Cazul tinerei violate de 7 bărbaţi din Vaslui a fost prezentat în cadrul emisiunii "La Măruţă" de marţi, 21 iulie şi a generat o adevărată dezbatere cu privire la dezvăluirea identităţii fetei. Implicat direct, Cătălin Măruţă a explicat prin intermediul unui comunicat cum s-a ajuns la această situaţie, dar şi motivul pentru care tânăra a dorit să intre în transmisiune directă, deşi iniţial acest lucru nu era programat.


„În emisiunea de ieri, marți 21 iulie, am avut un interviu cu mama victimei agresiunii de la Văleni, jud. Vaslui. Reporterul nostru i-a cerut interviul, iar ea a fost de acord să îl dea chiar în casa ei, unde se simțea cel mai confortabil și unde a invitat echipa de filmare. Doamna și-a dorit să vorbească cu noi pentru că în urmă cu o zi, dedicasem aproape toată emisiunea situației în care se află fiica ei și ceream intervenția autorităților și solidarizarea cetățenilor pentru ca cei șapte suspecți (dintre care trei și-au recunoscut fapta) să nu se mai plimbe liberi prin oraș, în timp ce victimei îi este frică și rușine să iasă din casă și este condamnată de o mare parte de comunitate. Mama victimei și-a dorit să intre în direct cu mine pentru a mulțumi pentru sprijin și implicare și pentru faptul că petiția online care cerea dreptate în cazul ei își triplase în timp record numărul de semnături. Fata a stat în altă cameră în timpul intervenției în direct. Totuși, în timpul interviului, ea a cerut să apară pe post. Pe pauza de publicitate, i-a spus reporterului că își dorește să apară pentru a mulțumi, fiind copleșită de mesajele și încurajările primite. Am fost informați că își dorește să apară și să vorbească și am decis să mergem mai departe cu ea, luând în considerare mai multe lucruri: este majoră, și-a dat acordul în scris și au trecut 8 luni de la incident, timp în care ea a făcut terapie psihologică și a mers la școală, viața ei redevenind aproape la normal. După cum s-a vazut și în emisiune, după pauza publicitară ea a stat lângă reporter și și-a transmis mesajul de mulțumire: «Vă mulțumesc foarte mult pentru sprijinul pe care mi-l acordați».

Aș vrea să subliniez că nici o secundă nu a fost întrebată detalii despre evenimentul petrecut în urmă cu 8 luni, ci întrebările au fost legate de viața ei din acest moment, de persoanele care i-au arătat sprijinul, de momentele grele pe care le-a trăit când a simțit că este considerată vinovată pentru ce i s-a întâmplat și despre importanța faptului că, în sfărșit, îi vine să zâmbească. Ba, mai mult, a spus că și-ar dori să mai facă terapie și i-am făcut promisiuni că o vom ajuta în acest sens, primind foarte multe mesaje de la psihologi dornici să o sprijine gratuit. Ne-a mulțumit de mai multe ori.

După câteva minute în care am discutat în direct cu tânăra, am trecut la alt subiect, așa cum era planificat, deși am fi putut să amânăm difuzarea acelui material pe care îl aveam în exclusivitate și să continuăm să îi punem întrebări acelei tinere. Am considerat că nu era cazul să prelungim interviul după ce i-am spus că suntem alături de ea și că nu trebuie să îi fie rușine, ba chiar dimpotrivă, trebuie să fie mândră pentru curajul de a-și înfrunta atacatorii și comunitatea, în mare parte ostilă.
Știu că avocata tinerei a declarat că și-a sfătuit clientele să nu apară, dar că le-a spus că decizia finală le aparține. Nu am de unde să știu ce au vorbit, dar pot să vă spun că victima și mama ei au luat decizia de a apărea fiind informate de avocata în legătură cu drepturile lor.

Dna avocat a mai spus că i-aș fi promis că voi proteja identitatea mamei. Nu este adevărat. Am avut o singură conversație telefonică în care ea a spus că vrea să intre în telefon și că primește amenințări de la alte posturi de televiziune pentru că își doresc atât de mult interviuri încât o linșază public. În direct am sunat-o, așa cum am stabilit, dar avea telefonul închis.
Aș vrea să subliniez, deci, că avem acorduri scrise pentru a fi filmate și difuzate de la cele două persoane în cauză și că ele au în continuare tot sprijinul nostru.

Pentru cei care nu au văzut emisiunea, dar ne pun la zid, aș vrea să le spun că, spre deosebire de alte emisiuni care au filmat pe ascuns, fără acordul persoanelor, sau au folosit imaginile difuzate de noi deși nu aveau acord pentru difuzare, noi am făcut totul legal și informându-le pe dna av Mioara Donosa și pe tânăra agresată și pe mama ei în legătură cu intențiile noastre, având acordul lor pentru toate demersurile. Vreau să mai subliniez faptul că mama și-a dorit ca interviul să se desfășoare la ele în casă, unde au invitat echipa de filmare și că trecuseră opt luni de la incident, victima a făcut terapie și nu era în șoc.

În presă se discută intens despre tabloidizare, dar realitatea este că excesele au fost făcute tocmai de cei care arată cu degetul: au filmat pe ascuns și au difuzat imagini fără acord, au preluat imaginile noastre fără a avea acest drept, au transformat-o pe tânără în vedetă peste noapte și pot să vă spun că ea, mama și avocata au fost permanent amenințate de așa-ziși jurnaliști care nu puteau accepta că ele au acordat interviuri altora. Fără ocolișuri și fără ipocrizie, ce au făcut ei nu se numește jurnalism. Hoțul strigă hoțul". Aceasta este scrisoare deschisă publicată de Cătălin Măruţă pe pagina sa de Facebook, miercuri (22 iulie).

Vedetele s-au implicat în campanie

 • barbatii adevarati condamna violul
  Virgil Ianţu condamnă violul
  Foto Arhivă Personală
 • barbatii adevarati condamna violul
  Vladimir Drăghia condamnă violul
  Foto Arhivă Personală
 • barbatii adevarati condamna violul
  Cezar Ouatu condamnă violul
  Foto Arhivă Personală
 • barbatii adevarati condamna violul
  Radu Vâlcan condamnă violul
  Foto Arhivă Personală
1/4

Tânăra violată de 7 bărbaţi din Vaslui nu este singură. O ţară întreagă s-a sensibilizat şi doreşte să fie alături de aceasta. Vedetele au publicat pe paginile personale de pe site-urile de socializare fotografii în sprijinul campaniei "Dreptate pentru fata violată din Vaslui", folosind hashtag-ul #violulecrima.

Tânăra violată de 7 bărbaţi are nevoie de susţinere

Invităm pe toţi cititorii să transmită un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind pe Facebook hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬ sau să semneze petiţia online.

Loading...