Şaptecai, haiducul făcut celebru de interpretarea inegalabilă a lui Florin Piersic în filmul regizat de Dinu Cocea, a existat în realitate. Ca multe alte nume familiare: Iancu Jianu, Baba Novac, Andrii Popa. Omagiaţi în filme, cântece şi cărţi de istorie, unii „au furat de la bogaţi pentru a da săracilor“, însă mulţi dintre ei s-au ocupat cu tâlhării, crime şi violuri.


Timp de aproximativ trei secole (între 1560 şi 1860), pe teritoriul Olteniei, au existat mai multe cete haiduceşti. Unul dintre lideri era supranumit Şaptecai şi a fost sursa de inspiraţie pentru filmul care îl are ca protagonist pe Florin Piersic. Pe numele său real Anghel Panait, Şaptecai era originar din Vâlcele (Olt) şi a participat la luptele împotriva turcilor alături de un alt haiduc legendar, Iancu Jianu. Iniţial, aria sa de acţiune era în pădurea Strehareţ, apoi în toată Oltenia, până în Bucureşti. La un moment dat a renunţat la viaţa zbuciumată, a fost cârciumar la Drăgăşani, apoi s-a căsătorit cu o cârciumăreasă bogată. Acesta avea însă să fie sfârşitul lui, căci soţia l-a otrăvit când a aflat că o amantă mai tânără. În timpul regimului comunist, care a avut ca sursă pentru studierea fenomenului haiduciei folclorul (legende, poveşti, balade şi doine) ei au fost ridicaţi la rang de eroi, prezentaţi drept luptători pentru drepturile săracilor, apărători de ţară. Însă mulţi erau doar tâlhari violenţi şi ucigaşi care care jefuiau fără discriminare bogaţi, săraci, mănăstiri, biserici, sate şi oraşe.

Citeşte aici despre cei mai cunoscuţi haiduci ai României, de la pandurii lui Tudor Vladimirescu la preoţii „convertiţi“, oamenii şcoliţi şi ciobanii analfabeţi.

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: 

Alte articole