Deseori, mulți dintre noi savurăm mierea cu plăcerea că ne răsfațăm cu un deliciu. Totodată, este firesc să știm că există alte și alte motive foarte importante care să ne convingă să urmăm câte o dietă cu miere naturală. Pe lângă faptul că parfumata și delicioasa miere ne răsfață, este bine să descoperim și efectele benefice pe care le are asupra organismului uman.


Fitoterapeuta Maria Niculescu precizează efectele terapeutice ale tipurilor de miere foarte apreciate în țara noastră: mierea de cimbrișor, mierea de floarea-soarelui și mierea de scorțișoară.  

Tipurile de miere și indicațiile lor terapeutice

Folosită de sute și sute de ani, mierea este apreciată ca un medicament natural valoros, iar acest remediu tratează o gamă variată de afecțiuni: .Există diferite tipuri de miere și fiecare se remarcă prin beneficiile terapeutice pe care le oferă organismului .

Mierea de cimbrișor și beneficiile sale

Cimbrișorul crește în cele mai neașteptate zone, totuși, locurile prielnice unde cimbrișorul se dezvoltă foarte bine  sunt fânețele de deal și de munte. Mierea de cimbrișor  este bogată în cupru și eficiența tratamentelor sale  se datorează efectelor terapeutice pe care le are într-o varietate de boli: digestia lentă, enterocolita,balonarea, anorexia, dischinezia biliară, bronșita și astmul bronșic. De asemenea, insomniile cronice sunt tratate cu succes cu ajutorul mierii de cimbrișor.

Mierea de floarea- soarelui și beneficiile sale

Această miere, una dintre cele mai sănătoase și mai gustoase  tipuri de miere din țara noastră, are proprietăți tonice, antibacteriene și antibiotice. Cu un gust foarte plăcut, mierea de floarea-soarelui este ideală în tratamentul recomandat pentru reducerea nivelul colesterolului ”rău”. Totodată, această miere combate durerile de stomac și  oboseala, stimulează circulația sângelui, întărește imunitatea și reglează tensiunea arterială. Acest tip de miere are un conținut  semnificativ de lecitină și de aceea se recomandă în special elevilor, studenților și persoanelor de vârsta a treia.  

Mierea de scorțișoară, un leac extern

Acest tip de miere are efecte deosebite, fiind un remediu extern, valoros pentru afecțiunile încheieturilor. Pentru prepararea acestui leac se  amestecă, până la omogenizare,  următoarele ingrediente: 200 ml apă călduță, 100 gr. miere și două lingurițe de scorțișoară.

Cum se administrează leacul

 Această pastă se aplică pe zonele dureroase, iar bolnavul trebuie să stea lângă o  sursă  de căldură- calorifer, sobă sau la soare, în anotimpul călduros, timp de 15-20 de minute. După acest interval, bolnavul trebuie să toarne  apă călduță pe locul dureros, pe măsură ce îndepărtează  mierea de scorțișoară. În continuarea tratamentului,  zona dureroasă trebuie acoperită cu un prosop sau cu o pătură moale un interval de 45 de minute. Efectul remediului se remarcă   după fiecare tratament de acest fel.  

 
 
Loading...