Poveşti emoţionante ies la iveală despre mari actori care nu mai sunt printre noi. Doar o mână de oameni mai ştie, de exemplu, că îndrăgitul Iurie Darie, care s-a stins în 2012, a ajutat, în tinereţe, la pictarea unei biserici dintr-o micuţă localitate din Timiş, acolo unde a venit ca refugiat, împreună cu familia.


A avut o viaţă ca un film. Poate nu degeaba a fost unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi actori ai României. A jucat în filme şi seriale de succes, însă despre pasiunea sa pentru pictat şi desenat a vorbit mai puţin, ca şi cum şi-ar fi dorit să păstreze aceste amintiri de aur doar pentru el şi familie.

Anca Pandrea (72 de ani), femeia care i-a fost alături 25 de ani, ne-a povestit că a aflat recent că Iura al ei a lucrat pentru o biserică ortodoxă din Cebza, Timiş, unde a pictat mai multe scene importante pe pereţi şi pe cupolă. Actriţa a dezvăluit pentru Click! cum a aflat povestea. 

i22-neata-2-2col.jpg

Aceasta este biserica din comuna Cebza, Timiş, unde actorul Iurie Darie a ajutat la pictarea unor icoane

 

„În urmă cu câteva săptămâni am participat la o şedinţă la Uniunea Artiştilor şi Realizatorilor de Film din Bucureşti. Am luat cuvântul spunând că Iura a terminat liceul la Timişoara, acolo unde a fost coleg cu Sergiu Nicolaescu şi că ar fi bine ca o şcoală de acolo să-i poarte numele. Atunci, una dintre invitate, doamna profesoară Rodica Pop, de la „Anotimpuri literare”, ne-a spus că se duc tratative ca o casă de cultură, cea din Ciacova (Timiş), să poarte numele lui Iurie Darie.

i32-neata-3-2col.jpg

Aceasta este biserica din comuna Cebza, Timiş, unde actorul Iurie Darie a ajutat la pictarea unor icoane

 

"Mai ales că, în satul Cebza, care aparţine de Ciacova, bătrânii spun că el ar fi pictat icoane pe pereţii şi pe cupola bisericii ortodoxe”, ne-a spus Anca Pandrea.

Fosta profesoară Rodica Pop, care face parte din Clubul de la Timişoara patronat de regizorul Ioan Cărmăzan, ne-a povestit şi ea, emoţionată, detalii despre acest subiect.

”În urmă cu ani de zile, câţiva localnici, printre care şi unchiul meu, mi-au confirmat că marele Iurie Darie a pictat în tinereţe biserica din Cebza. Martorii nu mai sunt acum în viaţă, dar aceste poveşti au rămas. Biserica a trecut prin mai multe transformări şi restaurări, aşa că în acest moment nu mai există efectiv aceste lucrări. Localnicii ştiu însă că povestea este adevărată şi sunt bucuroşi că Iurie Darie şi-a lăsat acolo o parte din talent”, ne-a povestit Rodica Pop.

i42-neata-4-30-40.jpg

Profesoara Rodica Pop ne-a povestit despre trecutul lui Iurie Darie în comuna timișeană

 

Anca Pandrea spune că, într-adevăr, dragostea pentru desen l-a însoţit pe Iura pe tot parcursul vieţii. „Pe Iura nu l-a învăţat nimeni să picteze, a desenat singur în căsuţa de var în care locuia şi unde desena cu cărbune pe pereţi. Iar mama lui, Daria Darie, îl încuraja. Iura a dat admitere la Facultatea de Arte Plastice, însă a făcut Actorie. Avea 17 ani când i-a trimis celebrului caricaturist Nell Cobar nişte desene, iar acesta i-a zis că are talent şi să continue. După o perioadă de stat în Capitală a lansat mai multe cărţi de desene, a colaborat la revistele „Mihaela” sau „Recreaţia mare”, iar în 1993 a lansat volumul „Hai să ne jucăm cu Rilă şi Iurie Darie”, care a apărut şi în variante în engleză şi franceză”, ne-a mai spus actriţa Anca Pandrea. 

Actorul a murit la 83 de ani

Actorul s-a născut pe 14 martie 1929 în Basarabia, Vadul Raşcov, judeţul Soroca şi a venit în România cu mama şi sora. 

Încă de mic a fost dotat cu talent la desen, însă având şi calităţi de actor, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât şi la cel de Artă Teatrală şi Cinematografică, reuşind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952. 

i52-neata-5-25col.jpg

De la moartea actorului, Anca Pandrea face drumuri dese la cimitir

 

A jucat în peste 30 de filme, piese de teatru, iar ultimul proiect a fost în 2004, când a jucat în telenovela “Numai iubirea”, la Acasă. Actorul a încetat din viaţă în noaptea de 9 spre 10 noiembrie 2012, după mai multe luni de luptă cu problemele respiratorii şi cardiac, la 83 de ani.  

Loading...