Suntem conştienţi că putem preveni toxiinfecţiile alimentare spălând mâinile şi suprafeţele pe care urmează să preparăm mâncarea. Carnea crudă o separăm de alte alimente, gătim produsele la temperaturi diferite, în funcţie de alimente, şi depozităm hrana la rece, ca să nu se altereze. Odată cu apariţia virusului COVID-19, îngrijorările despre mâncarea noastră cea de toate zilele au început să se înmulţească.
- Virusul este distrus prin fierbere. Studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 este sensibil la preparare termică. Prin urmare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că nu este necesar să modifici durata de fierbere a unui preparat, în scopul de a distruge virusul. Agenţia Naţională de Securitate Sanitară în Alimentaţie, Mediu şi Muncă (ANSES) din Franţa notează că prepararea termică la temperatura de 63 de grade Celsius timp de 4 minute poate distruge noul coronavirus. Potrivit acestei autorităţi, este puţin probabil să contractezi SARS-CoV-2 prin alimentaţie.
- Spală bine fructele şi legumele. Dacă speli fructele şi legumele cu apă, eventual cu o perie specială pentru mere sau cartofi, reduci şi mai mult riscul de transmitere. Este posibil ca virusul să existe şi pe suprafaţa unui măr, dacă fructul a fost manevrat de o persoană bolnavă. Spălarea acestuia înainte consum, obicei sănătos practicat şi înainte de apariţia noului coronavirus, previne îmbolnăvirea. Oţetul nu distruge coronavirusul, în cazul în care te-ai gândit să îl foloseşti.
- Ne infectăm când luăm colete de la curier? Noul coronavirus e un virus respirator, transmisibil de la o persoană la alta prin picăturile emise prin strănut, tuse. E posibil ca o suprafaţă să fie atinsă de un bolnav, iar picăturile să rămână pe ambalaj. Riscul ca persoana care preia coletul să se infecteze e mic, dacă îşi dezinfectează mâinile după manevrarea pachetului. Conform unui studiu publicat “New England Journal of Medicine”, noul coronavirus rezistă 24 de ore pe carton, 2 zile pe inox şi 3 zile pe un tip de plastic dur numit polipropilenă. Pe suprafeţele din cupru, metal care în mod normal distruge bacteriile şi virusurile, coronavirusul a rezistat 4 ore. Se recomandă spălarea obiectelor comandate online sau achiziţionate din magazine, apoi spălarea pe mâini cu apă şi săpun.