Moartea actriței Olga Tudorache a îndoliat întreaga lume artistică. ”Doamna teatrului românesc” s-a stins din viață în noaptea de 17 spre 18 octombrie, la nici o săptămână după ce împlinise 88 de ani. Ultima ei aniversare a fost una tristă, pe un pat de spital, la Terapie Intesivă, unde marea artistă și-a petrecut ultimele zile din viață.


Olga Tudorache a murit la 88 de ani, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din Capitală. Fusese internată acolo încă de luni, 11 octombrie, iar medicii au fost încă de la început sceptici în privința șanselor sale de recuperare. Actrița a suferit un accident vascular cerebral, iar starea ei s-a înrăutățit de la o zi de alta. Astfel, în dimineața de joi, 12 octombrie, starea ei generală s-a agravat, pacienta fiind mutată în secția de Terapie intensivă. Cu o zi înainte, pe 11 octombrie, fusese chiar ziua ei de naștere. Aniversarea celor 88 de ani a fost însă una din cele mai triste din viața ei.

Surse din apropierea actriței au povestit pentru Click! că aceasta ar fi suferit, de fapt, încă un accident vascular, mai grav decât primul. Ce se întâmplă de fapt în aceste cazuri? O persoană care a suferit un atac cerebral poate fi oricând victima unei recidive a bolii.În special dacă pacientul are vârsta foarte înaintată, cum a fost și cazul Olgăi Tudorache.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o leziune la nivelul creierului, care apare fie prin astuparea unui vas de sânge (ischemic), fie prin ruperea vasului de sânge (hemoragic).

Când se produce un AVC, o parte din creier nu mai este hrănită cu sânge. Din această cauză, celulele nervoase din regiunea respectivă nu mai funcţionează. Consecinţa: acea parte din creier moare.

În ultima săptămână a vieții, conform unor surse din apropierea actriței, Olga Tudorache a fost din ce în ce mai puțin conștientă de ceea ce se petrece în jurul său. Situația s-a agravat mai ales după al doilea accident vascular, când este posibil să se fi instaurat o paralizie la nivelul feței și a membrelor, tulburări de vedere, imposibilitatea de a se hrăni. Statisticile medicale arată că un procent important din pacienții în vârstă care fac astfel de ACV-uri în „cascadă” pierd lupta pentru viață. În cazurile cele mai grave, intră în comă iar decesul poate surveni în câteva ore.

De altfel, problemele medicale ale artistei au început în urmă cu peste cinci ani. În 1 aprilie 2012, când actrița se afla pe scena Teatrului Metropolis, jucând în piesa „Pește cu mazăre”, i s-a făcut rău, iar reprezentanții teatrului au chemat imediat ambulanța. Ca și în urmă cu o săptămână, Olga Tudorache a fost dusă de urgență la Spitalul Elias, unde medicii au constatat că a suferit un accident vascular cerebral tranzitoriu. Din păcate, cel de acum i-a fost fatal marii doamne a teatrului din România.

 
 
Loading...