Tot ce trebuie să ştim despre vaccinurile pentru copii

Ultima actualizare:

    Dr. Cristian Buşoi a explicat pentru Click! importanţa schemei de vaccinare din RomâniaFoto: 123rf
Dr. Cristian Buşoi a explicat pentru Click! importanţa schemei de vaccinare din RomâniaFoto: 123rf

În ultimele luni, discuţiile privind vaccinarea copiilor au devenit tot mai intense şi în România. E bine să-l vaccinez? Riscă să facă anumite complicaţii grave? Sunt doar câteva din întrebările pe care şi le pun părinţii. Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS răspunde astăzi întrebărilor dumneavoastră legate de schema naţională de vaccinare pentru copii.

  • La noi în ţară, vaccinarea începe încă din primele ore de viaţă ale copilului.  În primele 24 de ore de la naştere, nou-născuţilor li se administrează, în maternitate, vaccinul împotriva Hepatitei B (HEP-B). În următoarele 2 până la 7 zile, copilul e vaccinat cu un ser contra tuberculozei, cunoscut ca vaccinul BCG. 
  • La 2 luni de la naştere, celor mici trebuie să li se administreze un vaccin contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hepatitei B şi a haemophilus influenza de tip B. Este cunoscut ca vaccinul hexavalent şi trebuie repetat la 4 luni şi la 11 luni, potrivit noii scheme de vaccinare aprobată, anul acesta, de Ministerul Sănătăţii. Tot pentru bebeluşii care au împlinit 2 luni, Organizaţiea Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea împotriva otitei, meningitei şi a pneumoniilor. Vaccinul care previne aceste boli poartă denumirea de vaccin pneumococic. În România, acesta nu este cuprins în schema naţională de vaccinare, administrarea lui neputând să se facă gratuit. Costurile pentru achiziţionarea lui variază între 260-350 de lei. La fel ca în cazul vaccinului hexavalent şi acesta trebuie repetat la 4 luni şi la 11 luni. 
  • entru copiii care au împlinit 4 luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă şi administrarea vaccinului antirotavirus. Acesta se găseşte la noi în ţară la preţuri care variază între 260 – 300 de lei.
  • La 12 luni, copiii sunt vaccinaţi împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului. Vaccinul pentru imunizare poartă denumirea ROR, iar administrarea lui se face de către medicul de familie. Vaccinul trebuie repetat atunci când copiii împlinesc 5 ani. 
  • Specialiştii străini recomandă părinţilor care au copii cu vârsta cuprinsă între 15 – 18 luni vaccinul împotriva Hepatitei A şi cel antivaricelă. La noi în ţară, vaccinul împotriva Hepatitei A costă între 100 – 150 lei (doza de 0,5ml) şi aprox. 200 lei (doza de 1 ml), iar cel împotriva varicelei are preţul cuprins între 150 şi 200 de lei. Atenţie! Odată administrat, vaccinul împotriva Hepatitei A trebuie repetat atunci când copiii au împlinit 21 – 24 de luni. 
  • La 6 ani, medicul de familie va administra copiilor - care la 4 ani au fost vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive (vaccin hexavalent) - un vaccin contra poliomielitei. Micuţii care nu au primit la 4 ani vaccinul hexavalent, vor fi imunizaţi deopotrivă cu acest vaccin, dar şi cu vaccinul contra poliomielitei. 
  • Copiii care împlinesc 7 ani în 2015 şi 2016 vor fi vaccinaţi cu a doua doză de vaccin ROR, împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului. 
  • La 8 ani, copiii sunt vaccinaţi din nou împotriva poliomielitei. Atenţie, însă! Acest vaccin trebuie administrat doar copiilor care au fost vaccinaţi la 4 ani cu vaccinul hexavalent – conform vechii scheme de vaccinare.
  • La 14 ani, elevii de clasa a VIII-a sunt vaccinaţi împotriva difteriei şi tetanosului, vaccin care se recomandă a fi repetat la fiecare zece ani. În mod particular, elevii liceelor sanitare, ai şcolilor sanitare postliceale şi studenţii la Medicină şi Stomatologie sunt vaccinaţi gratuit împotriva Hepatitei B. 

Închisoare pentru părinţii antivaccin în Franţa 

Ministerul Sănătăţii din România a înaintat, în urmă cu o lună, un proiect de lege, prin care vrea să îi oblige pe părinţi să îşi vaccineze copiii. În caz contrar, cei mici nu vor mai putea fi înscrişi în instituţiile şcolare. Acelaşi proiect legislativ prevede şi amenzi pentru părinţii care îşi duc copiii în şcoli şi grădiniţe fără avize care să ateste vaccinarea. 

Uniunea Europeană acordă o atenţie specială programelor de imunizare, dar politicile de vaccinare diferă de la stat la stat. În ţările nordice şi în Spania, chiar dacă vaccinurile nu sunt obligatorii, cu excepţia celui antivariolă, se înregistrează o rată foarte ridicată de vaccinare. Fostele ţări comuniste au preluat o parte din legislaţia coercitivă a fostelor regimuri şi impun, într-o formă sau alta, penalităţi pentru cei care refuză vaccinarea fără o motivaţie legală.

Cele mai dure măsuri împotriva părinţilor care se declară împotriva vaccinurilor se iau, de departe, în Franţa. Refuzul vaccinării atrage după sine amenzi, închisoare până la şase luni şi, în unele cazuri, chiar ridicarea autorităţii parentale. 

”Sunt de părere, că la noi în ţară, Ministerul ar trebui să desfăşoare ample campanii de informare pentru a convinge populaţia cu privire la efectele benefice ale vaccinurilor, dar şi la consecinţele care survin în absenţa lor”, ne-a spus dr. Buşoi.

Aşteptăm întrebările dvs. pe teme de sănătate pe adresa de e-mail redacţie@click.ro, cu menţiunea „pentru dr. Cristian Buşoi”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net