Uite la ce obiceiuri nocive de gătit trebuie să renunţi!

Ultima actualizare:

Alimentaţia este esenţială pentru sănătatea ta şi a familiei tale, iar pregătirea mesei trebuie făcută cu mare atenţie, de la început până la final. Iată câteva obiceiuri nocive de gătit la care nu-i deloc greu să renunţi, dar e important să o faci!

Încingi uleiul până când fumegă 

Când vrei să pregăteşţi ceva rapid în tigaie, adesea începi prin a încinge fie şi doar câţiva stropi de ulei. Ai grijă să nu uiţi tigaia pe foc! Dacă uleiul apucă să se încingă atât de tare încât să fumege, atunci preparatul care va rezulta va fi mai puţin sănătos. Explicaţia? După acest prag, uleiul se descompune, îşi pierde proprietăţile nutritive şi începe să degaje, printre altele, acroleină, un compus toxic. Sfat: Nu lăsa niciodată uleiul să se încingă foarte tare! Alege să foloseşţi uleiuri cu punct de ardere ridicat, precum uleiul de măsline extravirgin (216 ˚C), uleiul semirafinat de arahide (232 ˚C) şi uleiul de avocado (271 ˚C). Dacă găteşti în vase de teflon, ai grijă să nu le încingi prea tare, fiindcă temperaturile foarte înalte duc la eliberarea de PFC (perfluorocarbon), substanţă cu potenţial cancerigen. Evită şi folosirea ustensilelor din metal!

Găteşti în vase periculoase 

Vasele pentru gătit sunt adesea confecţionate din aluminiu, întrucât e un bun conductor de căldură. Însă, atunci când găteşti sau depozitezi mâncăruri în astfel de vase, aluminiul ajunge şi în preparatele tale şi nu doar că le alterează gustul, dar pune şi în pericol sănătatea. Sfat: Înlocuieşte vasele de gătit din aluminiu sau din fontă cu cele din inox, smălţuite sau din sticlă, în special atunci când găteşţi mâncăruri acide (cu lămâie, roşii, bulion). 

Speli carnea înainte să o găteşti 

E un subiect controversat, însă ar trebui să ştii că, deşi prin spălare sub jet de apă înlături o parte din bacteriile de pe suprafaţa cărnii, e imposibil să le înlături pe toate. În schimb, îţi contaminezi chiuveta cu agenţi potenţial patogeni. Sfat: Ce contează, de fapt, este temperatura la care găteşţi carnea. Spre exemplu, bacteriile de pe carnea de pui mor (fie că ai spălat-o în prealabil, fie că nu) dacă o pregăteşti la o temperatură de cca. 74˚C. De asemenea, nu te grăbi să o savurezi imediat ce ai scos-o din cuptor, ci aşteaptă măcar 10-15 minute pentru ca sucurile care o fac atât de gustoasă să se împrăştie în toată carnea, scrie slabsaugras.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net