Azi e Ziua Internaţională a Animaţiei. Ştiai cum arată primul desen animat din istorie

Ultima actualizare:
Păcală în lumea lui
Păcală în lumea lui

În fiecare an, pe 28 octombrie se sărbătoreşte Ziua animaţie. A fost creată în anul 2002 de Asociația Internațională de Film Animat şi rememorează data la care, în 1892, Teatrul Optic al lui Emile Reynaud a avut prima reprezentaţie la celebrul Muzeu Grevin din Paris. Istoricii cinematografului consideră pelicula „Fantasmagoria”, produsă de Emille Cohl în anul 1908, primul desen animat.

Ziua Internaţională a Animaţiei a început ca o mică sărbătoare însă s-a transformat într-un eveniment mondial care celebrează această artă şi dă ocazia participanţilor să-şi aducă la viaţă creaţiile. În fiecare an, această zi este un prilej pentru a fi accentuate progresele tehnologiilor care au făcut posibilă dezvoltarea animaţiei. Peste 40 de naţiuni de pe toate continentele sărbătoresc Ziua Internaţională a Animaţiei.

Ce este Teatru Optic

Theatre Optique sau Optical Theatre a fost o mașină care a folosit un proiector și oglinzi pentru a crea imagini pe un ecran. Imaginile au fost desenate pe o peliculă înfăşurată pe o bobină. Pe o altă bobină se înfăşura banda pe măsură ce imaginile erau proiectate pe un ecran. În timpul spectacolului din 1892  Charles-Emile Reynaud a proiectat trei filme de desene animate, fiecare având o durată de 15 minute. Fiecare a fost creat prin alocarea a 600 de imagini desenate pe bandă, conform timeanddate.com.

Cum a început animaţia

Animația este procesul de creare a imaginilor în mișcare prin afișarea rapidă a imaginilor statice. Fiecare imagine diferă foarte puţin de imaginea anterioară, iar aceste diferențe creează mișcarea în secvență. În mod tradițional, secvențe animate au fost create prin tablouri și tablouri desenate manual. Astăzi, progresele tehnologice au făcut posibilă crearea de imagini direct pe un computer, potrivit asifa.net .

Primul film animat românesc

"Păcală în lună", în regia lui Aurel Petrescu (1897-1948). Este considerat primul film românesc de animaţie este considerat.  În presa vremii, pelicula a fost anunţată ca fiind "o comedie bufă cu desene animate". A avut premiera la 4 aprilie 1920, la cinema "Cercul Militar", arată istoriafilmuluiromanesc.ro. Din păcate, filmul s-a pierdut.

Cum să sărbătorim ziua animaţiei?

Vizionați filme de animație și aflați despre știința și arta din spatele filmelor.Încurajaţi tinerii artiști din viața voastră să adopte animația ca viitoare carieră.Aflați cum să vă faceți propriile filme animate folosind doar telefonul sau computerul.

Asociaţia Internaţională de Film Animat a fost înfiinţată în 1960, în Franţa. Printre fondatori se numără Norman McLaren, laureat, în 1952, al Oscarului pentru documentarul ''Neighbors'' şi, în 1969, al Premiului BAFTA pentru animaţia ''Pas de deux''. În prezent, asociaţia cuprinde membri din peste 30 de ţări. Printre activităţile sale se numără organizarea de festivaluri de animaţie în Ottawa, Hiroshima şi Zagreb, precum şi decernarea Premiilor Annie.

Citeşte şi: 

Desene animate de Crăciun numai bune de văzut cu întreaga familie

Pavel Bartoş, luptător Ninja pe marile ecrane!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net