Vrei să ai un creier mereu tânăr? Uite ce ai de făcut

Ultima actualizare:

    Meditaţia ameliorează atenţia, memoria, fluenţa vorbirii, funcţiile de execuţie şi creativitateaFoto: mindrhapsody.wordpress.com
Meditaţia ameliorează atenţia, memoria, fluenţa vorbirii, funcţiile de execuţie şi creativitateaFoto: mindrhapsody.wordpress.com

Cercetătorii americani au descoperit modalitatea de a ne proteja creierele de îmbătrânire. Aceștia susțin că meditaţia practicată pe parcursul mai multor ani este asociată cu o scădere mai mică a volumului creierului.

Autorii unui studiu apărut în publicaţia Frontiers in Psychology au dezvăluit că persoanele care au practicat meditaţia timp de 20 de ani au creiere cu volume mai mari decât cele ale persoanelor obişnuite.

Întrucât se ştie de multă vreme că volumul materiei cenuşii din creier scade pe măsură ce omul îmbătrâneşte, autorii studiului spun că se aşteptau deja să descopere mai multă materie cenuşie în anumite regiuni ale creierelor persoanelor care au practicat meditaţia pe termen îndelungat. "Însă am descoperit că acel efect era răspândit la nivelul întregului creier", a declarat Florian Kurth, profesor la Universitatea California din Los Angeles şi cercetător la Brain Mapping Center din acelaşi oraş. Autorii studiului consideră că nu pot totuşi să spună că meditaţia a determinat în rândul practicanţilor ei o scădere mai mică a volumului cerebral. Alte obiceiuri ale practicanţilor meditaţiei pe termen îndelungat ar putea influenţa volumul creierului, scrie Mediafax.

Cei care meditează au creiere mai bine conservate

Pentru acest studiu, cercetătorii au comparat tomografiile cerebrale de la 50 de voluntari care practică de mulţi ani meditaţia şi cele de la 50 de persoane obişnuite din populaţia generală. Participanţii aveau vârste cuprinse între 24 şi 77 de ani. Voluntarii din primul grup au spus că au început să practice meditaţia în urmă cu 4 până la 46 de ani. În total, tomografiile cerebrale au arătat că volumul de materie cenuşie a scăzut pe măsură ce vârsta participanţilor a crescut. Însă creierele practicanţilor meditaţiei păreau mai bine conservate decât cele ale persoanelor de aceeaşi vârstă din populaţia generală.

Aproape 18 milioane de adulţi şi 1 milion de copii practicau meditaţia în Statele Unite în anul 2012, potrivit unui sondaj ce a vizat medicina complementară, realizat de National Institutes of Health (NIH) şi Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Deşi tehnicile de meditaţie îşi au originea în religiile şi tradiţiile spirituale din Orient, americanii din zilele noastre folosesc adeseori meditaţia ca mijloc de relaxare, în afara oricăror concepte religioase. Studii anterioare au arătat că meditaţia ameliorează atenţia, memoria, fluenţa vorbirii, funcţiile de execuţie şi creativitatea.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net