Un scheci celebru ne spune despre castravete că ar avea un conţinut de peste 98% apă. Renumitul fitoterapeut dr. farm. Ovidiu Bojor ne vorbeşte despre calităţile acestui „aliment-medicament".


În realitate, castravetele conţine până la 95% apă, cantităţi reduse de proteine, potasiu, calciu, fier, vitaminele A, B1, B2 şi C. Consumat ca atare sau sub formă de suc, acesta este un calmant al colicilor şi inflamaţiilor intestinale. Sucul e diuretic-depurativ, iar amestecul cu morcov, ridiche neagră şi sfeclă roşie are acţiune de mărunţire a pietrelor renale.

Cum se foloseşte  castravetele:

* consumat ca atare sau sub formă de suc;
* decoct preparat dintr-o lingură de seminţe de la o cană cu apă;
* aplicaţii cu felii de castravete, în dermatoze, pentru estomparea ridurilor;
* sub formă de loţiune pentru tenul gras: suc de castraveţi amestecat în cantităţi egale cu apă caldă; loţiune pentru tenul uscat, în amestec cu ulei de migdale; loţiune din lapte în care s-au macerat în prealabil felii de castraveţi, pentru tenuri mixte.

 
 
Loading...