O durere de articulații este un obstacol în desfășurarea activităților noastre cotidiene. Pe lângă recomandările medicului de familie, trebuie să apelăm și la soluții naturale prin care să ameliorăm disconfortul. Specialiștii spun că în astfel de situații trebuie să alegem acele alimente care să nu întrețină inflamația cronică.


Alimentele cu proprietăți antiinflamatoare trebuie să asigure organismului vitamine, minerale, fibre alimentare și Omega: Omega 3, Omega 6 și Omega 9. ”În acelați timp, pe lângă alimentele cu efecte antiinflamatoare, persoanele chinuite de durerile articulare trebuie să consume și alimente care să le protejeze și să le regenereze articulațiile. De aceea, din  hrana cotidiană a acestor bolnavi nu trebuie să lipsească alimentele care să le îmbunătățească starea de sănătate. Printre acestea amintesc: peștele gras, fructele de pădure, fructele oleaginoase, uleiul din sâmburi de strugure, ulei de măsline, citricele,  supa de oase, dar și ceapa și usturoiul”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în lucrarea ”Sănătatea noastră de fiecare zi”.

Peștele gras combate inflamațiile articulare

Persoanele care consumă de trei ori pe săptămână pește gras: sardine, macrou, ton, bogate în Omega 3, țin în frâu durerile articulare. Mai mult,  aportul de  pește, scade și riscul de afecțiuni cardiovasuculare și îmblânzește crizele de artrită.  

Citricele, antioxidante prețioase

Mai ales în sezonul rece, curele cu citrice, portocale, lămâi , grapfruit, ananas, pomelo , atât de bogate în vitamina C , sunt salvatoare pentru persoanele cu probleme articulare. Recunoscute pentru proprietățile antioxidante, stimulând și producția de colagen în acelați timp, citricele ameliorează durerile articulare și întăresc sistemul imunitar.

Uleiul din sâmburi de strugure să nu lipsească din dietă

Datorită conținutului mare de vitamine (E și F), de minerale (cupru și zinc, mai ales) și de acizi grași: Omega 3, Omega 6 și Omega 9, uleiul obținut din sâmburi de strugure este un tonic excelent pentru articulații.

Nucile ”repară” necazurile produse de inflamații

Fructele oleaginoase: nucile, migdalele, fructele caju, dar și fisticul furnizează organismului cantități semnificative de calciu, de Omega3  și de fibre, antioxidante valoroase care ”repară”efectele negative ale inflamațiilor în organism. Persoanele care sunt diagnosticate de medicul de familie cu inflamații cronice trebuie să deguste zi de zi 8-10 sâmburi de nuci atât de sănătoase și de gustoase.

Ceapa și usturoiul, antiinflamatoare la îndemână

Și ceapa, și usturoiul conțin în compoziție renumita substanță antiinflamatorie, alicina.  Împreună cu acidul lipoic, alicina stimulează reconstrucția fibrelor de colagen deteriorate în articulații.  

Uleiul de măsline , un ”excelent medicament„ antiinflamator dovedit

În lista ”medicamentelor” naturale antiinflamatoare, uleiul extravirgin de măsline ocupă un loc privilegiat, datorită  grăsimilor bune (mai ales  a conținutului de Omega 3).

Supa de oase este un tonic pentru articulații

Mai puțin știut este faptul că supa de oase este bogată în colagen,  comparat cu o ”cărămidă” ce  protejează sănătatea cartilajelor articulare. Când convalescenții sunt hrăniți cu supă de oase, pentru a se revigora mai repede după boală și după intervențiile chirurgicale, nici zgârciurile, bogate în colagen, nu trebuie aruncate.

Loading...