Spune-mi ce mănânci...”Doctorul” Măslină ne protejează viața

Ultima actualizare:

    Măslinele și uleiul de măsline sunt alimente care ne protejează sănătateaSursa foto: doc.ro
Măslinele și uleiul de măsline sunt alimente care ne protejează sănătateaSursa foto: doc.ro

De aproape 8000 de ani, măslina este un aliment-vedetă fiind recomandat de nutriţionişti, în toate anotimpurile, în hrana cotidiană. Dieta care conține măsline este indicată de specialiști atât persoanelor care preferă un regim de întreținere, cât și vegetarienilor și persoanelor cu boli cornice sau care postesc.

Măslina este o sursă valoroasă de vitamine și minerale

Deoarece este una dintre cele mai bune surse de vitamine ( A, B1, B2, C, D, E, K), de acizi graşi (Omega 3 şi Omega 6),  măslina se menţine în topul alimentelor foarte sănătoase, fiindu-i de folos omului de aproape opt secole.

Când uleiul extras prin presarea fructelor nu este  supus unui proces de rafinare, acesta conţine acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi  importanți în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Măslinele conțin cantități semnificative de fier, de vitamina E și de  cupru, fiind și o sursă valoroasă de fibre. De aceea, consumul de măsline  reduce riscul de arteroscleroză, dar crește, în acelasi timp, nivelul de HDL, adică nivelul colesterolului bun.

Măslina conţine o cantitate mare de calciu

Specialiștii apreciază măslina ca fiind un fruct bogat în calciu (8,8 mg ), un element esenţial pentru sănătatea oaselor, iar o dietă bogată în măsline completează lipsa acestui mineral. Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu, spun nutriționiștii, este de 800 miligrame.

Ce susțin cercetătorii despre consumul de măsline

Nutriţioniştii recomandă persoanelor care consumă multă carne să includă măslinele în meniul zilnic, pentru a atenua efectele excesului de carne,  supranumit „hoţul” calciului din oase. În acelaşi timp, alături de calciu, măslinele mai conţin : fier (asigurând organismului un aport de 40%  din necesarul zilnic la 100g), potasiu, fosfor, zinc şi sodiu.  

Dieta cu măsline îmbunătăţeşte calitatea vieţii

„Consumul zilnic de măsline aduce beneficii importante stării de sănătate a fumătorilor, deoarece previne degradarea plămânilor. De asemenea, o cură cu măsline îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici. Consumate zilnic la mesele principale, măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorând afecţiunile specifice înaintării în vârstă, precum : vederea, încetinirea proceselor de îmbătrânire, degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Nu în ultimul rând, dieta cu măsline întăreşte dantura, oasele şi ajută la regenerarea ţesuturilor distruse în situaţii dramatice-accidente sau imobilizări îndelungate la pat,” explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul ”Măslinele îmbunătățesc calitatea vieții”.  

Uleiul extravirgin ajută la detoxifierea organismului       

Nutriționiștii europeni apreciază că uleiul extravirgin, adăugat în salatele de crudităţi, care conţin și măsline, ajută la detoxifierea organismului, deoarece tocmai compuşii antioxidanţi din măsline şi din uleiul extras protejează organismul de efectele stresului și poluării zilnice .

Ce soiuri de măsline preferăm şi cum le folosim

Când cumpărăm măsline trebuie să ştim ce sortimente să alegem, în funcţie de modul în care le folosim. Dacă alegem măsline la cutie, trebuie să citim cu atenţie eticheta. 

Dacă preferăm măslinele la vrac, trebuie să le spălăm şi să le fierbem timp de cinci minute, pentru a elimina sarea. Apoi, punem măslinele în borcane, presărăm bucăţele mici de lămâie printre ele, iar deasupra turnăm ulei de măsline. Recipientele cu măsline le păstrăm în frigider.

În gastronomie, măslinele nu trebuie să fie prea sărate

Indiferent de modul în care folosim măslinele: la prepararea unor salate de legume, pentru aperitive sau pentru mâncare, măslinele nu trebuie să fie prea sărate. Totodată, consumatorii de măsline trebuie să știe  că toate soiurile de măsline pot fi consumate ca aperitiv, ca ingrediente pentru salate sau ca aliment principal sub formă de pastă de măsline, consumată la micul dejun sau la cină.

Ce trebuie să știți despre uleiurile de măsline

Uleiurile virgine şi extravirgine, obţinute prin presarea fructelor, fără să fie supuse unui proces de rafinare, sunt cele mai sănătoase, fiind  surse de acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi importanți în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Cele două sortimente de ulei de măsline se deosebesc prin gradul lor de aciditate : uleiul extravirgin are o aciditate mult mai mică de 0,8 %. Sortimentul extravigin are nuanţe deosebite: galben-verzui, culoare influenţată de clorofilă sau auriu, datorită conţinutului de licopen.

În schimb, există pe piaţă şi ulei de măsline virgin, cu o aciditate mult mai crescută (în comparație cu uleiul extravirgin) şi anume de 1,4%, deci o aciditate aproape dublă, iar din această cauză acest sortiment de ulei  pierde anumite proprietăţi: aroma sau gustul. Și aceste uleiuri pot fi consumate fără probleme, deoarece nu conțin substanțe toxice.

 Care este cel mai bun ulei de măsline

Cel mai bun ulei de măsline (Koroneiki) se obţine prin presarea   măslinelor provenite din arbori matusalemici, având o vârstă de 3000 de ani care sunt originari din Creta. Acest sortiment de ulei nu se consumă în stare pură, ci se adaugă în alte soiuri de uleiuri de măsline mai slabe, pentru a le îmbunătăţi calitatea.

Pe mapamond există 30 de soiuri de măsline

Specialiştii apreciază că există 30 de soiuri şi 150 de varietăţi de măsline, răspândite pe cinci continente. Crude, măslinele sunt tari şi foarte amare. De aceea, ele se conservă prin murare în apă foarte sărată.       

Bine de ştiut!

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare şi renale trebuie să consume doar măsline dietetice.

Soiuri celebre de măsline care se găsesc și pe piața românească

 Kalamata este un soi  de măsline foarte apreciate de consumatorii din țara noastră.  Fructele acestui soi cu o consistenţă cărnoasă, în formă de migdală, au  culoarea violet închis. În gastronomie sunt folosite la prepararea salatelor şi a mâncării gătite.

 Ceringola, un alt soi de măsline foarte apreciat în gastronomie,  se găsește și în ţara noastră. Ceringola sunt măsline foarte mari, cărnoase, având  o aromă dulceagă. De obicei, aceste măsline se consumă ca aperitiv, alături de brânzeturi.

 Picoline, un soi de măsline-vedetă în țări precum Franţa şi Maroc, se importă şi în ţara noastră. Măslinele Picoline  au o consistenţă cărnoasă, fiind consumate și pentru aroma lor deosebită. Pentru savoarea care o răspândesc, măslinele Picoline se folosesc la preparatele cu sos.

 Nicoise este un soi de măsline foarte mici, cu o aromă puternică și se găsesc și pe piaţa românească. Aceste măsline sunt folosite la prepararea salatelor. În gastronomia românească este apreciată o salată foarte gustoasă,  „Salata Nicoise”, care conține măslinele din acest soi.

 Manzanilla sunt măslinele care provin din Spania, fiind  foarte apreciate de români. Soiul Manzanilla are fructe mari, rotunde și  foarte aromate. Aceste măsline se folosesc la preparatele din peşte, la mâncarea cu măsline sau alături de salatele de icre.

 Măslinele verzi sunt mai puţin amare şi au un gust acrişor. De obicei se folosesc la aperitive, umplute cu gogoşari.

Reţeta săptămânii

O pastă excelentă de măsline

Timp de preparare: 40 minute

Calorii: 45 (la 8 măsline)

Ingrediente: 200 grame de măsline fără sâmburi,  câte 2 linguriţe suc de lămâie şi de ulei de măsline, 2 boabe de usturoi şi un amestec de mirodenii: cimbru, mentă şi mărar (după gust).

Preparare: Măslinele se pasează prin mixer, apoi se amestecă foarte bine cu două linguriţe de suc de lămâie, două linguriţe de ulei de măsline, două boabe de usturoi şi cu mirodenii: cimbru, mentă şi mărar (după gust). În pasta de măsline se poate adăuga  puţin hrean sau humus. Pasta are consistenţa pateului şi trebuie  păstrată la frigider.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net