Stilul de viaţă corect dacă aveţi hemoroizi

Ultima actualizare:
Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurgie generală
Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurgie generală

Hemoroizii afectează o mare parte a populaţiei României şi, cu toate acestea, oamenii încă ştiu foarte puţine lucruri despre ei. Ruşinea exagerată, teama şi lipsa cunoştinţelor îi determină pe mulţi să sufere în tăcere, ani în şir. Traiul cu hemoroizi nu e uşor, aceştia se pot complica, apar dureri, sângerări, tromboze şi inflamaţii. Pentru a le evita, medicii vă învaţă cum să ţineţi lucrurile sub control.

Hemoroizii sunt vene dilatate din plexul venos hemoroidal, asemănătoare cu varicele, dar situate la nivelul canalului anal. Se formează din cauza scăderii rezistenţei peretelui venos şi pierderii fermităţii ţesutului din zona respectivă. Moştenirea genetică îşi spune şi ea cuvântul, făcând ca lucrurile să evolueze mai timpuriu, mai rapid sau mai lent.


    Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurgie generală
Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurgie generală

Apoi, stilul de viaţă contează enorm. Sedentarismul, statul ore în şir pe scaune incomode la birou, alimentaţia nesănătoasă, săracă în fibre şi bogată în proteine, constipaţia, obezitatea, consumul de alcool, toate acestea declanşează boala hemoroidală chiar de la vârstă tânără.  Factorii care cauzează boala produc şi complicaţiile. Hemoroizii ajung să crească în dimensiuni, pot apărea suprainfecţii locale, ori aşa-numitele tromboze sau cheaguri de sânge. Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurgie generală, vine cu sfaturi concrete pentru a evita riscurile şi complicaţiile.

Permis şi recomandat

  • Consumul de fibre. „Ele ne păstrează o peristatică normală, stimulează tranzitul. Spre exemplu, tărâţele de psyllium au proprietatea de a-şi mări volumul în intestin, devenind un compus vâscos care măreşte dimensiunea şi umiditatea scaunelor”, explică dr. Dan Andronesi. Surse bune de fibre sunt seminţele de in, de chia, cerealele integrale, leguminoasele, verdeţurile, fructele şi legumele proaspete. 
  • Hidratarea. Prezenţa lichidelor în stomac şi intestine fluidifică materia fecală şi o face mai uşor de eliminat, prevenind, astfel, constipaţia. E bine să bem multă apă plată, ceaiuri neîndulcite, supe, ciorbe, inclusiv chefir.
  • Mişcarea. Înotul, mersul cu bicicleta, urcatul scărilor sau exerciţiile aerobice stimulează contracţiile intestinale şi facilitează trecerea alimentelor prin colon. Dar nici cu sportul nu trebuie exagerat. „Ar trebui să facem sport, dar cu măsură. Exerciţiile solicitante care cresc presiunea abdominală pe perioade lungi modifică presiunea în venele de tip terminal, sângele din interiorul venei e predispus la coagulare, aşa apărând cheagurile sau trombozele”, avertizează expertul OK Medical.

Igiena corespunzătoare. „Pentru a preveni infecţiile, e bine ca după scaun să folosim puţin sau deloc hârtia igienică, pentru a nu traumatiza şi mai mult zona, apoi să ne spălăm cu apă şi săpun.

De evitat

  • Consumul de alcool în cantitate mare. „Alcoolul produce vasodilataţie atât pe vasele de sânge, cât şi pe venele hemoroidale. Mulţi pacienţi relatează că după o perioadă de excese la acest capitol au complicaţii”, mai spune Dr. Andronesi.
  • Alimentaţia bazată pe proteine. „Dietele moderne, de pildă dieta Dukan, care nu au incluse fibre alimentare, legume şi fructe, predispun la constipaţie”. 
  • Mâncărurile picante şi fast-food-ul. “Alimentele care ne pişcă pe limbă conţin nişte esteri care, odată cu scaunul, ajung în zona anală unde produc modificări pe vascularizaţie. Mucoasa se înroşeşte, se produce un eritem, se mai subţiază peretele venos, ceea ce accentuează hemoroizii”.

  • Statul prelungit pe scaun. „Este cazul şoferilor, taximetriştilor, corporatiştilor, persoanelor care au muncă de birou. Statul mult în fund face ca sângele să băltească în zonele joase şi favorizează apariţia şi agravarea hemoroizilor. Recomand pauzele din oră în oră, în care să ne ridicăm şi să facem câţiva paşi, să ne mişcăm”, precizeazămedicul Dan Andronesi.
  • Statul mult timp pe vasul de toaletă. „Eu le spun pacienţilor mei că toaleta nu este bibliotecă. Statul cu telefonul în mână, pe Facebook, te face să uiţi pentru ce eşti acolo. O defecaţie prelungită traumatizează anusul”, mai spune specialistul. 
image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net