Urmează două zile toride în întreaga țară, după cum avertizează Administrația Națională de Meteorologie. Vor fi temperaturi de 35-37 de grade, chiar și 38, în unele regiuni. Dacă pe lângă moleșeală, ai amețeli și dureri de cap însemnă că ai nevoie de mai multe lichide.

Hidratarea este importantă pe timp de caniculă, apa fiind necesară pentru menținerea în formă a corpului, pentru reglarea temperaturii. În plus, asigură mobilitatea și transportul de elemente nutritive în organism. Un singur pahar cu apă, la fiecare 15-20 de minute, este excelent pentru a preveni deshidratarea. Atenție, însă, nu trebuie așteptat până la apariția senzației de sete.

Câtă apă e bine să bei

Pentru adulți, reprezentanţii Ministerului Sănătății recomandă un aport de 1 ml de apă pentru o kcal, iar pentru copii 1,5 ml pentru o kcal, ceea ce corespunde cu 35ml/kg corp la vârsta adultă și cu 50-60 ml/kgcorp la copii.  Pe caniculă, se poate ajunge la un necesar de 2-2,5 litri/zi la adulți. Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să acorde și ele o importanță mare hidratării, având nevoie zilnic de 600-400 ml de apă mai mult decât în mod obișnuit. Aceleași recomandări se fac în pentru persoanele bolnave, aflate în perioadă de convalescență sau pentru sportive.

Necesarul zilnic de lichide poate să provină din:

- apă sau ceaiuri – circa 1500 ml

- alimente (fructe, legume, lactate) – aproximativ 700-1000 ml

- procesele de oxidare din interiorul corpului la finalul cărora se eliberează apa metabolic – 300 ml/zi

Ce băuturi nu sunt indicate

Nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Află pe clicksanatate.ro care este cel mai bun tip de apă și ce băuturi te hidratează bine vara!

Analize care depistează bolile digestive

Igienă intimă în exces? Iată care sunt riscurile!

 
 
Loading...