Plecaţi la schi în Europa? Sfaturi de călătorie în străinătate de Sărbători

Ultima actualizare:
Austria oferă nişte peisaje care-ţi taie respiraţia. (Foto: Reuters)
Austria oferă nişte peisaje care-ţi taie respiraţia. (Foto: Reuters)

Vreţi să petreceţi zile minunate, la schi prin Alpi sau, mai aproape, pe pârtiile bulgăreşti? Sau să vizitaţi târgurile minunate de Crăciun? Aveţi mare grijă cum călătoriţi pentru că vremea este rece pe tot continentul şi a nins vârtos. Ministerul de Externe vă oferă informaţii care să vă ajute să aveţi Srbători fără peripeţii.

Indiferent de destinaţie, trebuie să cunoaşteţi mai întâi cum este vremea până la locul unde vreţi să ajungeţi. Plecaţi cu o hartă amănunţită. Dacă se anunţă ninsori abundente, nu plecaţi la drum. Informaţi-vă dacă aveţi nevoie de viză şi cum o obţineţi. Cea mai bună soluţie este să apelaţi la o agenţie serioasă de turism, care cunoaşte în amănunt modul de călătorie în fiecare ţară. Nu uitaţi să verificaţi paşaportul, să fie valabil şi în bună stare. Lăsaţi acasă date despre destinaţie şi cum puteţi fi contactat. Asiguraţi-vă că aveţi suficienţi bani pentru a vă întreţine şi informaţi-vă care este limita maximă de bani cu care puteţi intra în ţara pe care doriţi să o vizitaţi. Riscaţi ca autorităţile străine să vă confişte ce depăşeşte limita.Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil în autovehicule! Luaţi cu voi şi reţeta prescrisă de medic!

Dacă veţi călători pe teritoriul statelor membre UE/SEE procuraţi-vă, înainte de deplasare, Cardul european de asigurări sociale de sănătate!

Respectaţi normele de trafic din ţările tranzitate, tradiţiile şi obiceiurile locale. Cereţi permisiunea localnicilor pentru a îi fotografia sau filma. Nu vă implicaţi şi nu staţionaţi în zonele unde au loc proteste de stradă sau demonstraţii.

 Dacă vă confruntaţi cu o situaţie deosebită, solicitaţi sprijin consulatelor şi ambasadelor române, care vă poate oferi consultanţă şi asistenţă juridică. Dacă pierdeţi sau se fură paşaportul, contactaţi biroul de poliţie local şi misiunile diplomatice ale României.

Aveţi permanent grijă de bagajele dumneavoastră! Nu vă angajaţi să transportaţi bagajele unor persoane necunoscute. Există riscul ca acestea să conţină produse interzise, iar dumneavoastră veţi suporta consecinţele legii!

Dacă vă deplasaţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele şi cantităţile de lichide pe care le puteţi lua în bagajul de mână! Nu lăsaţi la cală obiecte valoroase: telefoane mobile, acte, documente importante, bijuterii, obiecte fragile, aparat fotografiat/filmat!

În cazul unei călătorii cu maşina: echipaţi-vă pentru trafic în condiţii de iarnă. În majoritatea ţărilor din Europa, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii şi au reguli de circulaţie aparte. Respectaţi limitele de viteză, purtaţi centură şi nu vorbiţi la telefon în timp ce conduceţi. Nu conduceţi autoturismul sub influenţa alcoolului! Încheiaţi o asigurare auto care să acopere inclusiv daunele provocate de eventualele accidente rutiere din străinătate! Nu plecaţi la drum fără cartea de identitate a maşinii. În ţările UE aceasta trebuie prezentată împreună cu permisul de conducere!

Verificaţi dacă este nevoie să achiziţionaţi vignete necesare pentru circulaţia drumurile publice sau autostrăzi! Verificaţi dacă permisul de conducere românesc este recunoscut atât în ţara de destinaţie, cât şi în ţările pe care le tranzitaţi! În anumite ţări aveţi nevoie de un permis de conducere internaţional! Nu folosiţi aparate de detectare a radarelor. Dacă s-a produs un accident, contactaţi misiunea diplomatică a României şi solicitaţi poliţiei documente constatatoare. Nu părăsiţi locul accidentului!Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscrisă pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă.

 Aveţi grij de minori! Încheiaţi, înainte de efectuarea deplasării, o asigurare de călătorie pentru copil, care să includă acoperirea cheltuielilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident (inclusiv transportul în România)! Nu lăsaţi copilul nesupravegheat în nicio situaţie, mai ales în aeroporturi sau în zone aglomerate (gări, autogări, pieţe, magazine)! Nu lăsaţi copilul în compania unor persoane necunoscute!

Telefoane utile: În situaţii de urgenţă, sunaţi la 112, dacă sunteţi în spaţiul UE.

Starea generală a infrastructurii (autostrăzi, drumuri rapide şi drumuri naţionale) este foarte bună. Dacă vă deplasaţi în landurile Tirol si Kärnten, informaţi-vă din timp referitor la condiţiile de trafic, pentru că se impun deseori restricţii de circulaţie din pricina ninsorilor abundente.

În Austria este obligatoriu să circulaţi cu farurile aprinse în timpul deplasării. În perioada 1 noiembrie -15 aprilie este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu pneuri de iarnă. Accesul pe autostradă se face în baza unei vignete (“Autobahn-Vignette”), care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Vigneta se lipeste în mod obligatoriu pe parbrizul maşinii. Dacă nu respectaţi această obligaţie, riscaţi o amendă de 120 euro care trebuie achitată pe loc.

Limitele de viteză admise: 50 km/h în localităţi; 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale, 130 km/h pe autostrăzi. Folosirea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria şi există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului. Poliţia rutieră austriacă a sporit numărul controalelor în ceea ce priveşte verificarea tehnică a autovehiculelor rutiere, iar dacă se constată că acestea nu corespund din punct de vedere tehnic.

Numere de urgenţă: 112 - numărul general de urgenţă; 133 - serviciul de urgenţe poliţie; 144 -Salvarea; 122 -Pompieri; 120 -ÖAMTC serviciul tehnic de urgenta (pentru depanare si accidente auto).


    Austria oferă nişte peisaje care-ţi taie respiraţia. (Foto: Reuters)
Austria oferă nişte peisaje care-ţi taie respiraţia. (Foto: Reuters)

Autoturismele trebuie să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Utilizarea pneurilor cu nituri este interzisă. Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii şi pe anumite drumuri (unde există indicatoare rutiere în acest sens).

Taxele pentru autostrăzi. Vigneta se poate achiziţiona de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la postă. Preţul vignetei, valabil în 2012 pentru autoturisme este: 10 leva (5,12 euro) pentru o săptămână; 25 leva (12,80 euro) pentru o lună; 67 leva (34,30 euro) pentru un an.

Atenţie! Poliţia locală suspendă cu uşurinţă permisele de conducere. Conduceţi prudent! Este interzisă folosirea telefoanelor mobile de către şofer în timpul deplasării cu autoturismul.  Este obligatorie folosirea centurii de siguranţă (atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi cele din spate).  Este obligatorie dotarea autoturismului cu triunghi reflectorizant, extinctor, trusă de prim ajutor, vestă reflectorizantă. Este obligatorie folosirea în permanenţă a fazei scurte pe drumurile publice.  Evitaţi călătoriile si staţionarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul nopţii. Rata furturilor auto este ridicată, ca atare vă recomandăm să încheiaţi o asigurare CASCO pentru autoturism.  Circulaţi cu viteză adecvată condiţiilor de drum, astfel încât să puteţi opri în siguranţă în caz de necesitate. Cetăţenii români care şi-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct în punctele de trecere a frontierei, iar în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliţia de Frontieră li se va permite intrarea în România.

Telefoane de urgenţă:  112; Poliţia -166; Salvarea – 150.

Autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. După caz, acestea pot solicita: prezentarea biletelor de călătorie; dovada rezervării cazării la hotel; dovada deţinerii unei sume suficiente de bani -în cash şi cărţi de credit- pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia; alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.

La intrarea în Elveţia este posibilă verificarea stării autoturismului, să corespundă normelor tehnice elveţiene. De asemenea, se vor prezenta, documentele autoturismului, dovada proprietăţii, talonul de înmatriculare şi asigurarea (cartea verde). Este indicat să folosiţi cauciucurile de iarnă!

Accesul pe autostrăzi se face în baza unor vignete, care se procură contra cost (40 CHF) de la punctele de trecere a frontierei. Vigneta se lipeşte în mod obligatoriu pe parbrizul maşinii.ALARME-MÉTÉO este un serviciu gratuit care are ca scop atenţionarea din timp a propriilor abonaţi cu privire la schimbările nefavorabile ale vremii în Elveţia prin Smartphone App (iPhone/Android), SMS, e-mail sau prin fax.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări 200 bucăţi; băuturi alcoolice: 2 litri până la 15 % vol. şi 1 litru peste 15 % vol.

Telefoane utile: 133 - Serviciul de urgenţe poliţie; 144 -Salvarea; 120 -Serviciul de urgenţe trafic.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net