Știm cu toții că expunerea îndelungată la soare poate provoca nemilosul cancer de piele, însă nu cunoaștem ce anume generează senzația de prăjire. Este șocant că usturimea pielii, culoarea roșiatică sau chiar închiderea pigmentului sunt chiar metodele prin care organismul nostru se apără de radiațiile solare.


Click! îți arată un documentar din SciSchow, care explică exact etapele în care pigmentul pielii devine roșu sau tuciuriu. Aici vei descoperi că, de fapt, nu soarele este cel care te „arde”, ci reacția de autoapărare a organismului tău, care se manifestă astfel. Este de necrezut ce e întâmplă. Radiația razelor ultraviolete afectează ADN-ul celulelor pielii.

Uite care sunt cele trei tipuri de radiații UV:

1. UVA. Aceste raze conduc la obținerea bronzului. Unda lor are cea mai mare lungime și cea mai puțină energie, motiv pentru care nu creează senzația de arsură.

2. UVP. Aceste raze se află în zona centrală și pot conduce la senzația de arsură a pielii.

3. UVC. Unda acestora este cea care te bronzează cel mai repede, însă partea bună este că nu te afectează.

Cum reacționează pielea la razele solare

Odată cu detectarea radiațiilor solare UVA, celulele pielii produc niște celule speciale, numite „melanocite”.  Acestea au ca rol producerea suplimentului de melanină și închiderea culorii pielii.

Pe de altă parte, radiațiile UVB distrug ADN-ul celulelor. Arsura cauzată de soare este rezultatul distrugerii mai multor celule de către razele solare. Așadar, trebuie să ne gândim de două ori la ce riscuri ne expunem, înainte de a lua decizia să mergem pe plajă.

Fundația de Cancer de Piele din Anglia recomandă tuturor persoanelor care au pielea sensibilă să folosească cremă cu protecție solară de cel puțin 15, în mod regulat. De asemenea, aceștia trebuie să evite pe cât posibil expunerea la razele solare și să apeleze cu încredere la pălării sau șepci, pentru a nu avea de suferit mai târziu.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: 

Alte articole