Un scandal recent îl are în centrul atenţiei pe Tudor Gheorghe. Televiziunea Română este criticată după ce a difuzat spectacolul intitulat „Degeaba 30“, al artistului. Concertul conţine şi trimiteri critice la adresa Uniunii Europene şi a celor care au protestat în stradă de-a lungul ultimilor ani. “Canalie talentată” – aşa l-a etichetat Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, pe rapsod.


TVR 1 a difuzat duminică, 26 ianuarie, spectacolul „Degeaba 30“, a cărui premieră a avut loc la Sala Palatului pe 21 decembrie 2019, la împlinirea a trei decenii de la Revoluţie.„O ţară care plânge, care geme şi aşteaptă un decret de la Bruxelles sau Strasbourg“, „Cui va mai rămâne această ţară?“, „Procurorii sunt nişte veleitari, nişte oameni mici ce nu gândesc“, „Lanţul de minciuni cu care ne-aţi vândut“ - sunt câteva dintre versurile din spectacolul „Degeaba 30“, susţinut de rapsodul oltean. 

În timp ce Televiziunea Română a fost acuzată de propagandă anti-UE, multe critici s-au îndreptat şi către Tudor Gheorghe (74 de ani). Astfel, Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, i-a transmis cântăreţului un mesaj extrem de dur. „Băi, Tudor Gheorghe, fii atent aici, cât ai fi fost tu de talentat în muzică şi versuri! Primul meu coleg de bancă, Cristian Herbei, şi alţi 1.000 de oameni nu au murit pentru ca tu să-i dai cu zdranga, zdranga la mandolină spunând că a fost degeaba!”, a răbufnit Funeriu. 

Rapsodul nu a părut afectat de critici, însă la câteva zile de la acel moment, a acceptat să vorbească despre criticile recente lansate la adreasa lui la Antena 3. 

"Acum mi-am dat seama câte am făcut şi cât de greu îmi e. Am făcut o socoteală. Să-ţi prmiţi să faci nu unul nu două, ci trei sau patru spectacole best-of din opera ta mi se pare un lucru absolut dificil. Multe spectacole am făcut. Cel la care lucrez şi care  va avea premiera luna aceasta la Chișinău - se cheamă «Risipitorul de frumuseți, volumul I». Mi-a fost foarte greu să selectez cele mai frumoase poeme din tot ce am scris, din toate cântecele mele care sunt peste 300. Într-un raft, 300. Sertarul al doilea nu l-am mai deschis", a mărturisit Tudor Gheorghe.

Artistul a explicat de ce nu are cum să fie deloc nostalgic după regimul comunist.

"Când am trecut de la copilărie la adolescență, viața mea s-a frânt. Tatăl meu a fost condamnat politic 22 de ani. Eu cu două surori ale mele, cu mama, țărancă cu două clase, am rămas pe drumuri.

Norocul nostru a fost că în satu din care veneam oamenii îl știau pe tata, oamenii îl respectau pe tata", a povestit maestrul.

Acesta a fost motivul pentru care nu au fost dați afară din casa în care locuiau. Totuși, faptul că era copil de deținut politic îl afecta foarte mult.

"Era îngrozitor", a subliniat artistul.

Ce i-a reproşat Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei, lui Tudor Gheorghe  

Daniel Funeriu a luat foc după spectacolul rapsodului şi a răbufnit pe contului de Facebook. 

“Băi, talent: nu ţi-e ruşine la senectute să spui că e tot una să iei, când ai chef, avionul spre Paris, cu statul la coadă patru zile pentru 25 de litri de benzină? Băi, nenicule! E tot una să vezi banane doar în filme americane sau să cumperi la orice oră din zi sau noapte la colţ de stradă? Johnny Mandolină, e acelaşi lucru să stai iarna la 10°C sau să te lăfăi în Bali? Nu ţi-e ruşine ca de la înălţimea talentului cu care te-a înzestrat Dumnezeu să bagi minciuna că «a fost degeaba» în mintea oamenilor care au făcut, prin sudoarea frunţii lor, ţara asta să stea la masă cu Germania, Franţa şi Spania, în loc să facă plecăciuni dictatorilor din Congo şi Coreea de Nord? Mizerabile rapsod: dacă nu era omorât ca un vierme idolul tău, Ceauşescu, eu şi mii de români ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fără să-şi revadă fraţii şi părinţii, şi tu spui că degeaba au trecut 30 de ani? (…) N-o mai lungesc, că e degeaba cu tine, şi îţi spun atât: să-ţi fie ruşine, canalie talentată! Să-ţi fie ruşine nici măcar pentru că ţi-ai bătut joc de eforturile a 20 de milioane de oameni! Ci pentru că, la bătrâneţe, ţi-ai bătut joc de ce-ai făcut o viaţă întreagă, ţi-ai bătut joc de talentul unic pe care l-ai primit de la natură, ţi-ai bătut joc de o ţară şi oamenii ei, pe care nu cred că ai să-i înţelegi vreodată! Pune-te, mă, în genunchi în faţa copiilor acestei ţări şi cere-le iertare!“, a scris Funeriu pe Facebook.  

 

Citeşte şi:

 

Tudor Gheorghe, dezvăluiri dureroase: «Mă simt din ce în ce mai singur»

Tudor Gheorghe împlineşte 73 de ani. De cinci decenii iubeşte aceeaşi femeie

 

 
 
Loading...