Adela Mărculescu umple sălile de teatru și acum, la 78 de ani. Zâmbetul cald, aerul nobil și trăsăturile fin conturate ale actriței sunt doar câteva din motivele pentru care Adela Mărculescu este considerată în continuare una dintre cele mai frumoase apariții de pe scena românească. Din păcate, în dragoste norocul n-a fost de partea ei.


Îndrăgostită iremediabil de actorie, Adela Mărculescu a recunoscut că își trăiește singură actul al treilea a vieții, după două căsnicii eșuate. Chiar dacă n-a vorbit niciodată despre motivele profunde ale celor două divorțuri, actrița a lăsat să se înțeleagă că lucrul pentru care este admirată atât de mult, frumusețea, i-a adus mai mul necazuri decât bucurii. ”Frumusețea contează cel mai puțin într-o iubire”, a declarat Adela Mărculescu într-un interviu pentru revista ”Formula As”.

Cert este că legendele despre iubirile înfiripate în culisele teatrelor au prea puțină legătură cu realitatea. “Ce se spune sunt, de multe ori, legende. Frumoase sau nu! Şi noi, care suntem în faţa oamenilor, noi, care deseori îi ajutăm prin ceea ce facem să-şi aleagă propriile visuri, noi suntem, aşadar, principalii eroi. Atât vreau să spun: nu am făcut şi nu fac compromisuri cu viaţa mea, cu scena mea. E una şi aceeaşi pentru un actor! Nu ne discreditaţi, oameni buni, nu ne desfiinţaţi! Amoruri în lumea teatrului n-am avut! Prietenii adevărate, puternice… da. Carmen Stănescu şi Damian Crâşmaru – eternul meu partener de succese! S-or fi ţesut poveşti pe lângă? Nu ştiu, dar m-ar amuza. Ne-ar amuza! Pe toţi trei”, a povestit actrița pentru ”Q Magazine”.

Sânii de poveste ai celor mai frumoase actrițe din România

4-imagini.jpg

oana pellea, cezara dafinescu, tora vasilescu, irina petrescu
Oana Pellea, Tora Vasilescu, Cezara Dafinescu, Irina Petrescu
foto: arhiva Click!, Mediafax

Tora Vasilescu (64 de ani), posesoarea celei mai aluzive priviri din cinematografia românească, este protagonista unui joc superb cu nuditatea în filmul ”Probă de microfon” (1980). În vârstă de 29 de ani la vremea respectivă, actrița își ascunde și își descoperă sânii cu ajutorul unui disc de vinil pe care-l tot rotește, trăgând languros dintr-o țigară.

tora_vasilescu_proba_de_microfon.png

tora vasilescu
Tora Vasilescu, goală în ”Probă de microfon”
foto: captură

 

Tora Vasilescu își dezgolește complet sânii 13 ani mai târziu, în filmul ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), într-o scenă de amor cu regretatul Ștefan Iordache. Imaginea sânilor perfecți ai actriței aruncă în derizoriu toate realizările ulterioare ale chirurgiei estetice.

tora_vasilescu_cel_mai_iubit_dintre_pamanteni_1.png

tora vasilescu
Tora Vasilescu, goală în ”Cel mai iubit dintre pământeni”
foto: captură

 

tora_vasilescu_cel_mai_iubit_dintre_pamanteni_2.png

tora vasilescu
Tora Vasilescu, goală în ”Cel mai iubit dintre pământeni”
foto: captură

 

Irina Petrescu, cea mai discretă și elegantă prezență de pe scena românească, iubită cu pasiune de Liviu Ciulei, Virgil Ogășanu sau Ștefan Iordache, este protagonista primei scene de nuditate din cinematografia autohtonă. Actrița avea 28 de ani când a apărut complet goală în ”Răutăciosul adolescent” (1969), un film în care îi dădea replica lui Iurie Darie. Sub privirea hipnotizată a actorului, Irina Petrescu își șterge corpul udat de ploaie, într-o suită de mișcări de o grație inegalabilă.

irina_petrescu_1.png

irina petrescu
Irina Petrescu, goală în ”Răutăciosul adolescent”
foto: captură

 

irina_petrescu_2.png

irina petrescu
Irina Petrescu, goală în ”Răutăciosul adolescent”
foto: captură

 

Oana Pellea (54 de ani) apare complet goală chiar de pe genericul filmului ”Vulpe-vânător” (1993), ecranizarea unui roman semnat de câștigătoarea premiului Nobel Herta Müller. În scena aparent neutră din punctul de vedere al erotismului, sânul tinerei, independentei și nonconformistei profesoare interpretate de Oana Pellea este atins ușor, parcă din greșeală, de piciorul partenerei de plajă.

oana_pellea_2.png

oana pellea
Oana Pellea, goală în ”Vulpe-vânător”
foto: captură

 

oana_pellea_1.png

oana pellea
Oana Pellea, goală în ”Vulpe-vânător”
foto: captură

 

Cezara Dafinescu (67 de ani) are, probabil, cele mai telegenice picioare din istoria cinematografiei românești, iar acest detaliu a fost mult speculat de regizori. Actrița depășise binișor pragul celor 40 de ani când și-a dezgolit și sânii, în filmul polițist ”Atac în bibliotecă” (1992). Filmul nu a făcut istorie, însă imaginea cu Cezara Dafinescu vorbind la telefon, acoperită foarte sumar doar de un prosop, va rămâne, cu siguranță întipărită pe retina cinefililor până la sfârșitul memoriei.

cezara_dafinescu_2.jpg

cezara dafinescu
Cezara Dafinescu, goală în ”Atac în bibliotecă”
foto: captură

Cu primul soț, regizorul Miron Niculescu, Adela s-a măritat după ce s-a angajat la Teatrul Național din București. ”De ce s-a destrămat? Simplu… Cum se întâmplă toate în viaţă. Simplu… Atât”, a spus, enigmatic, actriţa.

_ee_1288.jpg

adela marculescu
Adela Mărculescu, pe scenă, în tinerețe
foto: arhivă personală

 

Cu cel de-al doilea soț, actorul Emerich Schaffer, actrița din ”Take, Ianke și Cadîr”a trăit o poveste de iubire adevărată, despre care a crezut că va rezista până la sfârșitul zilelor. “A fost o iubire profundă, cu multă, multă prietenie la mijloc – făcută parcă să reziste. Erau vremurile prea tulburi şi greu de suportat pentru un neamţ născut şi crescut în România, cu fraţi dincolo. Nebunia şi vraja Occidentului l-au cuprins. A plecat. Eu n-aş fi făcut-o pentru nimic în lume. Ce s-a întâmplat acolo nu ştiu. Atâta pot să spun: bolnav, pe patul de moarte chiar, a venit în ţară. Ne-am văzut, ne-am vorbit, ne-am bucurat şi întristat totodată. Era regretul unei vieţi risipite”, a mai povestit fermecătoarea actriţă pentru “Q Magazine”.

 
 
Loading...