Tensiunea arterială în funcție de vârstă. Simptomele hipertensiunii și hipotensiunii

Ultima actualizare:

    Tensiunea arterială este diferită în funcție de vârstă
Tensiunea arterială este diferită în funcție de vârstă

Tensiunea arterială variază în funcție de vârstă. Click! îți spune care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale, dar și ce simptome ai atunci când tensiunea arterială fie este prea mică, fie prea mare.

Tensiunea arterială ar trebui luată în mod constant, mai ales începând cu vârsta de 20 de ani, spun specialiștii de la Asociația Americană a Inimii, citați de goodmorningcenter.com. Aceștia mai precizează că, atunci când valoarea tensiunii arteriale este mai mare, vizitele la medic ar trebui să fie mai dese.

Tensiunea arterială crește cu fiecare bătaie a inimii și scade în timpul dintre două bătăi. Din această cauză, ea poate varia de la un minut la altul, mai ales dacă apar schimbări ale posturii, dacă faci mișcare, te stresezi sau nu dormi bine. Dacă valoarea este prea mare o dată, nu înseamnă că suferi de hipertensiune. Medicul tău trebuie să-ți măsoare tensiunea de mai multe ori, în perioade diferite pentru a pune un astfel de diagnostic.

Iată cum trebuie să fie tensiunea arterială în funcție de vârstă!

Valorile tensiunii arteriale în funcție de vârstă
Valorile tensiunii arteriale în funcție de vârstă

Simptomele tensiunii arteriale crescute (hipertensiune)

Durerile constante de cap, dificultățile de respirație și sângerările nazale sunt un semnal de alarmă, spun medicii. Riscul de a suferi de hipertensiune arterială (n.r. tensiune arterială mare) crește după 45 de ani, de aceea, după această vârstă, ar trebui să o iei anual. Atenție, însă! Sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de sare, lipsa de potasiu, lipsa de vitamina D, consumul excesiv de alcool și stresul pot favoriza apariția bolii.

Pentru a preveni hipertensiunea arterială ar fi bine să eviți pe cât posibil stresul, să mănânci multe fructe și legume, să eviți produsele procesate, să scazi consumul de sare și să menții o greutate corporală normală. Fă cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi și limitează consumul de alcool. Nu în ultimul rând, renunță la țigări!

Simptomele tensiunii arteriale scăzute (hipotensiune)

Cele mai frecvente simptome ale hipotensiunii sunt ameţelile, tulburările de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau leşinul. În mod normal, sportivii, nefumătorii, femeile mai slabe au tensiune arterială mai mică.

De regulă, tensiunea arterială scăzută, mai ales la o persoană tânără şi sănătoasă nu este un motiv de panică, dar cauza trebuie lămurită. De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-bătăi rare ale inimii, tahicardie-bătăi frecvente ale inimii), boli severe (şoc anafilactic, septicemie, pancreatită), pe sistem nervos.

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net