un număr mare de antioxidanţi, mai puternici decît la celelalte tipuri de nuci. În cadrul acestui experiment, specialiştii au analizat comparativ beneficiile pentru organism aduse de nuci şi de celelalte fructe oleaginoase: migdale, arahide, fistic, alune, nuci braziliene, nuci cashew, nuci de Macadamia şi nuci pecane.

Autorul cercetării, dr. Joe Vinson, precizează că „o mână de nuci conţine aproape de două ori mai mulţi antioxidanţi decât aceeaşi cantitate de arahide sau de alte tipuri de alune". Nucile sunt de două şi până la 15 ori mai puternice în lupta cu radicalii liberi decât vitamina E, cunoscută pentru proprietăţile ei antioxidante. Potrivit dr. Vinson, un alt beneficiu al nucilor este acela că ele pot fi mâncate în stare naturală, fără să fie gătite, proces prin care ar pierde din proprietăţile majore.

Oamenii de ştiinţă recomandă un consum zilnic de şapte nuci pentru a reduce riscul bolilor de inimă, anumite tipuri de cancer, diabetul zaharat de tip 2, dar şi pentru a combate cauzele îmbătrânirii. Din nefericire, oamenii nu mănâncă foarte multe nuci de teamă să nu ia în greutate. Dr. Vinson subliniază însă faptul că nucile conţin grăsimi sănătoase, nu saturate (care duc la înfundarea arterelor) şi că, dimpotrivă, nucile reduc supra-alimentarea, instalând senzaţia de saţietate.

Reţetele săptămânii

Mucenicii fierţi cu miere, cu nucă şi cu arome

Timp de preparare : 45 minute Calorii : 150/100 g

Ingrediente: 500 g mucenici, gata preparaţi, 300 g nucă tocată nu foarte mărunt, 150 g miere, 4 l apă, 4 plicuri de zahăr vanilat, coaja de la o lămâie, o linguriţă scorţişoară, o linguriţă cu rom sau o esenţă de rom

Preparare

Se pune apa la fiert cu un praf de sare şi cu zahărul vanilat. Când apa începe să fiarbă, în vas se pun mucenicii. Se lasă să fiarbă, amestecând din când în când, pentru ca mucenicii să nu se lipească între ei. Când aceştia sunt aproape fierţi, adăugăm mierea, scorţişoara, coaja rasă de la o lămâie şi nuca. După aceea, îi mai fierbem, la foc mic, încă zece minute. Când s-au fiert (atunci se ridică la suprafaţa siropului), luăm cratiţa de pe foc, iar când mucenicii sunt călduţi, adăugăm romul.Se pot mânca după preferinţă, atât calzi, cât şi reci.

Mucenici cu zeamă, preparaţi în casă

Ingrediente pentru aluat

250 g făină, 120 ml apă caldă, 1 linguriţă rasă cu sareIngrediente pentru sirop 300 g zahar, 300 g nucă, 1 linguriţă scorţişoară măcinată ( şi alte arome-după gust- coaje de lămâie, de portocală, vanilie), 1 1/2 l apăTimp de preparare : 50 minute Calorii : 230/100g

Preparare

Frământăm un aluat din făină (250 g), apă caldă (120 ml) şi sare. Preparăm aluatul pe o planşetă presărată cu făină, apoi tăiem dreptunghiuri subţiri de aluat( 1 : 1/2 cm) şi le strângem la mijloc cu două degete, încât să ia forma cifrei 8. Lăsăm mucenicii să se usuce cel puţin patru ore.

Într-un vas mai mare, punem la fiert 2 l de apă, iar când apa dă în clocot punem mucenicii. Lăsăm focul mic şi fierbem mucenicii timp de 20 de minute. După aceea, adăugăm sarea şi zahărul, mai lăsăm să clocotească de cinci-şase ori şi oprim focul. Trecem nuca prin maşina de tocat, dar o adăugăm în oala cu mucenici în momentul în care-i servim, călduţi sau reci. Fiecare porţie de mucenici o asezonăm cu scorţişoară măcinată (şi alte arome, după gust) şi o servim în castronaşe de supă.

Mucenici moldoveneşti ( Sfinţişori)

Ingrediente pentru aluat: 1kg făină, 3 ouă, 4 linguri de miere, 350 ml lapte, 50g drojdie proaspătă, 100gr unt, sare, 2 pliculeţe zahar vanilat.

Ingrediente pentru sirop : Zahăr, miere, apă, lămâie, esenţă de rom (cantităţile sunt după gustul fiecăruia), miez de nucă, nucă de cocos.

Preparare

Din ingredientele de mai sus se face un aluat care se lasă la dospit, până când acesta creşte şi îşi dublează volumul. Apoi aluatul se împarte în mai multe bucăţi din care se fac şuviţe şi se împletesc în formă de opturi. Mucenicii se aşează în tava unsă cu grăsime şi se lasă să crească, apoi se ung cu ou. Mucenicii sfinţişori se coc la foc potrivit, până se rumenesc.

Separat, se amestecă zahărul, mierea, coaja rasă de la o lămâie şi apa. Când mucenicii rumeniţi s-au mai răcit, îi lăsăm să stea în sirop, până când se vor însiropa foarte bine. Apoi, îi aşezăm pe un platou şi-i presărăm cu nucă şi (opţional) cu nucă de cocos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net