Rodica Popescu Bitănescu este, cu siguranţă, una dintre cele mai îndrăgite actriţe de la noi. Click! îţi spune ce mai face vedeta cu răs molipsitor dar şi cine i-a întins o mână de ajutor la începuturile ei în carieră.


Zilele acestea, cunoscuta şi iubita actriţă de teatru şi film Rodica Popescu Bitănescu (78 de ani) este în căutarea distribuţiei perfecte pentru viitoarea piesă pe care a terminat-o de scris şi pe care o va pune în scenă în stagiunea de toamnă.

Actriţa și-a amintit cum a reuşit să devină ea cunoscută şi cine i-a întins prima mână de ajutor. „După ce am terminat Academia de Teatru, pe vremea când i se spunea “Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică”, ca să intru la Teatrul Naţional a trebuit să mă prezint la un concurs pe care l-am trecut cu brio. Reuşisem să fiu angajată a Teatrului Naţional, dar nu aveam nicio perspectivă a unui rol concret. Iar în perioada aceea am auzit că trebuie să se formeze distrubuţia unei piese care se numea “Travesti”, o comedie de Aurel Baranga. El scrisese rolul principal pentru Marcela Rusu, soţia lui. Iar rolul imediat următor, un rol foarte bun de comedie, îl visam eu. Dar abia intrasem în teatru, eram necunoscută şi auzisem că autorul dorea o actriţă de comedie foarte cunoscută publicului în anii aceia.”

Cea care avea să-i întindă o mână de ajutor a fost Marcela Rusu, soția scriitorului Aurel Baranga. 

„M-am consultat cu mulţi oameni importanţi din teatru, faţă de care mi-am manifestat dorinţa de a juca acest rol, pentru că citisem piesa şi ştiam că mi se potriveşte  foarte bine. Numai că nici Aurel Baranga şi nici Marcela Rusu nu mă cunoşteau. Cineva mi-a spus în glumă – “de ce nu-i dai un telefon Marcelei Rusu să-i spui că-ţi doreşti rolul? Cum să îndrăznesc să sun acasă la o actriţă atât de importantă a teatrului şi o mare vedetă? Era o mare îndrăzneală. Timpul însă mă presa, distribuţia trebuia să apară şi am pus mâna pe telefon şi am format numărul. Însă când i-am auzit vocea Marcelei am avut senzaţia că mă blochez şi, de frică, i-am spus aşa: “doamnă, la telefon e Vasilica Zgarci”, iar ea a spus “cum?”. “Ori vă spun că sun Vasilica ori Rodica Popescu (atunci încă nu eram căsătorită), tot nu mă cunoaşteţi, sunt o ilustră necunoscută, o tânără angajată a Teatrului Naţional şi aş dori din suflet, dacă vreţi şi dacă puteţi, să mă ajutaţi să obţin rolul Melaniei din piesa “Travesti”, am spus eu. Marcela a făcut o pauză, am crezut că o să mă repeadă sau o sa-mi închidă telefonul după care mi-a a spus: “Domnişoară dragă, pentru că teatrul nu se face numai cu vedete, mâine ai să te vezi distribuită în această piesă”. Am fost foarte fericită tot timpul cât timp s-a jucat spectacolul, pentru că am avut mare succes cu acest rol, care, intr-un fel m-a propulsat în carieră. Totul a atârnat de un fir de aţă, de răspunsul actriţei. Trebuie să ai un dram de noroc în afară de talent în cariera noastră”, ne-a povestit actriţa. 

 
 
Loading...