Vrei o inimă sănătoasă? Iată ce miracole poate face un măr pe zi

Ultima actualizare:

    Un măr pe zi te ferește de moarte precocefoto: Shutterstock
Un măr pe zi te ferește de moarte precocefoto: Shutterstock

Ce poate fi mai plăcut decât un măr zemos și dulce, cules cu mâna ta? Cercetătorii au descoperit că un măr pe zi poate să reducă riscul decesului cauzat de o boală cardiovasculară și chiar de cancer. Statistic, s-au sesizat efecte extraordinar de benefice în cazul persoanelor care au inclus în dieta zilnică un măr.

Cercetătorii australieni au urmărit timp de 23 de ani peste 53.000 de oameni, cu vârste cuprinse între 18 și peste 70 de ani, de ambele sexe, și au descoperit că 500 miligrame de flavonoide (n.r. un antioxidant găsit în anumite fructe) pe zi, pot reduce riscul pentru decesul cauzat de cancer sau de diferite afecțiuni ale inimii. De asemenea, această substanță reduce inflamațiile din organism și păstrează vasele de sânge sănătoase.

Flavonoidele din măr sunt mai bune decât carnea?

Oamenii de știință de la universitatea ”Edith Cowan”, Australia, au analizat regimurile alimentare a peste 53.000 de persoane. S-a dovedit că cei care au consumat zilnic cel puțin 500 de miligrame de flavonoide, un antioxidant găsit în anumite fructe, au mai puține șanse să moară din cauza cancerului sau a unei boli cardiace. La polul opus, consumul zilnic de carne roșie triplează substanțele care duc la boli cardiovasculare și crește riscul cancerului intestinal, ajungându-se la moarte prematură. Carnea este benefică numai consumată în cantități limitate, în funcție de vârstă, sex, activități fizice. În schimb, medicii au remarcat că este cert că un măr pe zi aduce beneficii oricui.

Mărul trebuie consumat zilnic de toți românii

În țara noastră, la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct, iar unul din zece pacienți moare. În 2017, 150.000 de români au murit din cauza unor boli cardiovasculare, iar în jur de 50.000 din cauza cancerului. Cei care își iau zilnic doza de antioxidanți, au șanse să-și reducă mortalitatea cauzată de afecțiuni cardiovasculare cu 38% și cu 36% pe cea cauzată de cancer. În plus, persoanele care sunt fumătoare sau consumă alcool în cantități mari (adică mai mult de două pahare pe zi) au mult mai multe șanse să dezvolte aceste probleme. Aceste două vicii au un rol direct și în declanșarea inflamațiilor, creșterea tensiunii și producerea de cheaguri de sânge. România se află pe locul cinci pe plan mondial la consumul de alcool pe cap de locuitor, conform studiului făcut de ”Organizația Mondială de Sănătate” (OMS) din 2010 și o treime din români sunt fumători, conform unui studiu desfășurat în 2017 de ”Mercury Research”. Din cauza dietei, în unele cazuri, se acumulează plăci în artere, iar vasele de inflamează și se dilată. Mai departe, se formează cheaguri de sânge, iar dacă aceste cheaguri ajung la inimă, pot provoca un infarct miocardic, iar dacă ajung la creier, pot declanșa un atac vascular cerebral. De asemenea, inflamațiile de lungă durată pot duce la alterări de ADN, care duc la cancer. Flavonoidele scad inflamația și păstrează vasele de sânge sănătoare.

Nu-ți plac merele? Uite cu ce poți să le înlocuiești

Cum nu tuturor ne plac merele, această substanță se găsește în cantitatea necesară și într-o portocală, 100 de grame de broccoli sau 100 de grame de coacăze. S-a dovedit, de asemenea, că o doză mai mare de 500 de miligrame nu aduce vreun beneficiu.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net