Un sfert din români nu a avut niciodată măsele de minte. Restul de 75% se confruntă, la vârsta adultă de cele mai multe ori, cu mari neplăceri cauzate de apariția celui de-al treilea molar. Ce complicaţii pot să apară?


În cazul în care arcada nu este suficient de încăpătoare, molarii pot erupe în poziții incorecte sau rămân impactați în maxilar, afectând astfel restul dinților. Gingia înroșită sau inflamată, dureri de maxilar sau de cap prelungite, respirație cu miros neplăcut, schimbarea poziției, culorii sau sensibilității dinților, sunt doar câteva dintre simptomele molarilor impactați.

Netratate, problemele molarilor impactați pot duce la complicații precum boli gingivale, infecții severe, înghesuirea dinților, carii, chisturi. În unele cazuri, erupția măselei de minte nu prezintă simptome deranjante care să determine un consult de specialitate.

"În momentul în care are loc erupția măselei de minte, este recomandată o vizită la cabinetul stomatologic. O radiografie dentară arată exact poziția molarilor, dacă este necesară o extracție, sau dacă măselele deja erupte ridică probleme. Putem vorbi și de operație chirurgicală, în cazul în care măseaua se află sub gingie sau în maxilar. Decizia unei extracții se ia în funcție de gravitatea situației, însă de preferat ar fi să se urmărească evoluția în timp a unei măsele de minte și să se remedieze eventualele probleme pe parcurs", spune dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodonție și ODF, Clinica Stomatologică Multident.

 
 
Loading...