A trecut moda bucătarilor rotofei şi pântecoşi pe care îi vedeam în filme, în reclame. Acum, cei mai buni maeştri culinari au o siluetă impecabilă. Printr-un mister greu de înţeles, petrec zilnic ore întregi în bucătărie, fac cele mai apetisante bucate, dar nu se ating de ele.


Unul dintre ei este Andrei Popa, participant al ultimului sezon MasterChef (PRO TV). Tânărul de 24 de ani lucrează acum într-un restaurant din Bucureşti. “Nu m-a interesat deloc bucătăria când eram mic, am gătit prima oară pentru mine prin clasa a X-a. Mă bazam pe mâncare pe care o primeam de acasă, făcând liceul în altă localitate. De la sfârşitul primului an de facultate, când am participat la un program studenţesc în America, pe perioada verii, am început să descopăr bucătăria. Eu am terminat Politehnica, specializare robotică, dar am ajuns în bucătărie. Ştiu că sunt două meserii care n-au nici o legătură una cu alta, dar am ales să mă despart de robotică prinzând drag de gătit şi de adrenalina de care ai parte acolo”, povesteşte Andrei Popa, pe care l-aţi văzut în acţiune în 2019 la MasterChef. Un prieten l-a înscris în concurs, iar el a fost cumva obligat moral să participe. Nu regretă, căci s-a făcut remarcat şi a ajuns în top 10 concurenţi. 

Tot gustând, nu-i mai e foame la ora mesei

Acum lucrează în bucătăria unui bistro din Capitală. Zilnic îi ies din mână tot felul de bunătăţi, este înconjurat de mirosuri apetisante şi de tentaţii, dar  iată că Andrei este  ca tras prin inel. „Fiind în bucătărie tot timpul, sunt obligat cumva să gust mereu ca să ştiu că e ce trebuie. Timpul trece, ajung la ora mesei şi îmi dau seama că nu îmi e foame. În mod normal am intervale pe care le respect când vine vorba de mese. Am grijă ce mănânc şi câteodată, dacă nu am o opţiune sănătoasă, nu mănânc deloc. În plus, îmi place sportul, fac mişcare de mic, lucru care contează”, explică Andrei Popa.

Cel mai mult îi place să gătească paste. Dar şi să le mănânce. Mai face des acasă risotto, pentru că e un preparat maleabil. “Pot să-l consum în diverse forme, cu mazăre, ciuperci, cu fructe de mare. Mi se întâmplă uneori să deschid frigiderul, să nu fie foarte aprovizionat, dar să o iau ca pe o provocare. Folosesc doar ingredientele pe care le am. Am gătit la un moment dat un risotto cu dovleac şi rodie. Am fost surprins cât de bine a ieşit şi am fost mândru de mine. În ceea ce priveşte desertul, preferatul meu este eclerul, dar consider că e foarte greu să faci unul ca la carte”, mai spune el. 

Bruschete cu brânză

O reţetă foarte solicitată la bistro-ul unde lucrează este cea cu bruschete şi brânză. “Vă voi face şi vouă preparatul nostru special din meniu, sendvişul caprese sub altă formă de data asta, cea de «fingher food», adică varianta mini. Am scos miezul la roşia cherry, am introdus o biluţă din brânză mozzarella, pe frigăruie, ca să poţi să o iei uşor, un vârf de sos pesto deasupra şi busuiocul pe post de capac care acoperă roşia. În plus, busuiocul îi dă un gust aparte”, spune el. Alături de roşiile cherry a pus mini bruschete acoperite cu brânză caprese.

Chef Foa se satură «din miros»

 

Şi chef Foa face parte din acea categorie a bucătarilor care parcă se satură din miros. Nu are timp să se aşeze la masă şi să mănânce două feluri de mâncare, el mai mult gustă, ciuguleşte. „Cu cât stai mai mult în bucătărie, cu cât eşti mai prins, cu atât mănânci mai puţin. Depinde şi de firea fiecăruia. Unii, când sunt agitaţi, stresaţi, mănâncă mult. La mine e invers. Eu mă satur din miros. Când ies afară din bucătărie, la aer curat, foamea mă loveşte mai repede, îmi aduc aminte că n-am mâncat. Acolo, nu sunt tentat de bunătăţile pe care le fac. Când le-ai gustat pe toate, nu prea mai ai curiozităţi”, spune el. Niciodată n-a ţinut diete şi n-a avut probleme cu greutatea. 

Chef Silviu Chelaru are o genă bună

 

Juratul de la MasterChef consideră că meseria lui nu e cu nimic diferită de celelalte, iar silueta ţine mai mult de genă. „Eu am norocul că mă trag dintr-o familie de oameni înalţi, slabi şi cu arderi puternice. Nu sunt genul care mănâncă de 7 ori pe zi. Încerc să am 3 mese pe zi. Chiar dacă sunt bucătar, nu mănânc preparate sofisticate. Şi evident, de când mi-am deschis propriul restaurant, nu am avut timp să merg prin altele. Încep dimineata cu ouă preparate în diferite feluri şi un iaurt, la prânz mănânc ce fac la restaurant, uneori mă mai răsfăţ împreună cu echipa mea cu un burger sau un grill, iar seara întotdeauna ceva uşor”, explică Silviu.

Chef Liviu Lambrino depune mult efort în bucătărie

 

Un alt fost concurent MasterChef, Liviu Lambrino, nu se abţine de la nimic, dar nici nu face excese. Îşi începe ziua la cel târziu ora 6 cu o cafea neagră, urmată de un mic dejun simplu, pe la ora 8.00. „Încerc să nu sar peste micul dejun căci e singura masă sigură a zilei. În rest, e posibil să mănânc de încă 5 ori, sau deloc. Beau exclusiv apă, am eliminat complet orice fel de suc. Alcool beau rar şi nu mănânc niciodată până simt că nu mai pot. Urăsc din suflet porţiile prea mari care te sufocă şi îţi iau toată energia. E adevărat că sunt tentaţii la fiecare pas. Însă viaţa printre bunătăţi vine şi cu un efort fizic pe măsură. Într-o zi aglomerată, fac lejer 8-10 km prin bucătărie”. 

Majda face cele mai apetisante prăjituri, dar nu le mănâncă

 

Bucătăria Majdei Aboulumosha, prezentatoarea emisiunii ”Agenția VIP” de la Antena Stars, e un adevărat Rai al iubitorilor de dulciuri. Miroase demenţial, iar dacă deschizi frigiderul descoperi prăjituri şi torturi din cele mai variate. Frumoasa mulatră le face pe toate singură, din pasiune. În 2018, îndemnată de prieteni, şi-a transformat pasiunea în afacere şi face prăjituri la comandă.  Dar nu mănâncă. “Nu sunt o mare consumatoare de dulciuri. Îmi place mai mult să le gătesc. Nimeni nu înţelege cum reuşesc să fac atâtea prăjituri apetisante, torturi, plăcite şi cozonaci şi eu să nu mănânc. Dar, sincer, mă satur cu mirosul. Eu am ţinut diete stricte mult timp, până când am înţeles că am nevoie de o dietă echilibrată, de sport şi de un ritm de viaţă sănătos ca să slăbesc”.

 
 
Loading...