Vrei să pleci în străinătate cu avionul? Uite ce te aşteaptă!

Ultima actualizare:

    Bagajele de mână trec printr-un  scanner, iar pasagerii  sunt controlaţi corporal
Bagajele de mână trec printr-un scanner, iar pasagerii sunt controlaţi corporal

Cine doreşte să călătorească cu avionul, trebuie să ştie că formalităţile sunt serioase.  E obligatoriu să se supună mai multor controale. Poliţiştii de frontieră  verifică paşapoartele, vameşii bagajele, iar ofiţerii SRI fac controlul corporal şi trec bagajele prin scannere. Totul, de teama unor posibili terorişti. Recent au fost supuse unor reguli stricte şi lichidele cumpărate din duty free.

Ajungi în aeroport cu 2 ore înainte de decolare. Prezenţa la aeroport se face cu două ore înainte de ora decolării. Ai nevoie de acest timp pentru a parcurge toate formalităţile necesare pentru călătorie.

Informează-te cu privire la zbor. Imediat ce ajungi în aeroport, informează-te cu privire la zbor. Este posibil să apară informaţii de ultimă oră. Te poţi adresa personalului de la Biroul de Informaţii al aeroportului pentru lămurirea neclarităţilor. Consultă tabela cu informaţii asupra zborurilor şi urmăreşte monitoarele de informare dispuse pe întreg fluxul de pasageri.

Acordă atenţie tuturor anunţurilor difuzate prin sistemul de sonorizare al aeroportului, precum şi tuturor informaţiilor afişate.

Formalităţile de check-in. Înregistrarea (formalităţile check-in) se efectuează la ghişeul rezervat pentru zborul cu care urmează să călătoreşti. Formalităţile constau în înregistrarea bagajelor tale şi în atribuirea unui loc la bordul avionului. Dacă ai bagaje la cală le laşi aici. Timpul limită de check-in poate varia în funcţie de compania aeriană, astfel că trebuie să te asiguri că vei îndeplini condiţiile de călătorie. Pasagerii care nu se prezintă la timp pentru formalităţile de check-in îşi pot pierde dreptul de a călătorii pentru zborul programat.

Controlul SRI. Imediat ce te-ai înregistrat urmează controlul de securitate. Hainele de exterior, inclusiv sacourile şi bagajele de mână le pui în nişte tăvi speciale. Tot aici pui laptopul, tableta, telefonul mobil, cureaua, portmoneul, bijuteriile ceasul, alte articole metalice, dar şi lichidele pe care ai în bagaj. Când treci prin scanner nu trebuie să ai asupra ta nici un obiect metalic.

În cazul în care se aude un ţiut, eşti întors sau eşti supus controlului manual. Uneori este necesar să te descalţi, întrucât e posibil ca flecurile să conţină metale.

În picioarele goale, te supui controlului corporal, o măsură poliţienească de securitate care constă în verificarea prin pipăire, palmare şi observare a corpului.

"Toate persoanele care urmează să călătorească, precum şi bagajele acestora, se supun controlului de securitate înainte de îmbarcare, în scopul de a se preveni introducerea la bordul aeronavelor a armelor, explozibililor sau a altor dipozitive, precum şi a obiectelor periculoase care pot fi folosite pentru comiterea unui act de intervenţie ilicită. Nu de puţine ori au fost găsite în bagajele unor oameni pistoale, muniţie, cuţite, bricege, răngi sau săbii. Lupta împotriva terorismului şi siguranţa cetăţenilor sunt condiţiile esenţiale pe care se bazează munca celor care lucrează pe aeroport", ne-a declarat Sorin Sava, purtător de cuvânt la SRI.

Controlul documentelor. Această etapă presupune verificarea actelor necesare trecerii frontierei de stat şi se aplică pentru toate zborurile internaţionale. La controlul Poliţiei de Frontieră trebuie să ai pregătite actele de identitate, tichetul de îmbarcare primit de la compania aeriană şi eventuale împuterniciri, caziere, vize.

La intrarea ieşirea din ţară trebuie înscrise în declaraţia vamală următoarele:

- o sumă mai mare de 10.000 € sau echivalentul acesteia în altă monedă;- arme, muniţii, materiale explozibile, radioactive sau nucleare; - medicamente, substanţe chimice, materiale toxice;- bijuterii ce depăşesc nevoile personale; - băuturi alcoolice în cantitate mai mare de 1 litru;- ţigări în cantitate mai mare de două cartuşe;- orice obiect de artă din patrimoniul statului.

Lichidele luate din duty free, sigiliate

În bagajul de mână nu ai voie să transporţi lichide aflate în recipiente mai mari de 100 ml. Acestea trebuie puse într-o pungă de plastic transparentă şi resigilabilă. Dacă ignori, produsele îţi sunt confiscate.

Prin excepţie, de la 31 ianuarie, anumite lichide, aerosoli, geluri, precum cele achiziţionate din magazinele de tip duty free din aeroporturi sau de la bordul aeronavelor se supun controalelor şi vor putea fi transportate, doar după ce sunt supuse controlului de securitate. De la magazin le primeşti în pungi sigilate şi nu ai voie să le scoţi. În plus, în anumite situaţii, personalul de securitate poate solicita deschiderea recipientelor şi poate refuza transportul acestora. Medicamentele şi produsele necesare unor diete speciale, inclusiv alimentele pentru bebeluşi, sunt şi ele supuse aceloraşi reguli şi e nevoie de prezentarea unei reţete.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net