Ce actor! Ce bărbat! Vedeta internațională Omar Sharif a frânt mii de inimi. Frumos, cu ochi pătrunzători, seducător. A jucat în 100 de filme, dar a sfârșit înrobit de viciile sale. A murit la 83 de ani, bolnav de Alzheimer, pe 10 iulie 2015, în Egipt, țara sa natală.


Actorul de talie mondială Omar Sharif a jucat în 100 de filme, timp de 49 de ani. Ultima peliculă în care a jucat a fost în anul 2013, ”Rock the Casbah”, după care maladia Alzheimer i-a încețoșat mintea. A murit la 83 de ani, la 10 iulie 2015, în țara sa natală Egipt.

Omar Sharif a trăit cel puţin trei vieţi în care a excelat: de star, de jucător de bridge, de seducător. A fermecat mii de femei din lumea întreagă cu ochii săi strălucitori, cu mustăţile impresionante şi cu surâsul său seducător.

A fost, pe rând, prinţ arab, arhiduce austriac, cuceritor mongol, doctor rus, războinic, ţar. Fizicul său de june-prim l-a ajutat să joace în roluri dintre cele mai diverse, de cele mai multe ori de neuitat.

Vedetă internațională la 30 de ani

La 22 de ani, era deja celebru în țara sa natală, Egipt. Fusese descoperit de compatriotul său, cineastul Youssef Chahine, care-i face debutul și i-a schimbat numele real Michel Demitri Chalhoub, în Omar El Sharif.

Omar El Sharif devine o mare stea de cinema fiind vedetă în 26 de filme egiptene.

omar-sharif-vedeta internationala.jpg

omar-sharif-vedeta internationala
La 30 de ani (1962), Omar Sharif devine vedetă internațională și joacă la Hollywood
FOTO: cinemagia.ro

Se căsătorește cu Faten Hamama, cu care are un baiat Tarek. Omar Sharif va divorța în 1968 și nu se va mai recăsători. Se mutase în Statele Unite împreună cu fiul său, iar distanța a făcut imposibilă menținerea căsniciei.

În 1962, are 30 de ani. Joacă rolul printului desertului Ali Ibn Kharish în primul său film occidental și internațional ”Lawrence al Arabiei” cu celebrul Peter O'Toole, sub numele de Omar Sharif.

omar sharif_seic-rol-film Lawrence al Arabiei.jpg

omar sharif_seic-rol-film Lawrence al Arabiei
În 1962, ala 30 de ani, joacă rolul printului desertului Ali Ibn Kharish în primul său film occidental și internațional ”Lawrence al Arabiei” cu celebrul Peter O'Toole
FOTO: cinemagia.ro

Acest rol îi va aduce  imediat o celebritate mondială, dar și un Glob de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963), o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963). A fost un debut fulminant într-o carieră internațională și o recunoaștere în cinematografia mondială. A urmat o lungă listă de filme, unele comerciale, altele rămase celebre.

vedeta internationala-actor egiptean-omar sharif-dr_jivago.jpg

vedeta internationala-actor egiptean-omar sharif-dr_jivago
Omar Sharif a făcut un rol excepțional în filmul ”Doctor Jivago” (1965). Filmul a avut încasări de 111,7 milioane $, sumă uriașă pentru acea vreme
FOTO: cinemagia.ro

Notorietatea s-a consolidat după rolul din filmul ”Doctor Jivago” (1965). Filmul a avut încasări de 111,7 milioane $, sumă uriașă pentru acea vreme.

Secretele lui Omar Sharif

  • A avut o legătură sentimentală cu protagonista filmului ”Funny girl”, Barbra Streisand (1968), dar și cu Chaterine Deneuve.
  • Pentru a-şi plăti datoriile din pariuri şi stilul de viaţă de playboy, actorul a fost nevoit să accepte orice rol, intrând într-un cerc vicios de  filme mediocre.
  • Sharif devenise mai notoriu pentru pariuri şi pentru partidele sale de bridge, în care ajunsese jucător de nivel internaţional. A scris câteva cărţi despre bridge.
  • Mania pariurilor, plus băutul şi fumatul - peste 50 de ţigări pe zi - l-a dus la o operaţie de bypass cardiac, în 1992, la 60 de ani.
  • La bătrânețe, actorul se dezicea de viciile sale de o viaţă, dar se şi caracteriza ca fiind ”pe jumătate pensionat” din lumea cinematografului.
  • Până să se retragă în țara sa natală, Egipt, a locuit gratis într-un hotel la Paris.

Cine a fost Omar Sharif

Michel Demitri Chalhoub s-a născut în Egipt și a fost crescut în spiritul religiei catolice. S-a convertit la Islam în 1955 pentru a se putea căsători cu actrița Faten Hamama.

A făcut școala la Colegiul Englezesc Victoria din Alexandria unde a studiat matematica, fizica, franceza și alte cinci limbi straine pe care le vorbea în mod current: araba, engleza, greaca, italiana și turca.

După ce a obținut diploma în matematică și fizică a lucrat timp de cinci ani de zile în intreprinderea de lemn prețios a tatălui său, înainte de a studia arta actoriei la Royal Academy of Dramatic Art din Londra.

A fost cunoscut pentru pasiunea sa pentru caii de rasă și pentru cursele hipice.

Sfârșitul ”șeicului” Omar Sharif

A suferit o operație bypass în 1992 (la 60 de ani) și a mai suferit un infarct ușor în 1994. ”M-am apropiat de apusul vieţii în totală solitudine: hoteluri, valize, cine peste cine. Atracţia pentru masa verde a devenit irezistibilă. Făceam filme pentru a-mi plăti datoriile. Şi la sfârşit, nu aş putea spune decât că m-am săturat”, mărturisea Omar Sharif în Biografia sa.

S-a hotărât să se întoarcă să-şi trăiască ultimele zile în Egipt, alături de unicul său fiu, Tarek, şi de cei doi nepoţi, dintre care unul are acelaşi nume ca el și este un talentat actor.

loading...
Loading...