Mergi des la piscină sau la ştrand? dacă nu ştii cum să alegi corect locul de scăldat, s-ar putea să te trezeşti cu boli de piele de care nu vei scăpa cu una cu două. Click! îţi spune cum să alegi cel mai sigur ştrand şi cum să eviţi îmbolnăvirile.

Atenţie la starea grupurilor sanitare!

Pentru a preveni îmbolnăvirile, fii atent la starea grupurilor sanitare. Acestea trebuie să fie în permanenţă igienizate! Un grup sanitar sigur, care nu prezintă pericol pentru sănătate, trebuie să fie curat, dotat cu gresie, faianţă şi chiuvete în stare bună de funcţionare.

Cât de curată este apa?

În cazul în care ajungi la ştrand şi observi că apa din bazin este tulbure, nefiltrată corespunzător sau chiar murdară, este recomandat să renunţi la a face baie. Mai mult decât atât, în apă se pot aduna frunze uscate sau căzute din copaci, fire de iarbă, insecte, fire de păr, pot fi aruncate coji de seminţe, sticle de plastic de suc şi pahare de bere. 

Vezi dacă se respectă normele de curăţenie şi igienă

Angajaţii ştrandului trebuie să asigure normele de siguranţă, curăţenie şi igienă. Zona trebuie să fie dotată cu coşuri de gunoi. Priveşte cu atenţie în jurul tău: ţi se pare curat? Există gunoaie aruncate prin iarbă? Ai văzut plimbându-se în voie câini comunitari? Dacă da, este recomandat ca data viitoare să alegi un alt ştrand.

Există punct de prim ajutor?

În cazul în care ai nevoie de un prim ajutor medical (ţi-ai luxat glezna, ai făcut insolaţie, te-ai tăiat în cioburi, te-ai înţepat într-un gard etc) există în cadrul ştrandului personal calificat care să-ţi acorde îngrijirile necesare? Pune-ţi această întrebare înainte de a alege ştrandul la care să te duci.

Sfaturi pentru siguranţa ta

- Când cobori în bazinul cu apă trebuie să fii foarte atent la trepte. Aflându-se sub apă, treptele bazinului pot fi foarte alunecoase!
- Este interzis să te arunci în apă pentru ca poţi răni grav persoanele din jurul tău.
- Nu intra în apă dacă ai răni deschise. Poţi infecta persoanele care se scaldă în acel moment pe lângă tine.
- Când mergi la toaletă, foloselşte întotdeauna papuci! Nu intra în grupul sanitar în picioarele goale!
- Înainte de a intra în apă dar şi după ce te-ai scăldat este obligatoriu să faci duş.

 

Cum alegi cel mai sigur ştrand?

Specialiştii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului ne oferă câteva sfaturi de care este bine să ţinem cont atunci când mergem la ştrand. Uite la ce anume trebuie să acodăm atenţie:

- existenţa unui registru de evidenţă a calităţii apei;

- existenţa avertizărilor de adâncime vizibile clar poziţionate în punctele de maximă adâncime şi bine delimitate faţă de trambuline, platforme etc;
- existenţa anexelor precum vestiare, duşuri şi grupuri sanitare separate pentru femei şi bărbaţi;
- interzicerea accesului în bazin a persoanelor care au plăgi deschise, dermite, dermatoze sau boli transmisibile.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: