Riscul de a contracta Covid-19 într-un avion este foarte scăzut dacă toți pasagerii poartă mască de protecție, conform unui studiu realizat la bordul avioanelor de cursă lungă Boeing 767 și 777 și publicat joi de armata americană. Studiul a luat în calcul ipoteza ca un singur pasager să fie infectat, iar ceilalți să poarte masca de protecție.


Cercetătorii comandamentului de transport al armatei americane (US Transcom) și ai Agenției pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (Darpa) au măsurat, cu ajutorul trasorilor fluorescenți, volumul de aerosoli contagioși transmiși către ceilalți pasageri de un manechin care întruchipa o persoană infectată, respirând normal. Cei mai expuși erau, firește, pasagerii așezați chiar lângă manechinul ”infectat”, în fața sau în spatele lui.

Potrivit celor 300 de teste realizate la sol și în zbor, timp de opt zile la rând în luna august, în colaborare cu compania aeriană United Airlines, 99,7% dintre particulele infectate au fost eliminate în cinci minute înainte de a ajunge la pasagerii cei mai apropiați, grație sistemului de ventilație sofisticat al aparatelor testate.

Dacă se extinde testarea la 40 de locuri din apropierea persoanei infectate, eliminarea aerosolilor ajunge până la 99,99%.

Citește și:

Coronavirus: la ce riscuri te expui când circuli cu trenul, avionul, metroul și autobuzul. Cum se propagă Covid-19

Ar fi nevoie de 54 de ore de zbor neîntrerupt pentru a te îmbolnăvi

Aceste rezultate i-au determinat pe responsabilii din domeniul transportului militar să conchidă că nivelul de transmitere a virusului este zero în timpul unui zbor de 12 ore, chiar și în condițiile încărcării aeronavei la capacitate maximă.

Este adevărat că studiul vizează numai ipoteza în care există un singur pasager infectat, iar toți ceilalți poartă în permanență masca de protecție, și nu ia în calcul riscul de transmitere a virusului în cazul în care persoana infectată se deplasează prin cabină. Cu toate acestea, rezultatele sunt încurajatoare. ”Atât pentru 777, cât și pentru 767, calculele arată că ar fi nevoie de 54 de ore de zbor neîntrerupt pentru ca un pasager să inhaleze o încărcătură virală suficientă pentru a se îmbolnăvi”, a declarat coordonatorul studiului din partea Transcom, căpitanul de fregată Joe Pope, conform Le Figaro.

De la începutul pandemiei, armata americană a suspendat cea mai mare parte a deplasărilor de trupe și a familiilor acestora, ceea ce a provocat întârzieri la schimbul efectivelor și la relocarea familiilor.

Citește și:

Un bolnav de coronavirus a venit din Spania cu avionul. 60 de persoane sunt acum în pericol

 
 
Loading...