Zece metode care nu dau greş ca să îţi faci copilul să mănânce fructe şi legume

Ultima actualizare:

    Copilul va fi mai tentat să consume o mâncare dacă va fi pregătită chiar de elfoto: captura fermador.ro
Copilul va fi mai tentat să consume o mâncare dacă va fi pregătită chiar de elfoto: captura fermador.ro

Copilul tău a dat de gustul cipsurilor, a cartofilor prăjiţi şi a dulciurilor şi nu mai vrea sub nicio formă să mănânce altceva? Specialiştii spun că nu trebuie să disperi. Totul se poate „repara”. Iată zece metode care nu dau greş ca să îşi faci copilul să mănânce fructe şi legume.

În primul rând trebuie să ştiţi că aveţi mai multe şanse să-l convingeţi pe copil să vă urmeze sfaturile dacă îl implicaţi în alegerea şi prepararea mâncării. Cheia succesului constă în încurajarea unei atitudini sănătoase faţă de alimentaţie, însă este nevoie de o abordare relaxată şi echilibrată. „Puteţi prepara salate din fructe sau frigărui din legume, însă coaceţi şi prăjituri împreună. Nu transformaţi alimentaţia sănătoasă într-o obsesie”, scrie Dr. Rana Conway, un renumit nutriţionist şi cercetător din Marea Britanie, în cartea „Fără mofturi la masă!”.

Zece metode care îl fac pe copil să mănânce sănătos

Dr. Rana Conway consideră că aceste activităţi mai prezintă un avantaj, acela de a petrece timp calitativ alături de copii, ceea ce este important pentru relaţiile intrafamiliale şi pentru statutul său de membru important al familiei. Iată care sunt cele zece metode testate care îl pot face pe copil să mănânce fructe şi legume fără să duci prea multă muncă de lămurire:

1. Palma în culori

Pune copilul să-şi contureze palma pe o foaie de hârtie , apoi să coloreze câte un deget pentru fiecare porţie de fructe sau legume pe care le va consuma în ziua respectivă. Dacă la ora 10 mănâncă o banană, poate colora în galben unul dintre degete. Dacă la prânz mănâncă o roşie, unul dintre degete va fi roşu. Scopul este ca toate cele cinci degete să fie colorate şi să rezulte o mână frumoasă, viu colorate.

2. Planul de masă

Lasă copilul să plănuiască masa de prânz sau cina. Poate contura o farfurie pe o foaie de hârtie apoi pune-l să deseneze în interiorul ei alimentele pe care vrea să le aibă la masă sau ar putea întocmi un meniu. Rugaţi-l să aleagă un aliment bogat în proteine, unul făinos, câteva fructe şi legume. Apoi mergi cu el la frigider sau cămară şi pune-l să găsească ingredientele. Dacă lipseşte ceva, încurajează-l să faceţi împreună lista de cumpărături.

Specialiştii spun că dacă face acest lucru pentru prima dată, este posibil să aleagă să mănânce ceva de genul burgerilor, cipsurilor sau cartofilor prăjiţi. Nu dispera. Încercaţi să faceţi împreună burgeri din alimente sănătoase. Îi vor plăcea mai mult dacă îl implicaţi şi pe el. Aminteşte-ţi să-l lauzi de fiecare dată când alege un fruct sau o legumă. Dacă respinge ideea de a include legume în alimentaţie, ar putea alege câteva fructe pentru budincă sau tartă.

Când vă aşezaţi la masă, reaminteşte-i că mâncaţi mâncarea pregătită de el, ceea ce sigur îl va încânta.Ai putea agăţa pe un perete desenul sau meniul întocmit de el.

3. La cumpărături

Când aţi ajuns la supermarket, cu lista de cumpărături întocmită împreună, roagă-l pe copil să aleagă un fruct sau o legumă nouă pe care s-o încerce întreaga familie. Însă înainte de a ieşi din casă spune-i să se gândească la culoarea fructului sau a legumei. Lasă-l să aleagă ce vrea, chiar dacă nici măcar nu ai idee cum se găteşte. Dacă ai un copil mai mare, ar putea să se gândească cum să aleagă un aliment care să-i îmbunătăţească alimentaţia. De exemplu, dacă micul dejun obişnuit constă în cereale bogate în zahăr, rugaţi-l să aleagă un produs mai puţin dulce pe care să-l încerce sau pe care să-l amestece cum mâncarea obuişnuită. Poţi să îi spui să citească tabelul cu informaţii nutriţionale, pentru a compara cantitatea de 100 de grame de zahăr din mai multe produse. Dacă nu vrea, nu insistaţi. Încercaţi să mai propuneţi această activitate după un timp.

4. Jocul etichetelor

Această activitate este destinată copiilor care pot deja citi şi recunoaşte numerele. Scoate din cămară între cinci şi zece alimente: cereale, biscuiţi, conserve de fasole, pâine, suc, etc. Roagă-l apoi  pe copil să le aranjeze în ordine de la cel mai sărat, la cel mai puţin sărat, fără a se uita la ambalaj. Apoi citiţi împreună eticheta pentru a vedea câtă sare conţine 100 de grame de produs şi, dacă e necesar, rearanjaţi alimentele. Puteţi face la fel pentru conţinutul de zahăr, grăsimi sau fibre şi aţi putea discuta împreună despre efectele pe care le are asupra organismului. Explică-i că trebuie să se gândească la cât mănâncă din fiecare aliment pentru a fi sănătos şi a putea să îşi asigure energia necesară pentru alte activităţi atractive.

5. Alimente haioase

Chiar dacă s-a creat un mit cum că mâncarea sănătoasă nu ar fi atractivă, încearcă, totuşi, să nu îi induci şi copilului această idee. Încurajează-l să se bucure în voie de ea. Aţi putea să faceţi chipuri de oameni din fructe: feliuţe de kivi, boabe de struguri sau felii de mandarine ar putea forma nasul, ochii, gura şi părul. Tot din fructe aţi puta „construi” o barcă sau o casă. Apoi devoraţi creaţia împreună. Spune-i să creeze un model mare pe un platou de care să se bucure întreaga familie sau câte unul diferit pe fiecare farfurie şi să decidă el cine mănâncă barca sau casa, de exemplu.

6. La picnic

De obicei, copiii iubesc să iasă la iarbă verde. Poţi să îi implici în alegerea mâncării şi în pregătirea pachetelor pentru picnic. Aşa îi dezvolţi simţul responsabilităţii. Ar putea fi dispuşi să încerce şi alimente noi.

7. Desene despre mâncare

Alege un nutrient şi roagă-l pe copil să deseneze alimente în care se găseşte acesta. Ar mai putea să deseneze şi la ce este bun respectivul nutrient. De exemplu, proteinele ajută la tonifierea muşchilor, iar calciul ajută la creşterea dinţilor şi oaselor. Dacă nu vor să deseneze despre fibre, spunţi poveşti despre vitamine şi pune-l să deseneze fructele care conţin vitamina C, de exemplu.

8. Baba oarba cu mâncarea

Este un joc amuzant şi îl poate face pe copil să adore fructele şi legumele. Acoperă ochii copilului cu o eşarfă apoi dă-i să guste mai multe alimente şi el va trebui să le recunoască. Nu-i da alimente care nu-i plac pentru că va ieşi repede din joc şi va respinge ideea pe viitor. Pune-l să povestească despre gustul şi textura fiecărui aliment.Acest experiment îl va face să aprecieze mai mult gustul alimentelor proaspete faţă de cele procesate.

9. Înapoi la natură

Dacă aveţi o grădină încercaţi să cultivaţi câteva legume şi fructe, cum ar fi salata verde, roşii, căpşune. Dacă staţi la bloc nu treebuie să îşi faci griji. Puteţi amenaja o grădină în miniatură în balcon sau chiar pe pervazul ferestrei de la bucătărie. În acelaşi timp aţi putea vizita împreună o fermă unde se cultivă fructe şi legume, poate chiar o fermă cu autoservire.

Specialiştii spun că atunci când copiii îşi cresc singuri fructele şi legumele vor fi mai dornici să le încerce.

10. Gătiţi împreună

Pregătirea mesei împreună cu copilul este absolut esenţială pentru dezvoltarea lui ulterioară. Se va descurca mai uşor atunci gând va merge la facultate sau va trebui să îşi pregătească singur ceva de mâncare atunci când părinţii sunt la serviciu. Este bine şă îl iei pe copil în bucătărie , încă de mic, chiar dacă nu poate prehăti decât un sendwich. Copilul va fi mai tentat să consume o mâncare dacă va fi pregătită chiar de el. În plus ai timp să stai de vorbă cu el. În aceste momente este mai predispus la destăinuiri şi poţi afla dacă totul merge bine la grădiniţă sau la şcoală, dacă s-a hârjonit cu vreun coleg sau dacă a fost certat de vreun cadru didactic.

Chiar dacă nu va ieşi totul perfect de la început, este important să îl lauzi pentru ce face bine şi să îl încurajezi .

Când te confrunţi cu aspecte mai dificile, nu uita să iei în calcul etapa de dezvoltare a copilului şi personalitatea lui.

Citeşte şi: 

9 strategii pentru “circul” de la masă făcut de copii

Ce eforturi disperate fac vedetele ca să le dea copiilor numai alimente sănătoase EXCLUSIV

Nu mai știți ce să-i dați copilului mofturos să mănânce? Zece idei pentru o masă sănătoasă

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net