Una din figurile legendare ale modei, Hubert de Givenchy a murit sâmbătă, 10 martie, la vârsta de 91 de ani. Numele fondatorului casei Givenchy, unul din ultimii reprezentanți ai epocii de aur a creației haute couture, va rămâne pentru totdeauna legat de actrița Audrey Hepbune, cea care i-a fost muză și prietenă timp de decenii.


”Cu multă tristețe domnul Philippe Venet anunță decesul domnului Hubert Taffin de Givenchy, partenerul și prietenul său. Domnul de Givenchy s-a stins în somn, sâmbătă, 10 martie 2018. Nepoții și nepoatele acestuia, alături de copiii lor, împărtășesc această durere.” Cu aceste cuvinte sobre a fost anunțată moartea unuia dintre ultimii aristocrați ai modei.

Creatorul Hubert de Givenchy se retrăsese de ceva vreme din scenă, discret, fără prea mult zgomot, dar cu mult stil. La cea din urmă defilare, din 11 iulie 1995, de la Grand Hôtel à Paris (devenit între timp InterContinental), Givenchy a apărut îmbrăcat într-o bluză din in alb, ca un omagiu adus celor 80 de lucrătoare ale lui, care l-au însoțit pe scenă.

givenchy.jpg

hubert de givenchy
Hubert de Givenchy, la ultima defilare pe un podium de modă, în 1995
foto: AFP

 

”Voi înceta să mai fac rochii, dar nu mă voi opri din descoperit. Viața e ca o carte. Trebuie să știi să dai paginile”, a declarat la vremea respectivă creatorul de modă. Realitatea este că Givenchy nu și-a mai găsit locul în noua eră a modei, în generația ”buldozerelor industriale”. Un singur regret a avut însă acest om talentat, iubitor de artă și de botanică, acela de a nu fi găsit niciun discipol căruia să-i transmită secretele.

Moștenirea Givenchy înseamnă o eleganță fără cusur, care ține în principal de un dozaj aproape chirurgical al efectelor. Nici prea mult, nici prea puțin. Este ceea ce a Givenchy a învățat la rândul său de la maestrul Balenciaga: ”Să mai pui o floare, să mai adaugi un detaliu, asta nu înseamnă modă. Să faci însă o rochie simplă, la care tot ce contează este linia, asta înseamnă moda adevărată”.

Hubert de Givenchy le-a oferit femeilor încorsetate de după Al doilea Război Mondial o dezinvoltură foarte studiată, a găsit fluiditate în siluetele subțiri. Gâtul este descoperit, spatele este îmbrăcat în forme ample, tânărul creator de modă inovează adăugând puțin confort în modă.

audrey_hepburn.jpg

audrey hepburn
Givenchy, alături de muza lui, actrița Audrey Hepburn
foto: AFP

 

Numele lui Hubert de Givenchy va rămâne însă mereu legat de cea care i-a fost muză timp de decenii, actrița britanică Audrey Hepburn. Sunt greu de uitat creațiile pe care actrița le-a purtat în filme-cult precum ”Mic dejun la Tiffany’s” sau ”Sabrina”.

”Hubert de Givenchy mi-a oferit un look, un stil, o siluetă. Îmbrăcată de el, nu mi-e frică de nimic”, obișnuia să spună Audrey Hepburn. Galant, creatorul de modă i-a oferit tot creditul legendarei actrițe. ”Audrey avea stil. Iubea rochiile și știa să le poarte. E greu să vorbești despre ea, cu toate emoțiile care te copleșesc. Era atât de multă intimitate în prietenia noastră. Mă suna doar ca să-mi spună «Te iubesc!»”, a declarat Givenchy într-un interviu pentru revista Paris Match.

 
 
Loading...