Varicele - de ce apar şi cum se tratează

Ultima actualizare:

Asociate în trecut cu vârsta a treia, varicele afectează acum tot mai mulţi tineri de 25-35 de ani. Sedentarismul, kilogramele în plus, alimentaţia necorespunzătoare, purtarea pantofilor cu toc, statul prelungit în picioare, dar şi pe scaun, sunt doar câteva dintre obiceiurile care duc la apariţia acestor vene dilatate. Se estimează că unul din cinci români suferă de varice, într-o formă sau alta, însă prea puţini ştiu cum să le abordeze, înţeleg de ce au apărut, cât de grave sunt şi cum pot scăpa de ele.

Obiceiuri de zi cu zi care duc la apariţia lor

Potrivit medicului Vitalii Mironescu, specialist chirurgie generală în cadrul OK Medical, nu există o cauză clară a formării lor, fiind implicaţi mai mulţi factori interni şi externi: „Boala nu se moşteneşte, dar există o predispoziţie la pacienţii care au în familie rude de gradul întâi cu varice. Intervin, de asemenea, şi factorii externi, ca stilul de viaţă, alimentaţia nesănătoasă, cu multe grăsimi, dulciuri şi fast-food, fumatul sau tratamentul cu anticoncepţionale orale. Toate acestea afectează sănătatea vaselor de sânge. Băile fierbinţi pot, la rândul lor, să producă o dilatare a venelor, favorizând debutul bolii”, explică Dr. Mironescu. Purtarea pantofilor cu toc, statul prelungit în picioare, dar şi picior peste picior, obiceiul de a purta frecvent pantaloni strâmţi, incomozi, sau colanţi care strâng foarte mult piciorul, acestea sunt alte obiceiuri care afectează circulaţia sanguină de la nivelul gambelor. Sarcina este şi ea o perioadă cu risc mare în ceea ce priveşte apariţia varicelor, deoarece, în special în ultimul trimestru, presiunea şi greutatea sunt puse mai mult pe membrele inferioare. 

Ce rişti dacă stai cu ele ani în şir

Multe persoane stau cu varice ani în şir, considerându-le doar o problemă estetică. Însă ele vin cu o mulţime de neplăceri, chiar riscuri. „Primele simptome sunt senzaţiile de greutate în picioare după o zi obositoare, de arsură, de mâncărime la nivelul pielii. Cu timpul, apar dureri în jurul zonei afectate, pielea devine mai uscată, subţiată, inflamată, apar sângerări după leziuni minore. Riscurile sunt să apară probleme mai grave, precum tromboza profundă, dermatita de stază, ulceraţia de gambă, hemoragia prin ruperea varicelor sau chiar embolismul pulmonar”, avertizează dr. Mironescu.

Unguentele nu au nici un efect

Varicele sunt dilataţii patologice şi permanente ale venelor şi, cu cât trece timpul, cu atât pot creşte mai mult în dimensiuni. Nici vorbă să dispară de la sine. Nici cremele şi unguentele de la farmacie nu au vreun efect dovedit. „Până în prezent nu s-au descoperit substanţe active care să trateze varicele. Ele pot cel mult ameliora simptomele şi preveni unele complicaţii, dar eficienţa lor este mult scăzută, mai spune specialistul.

Se tratează cu o simplă injecţie

De varice se poate scăpa cu o simplă injecţie, dacă afecţiunea este la început. Procedura se numeşte scleroterapie, este simplă şi fără efecte adverse. Presupune injectarea direct în venă a unui agent sclerozant care inflamează endoteliul vasului de sânge, ducând la distrugerea peretelui vascular. În funcţie de situaţie, pot fi necesare mai multe şedinţe. După tratament, pacientul îşi poate relua imediat activităţile obişnuite. Singura cerinţă este să poarte ciorapi medicali de compresie pe o perioadă de 1-3 săptămâni şi, câteva zile, să nu facă sport. „Tehnica scleroterapiei e indicată preponderent în stadiile incipiente ale bolii, este non invazivă şi nedureroasă. Varicele se mai pot îndepărta prin metoda clasică, chirurgicală. E eficientă, însă dureroasă”, adaugă medicul Vitalii Mironescu. 

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net