Uite ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci în fața televizorului

Ultima actualizare:

    foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Când iei masa în faţa televizorului sau a oricărui alt device, se pune în mişcare un întreg mecanism dăunător organismului şi creierului. Nu mai mănânci de foame, nu mănânci conștient și, ce e și mai important, nu mănânci cu limită. Creierul este prea preocupat de ecran ca să mai transmită corpului senzația de sațietate.

Chiar și munca de acasă poate distruge obiceiurile alimentare de bază. Prânzul devorat într-un sfert de oră, lipit de scaun, în faţa computerului sau cina consumată acasă, în faţa unui alt serial de televiziune dezvoltă obiceiuri dăunătoare sănătăţii.

„Când mănânci în faţa unui ecran, postezi pe Instagram, scanezi seriale de televiziune sau continui să lucrezi, atenţia nu converge către punctul potrivit, care este este conţinutul felului de mâncare”, explică Nadia Scaltrito, psiholog, conform dcnews.ro.

„Ecranele sunt obiecte care fascinează, dar hipnotizează: captează atenţia, blochează alimentaţia conştientă şi activează organele predispuse la mirosuri, culori, gusturi. Nu ne dăm seama ce mâncăm, mâncăm mai mult şi, prin urmare, suntem predispuşi să ne îngrăşăm. Fără concentrare pe ceea ce faci, fără interes, este greu să te simţi satisfăcut”, mai spune psihologul.

Surplus de kilograme și digestie lentă   

„Mâncarea într-un mod distras duce la ingerarea de multă mâncare, prea repede, două elemente care împreună reprezintă un declanşator foarte periculos. Mâncarea în exces, pe lângă faptul că duce la creşterea în greutate în timp, induce o încetinire reală a digestiei, cu tot disconfortul inevitabil pe care îl presupune acest lucru, de la plenitudinea gastrică, la greaţă, la supraproducţia acidului clorhidric. Adesea, un exces de alimente aduce cu sine atât un consum exagerat de sare, cu consecinţa rechemării apei în stomac, un exces de carbohidraţi care sunt metabolizaţi cu dificultate de flora bacteriană, cu o creştere inevitabilă a fermentaţiei. La toate acestea se adaugă faptul că, mâncând rapid, ingerăm mult mai mult aer decât ar trebui: acest lucru creşte disconfortul gastric legat de umflături. Uitându-ne la mâncare, apreciindu-i mirosul şi aroma, dedicarea timpului potrivit unei mese ne va ajuta să ne simţim mai bine şi să mâncăm mai puţin, simţind saţietatea mult mai devreme”, adaugă specialista.

image
image
image
image
image
image
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
autostrada soarelui radio constanta 1 jpeg
Captură de ecran din 2024 03 27 la 23 11 52 png
flori jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net