Simbol al României, Nadia Comăneci (57 de ani) le transmite românilor, prin intermediul Click!, un mesaj emoţionant de Sărbători. Campioana mondială la gimnastică va petrece Crăciunul şi Revelionul în SUA, patria adoptivă, cu familia, va îmbrăca inegalabila ie şi va savura mâncărurile tradiţionale preparate în stil original.


Chiar dacă trăieşte de peste 28 de ani în SUA, Nadia Comăneci mărturiseşte că va fi mereu cu inima în România. „Sărbătorile de iarnă înseamnă timp frumos petrecut alături de cei dragi, voie bună, dar şi întoarcerea la tradiţiile moştenite din străbuni. Colindătorii, în portul tradiţional, ne urează sănătate şi bucurie. Poţi să fii şi tu o gazdă bună şi să îi întâmpini, în an centenar, cu o ie tradiţională. Eu mi-am ales ia Iiana şi voi sărbători în spirit românesc, aşa cum sunt convinsă că o veţi face şi voi. Dragi români, vă doresc să aveţi sărbători liniştite şi un an nou cu împliniri, oriunde v-aţi afla! Şi să nu uitaţi că România va fi mereu Acasă! La mulţi ani!”, a urat Nadia Comăneci pentru toţi cititorii Click!.

2-bd-4-15col-nadia-foto-iiana-2-8951515.jpg

nadia comaneci, craciun, sarmale, familie, reteta, medalie de aur, Bart Conner, Dylan
Se va îmbrăca în ie de Crăciun

Gimnasta va petrece Sărbătorile cu familia. De Crăciun se va afla în Oklahoma, iar Revelionul l-a planificat în Los Angeles. Apoi, va merge în vacanţă pentru a schia.

2-bd-3-2col-ca-mama-895155.jpg

nadia comaneci, craciun, sarmale, familie, reteta, medalie de aur, Bart Conner, Dylan
Mama este cea care a învăţat-o să gătească româneşte

Ea a dezvăluit şi una dintre reţetele ei de succes, o variantă a celei tradiţionale: sarmale superpicante cu carne de curcan. „Facem în fiecare an o sărbătoare în familie, e rar când ne adunăm cu toţii, din toate colţurile lumii. Masa tradiţională e complexă, ei vor curcan, eu fac sărmăluţe cu curcan, sărmăluţe în foi de viţă, pentru că aşa am învăţat de la mama. Am descoperit anul trecut că băieţelul meu iubeşte sarmalele. În acestea pun carne tocată de curcan (carne slabă care nu îngraşă), ceapă (jumătate o călesc, jumătate o pun crudă) şi puţin orez la final. În loc să folosesc bulion, pun sos de salsa (se ştie că ardeiul iute ajută la slăbit). Eu prepar toată compoziţia şi împletitura, iar dedesubt adaug varză murată, cumpărată la borcan, tăiată de-a gata”, a povestit Nadia. Deşi are 57 de ani, sportiva ne-a spus că face mişcare zilnic: „E un echilibru. Trebuie să fii disciplinat cu tine. E ca şi cum te speli pe dinţi”.

«Zeiţa de la Montreal» deţine 5 medalii de aur

Ascensiunea Nadiei Comăneci a început acum 42 de ani. În 1976, când avea doar 14 ani, a fost numită de presa internaţională „Zeiţa de la Montreal” după ce a obţinut, la individual compus, prima notă de 10 absolut şi prima medalie de aur la Campionatul Mondial de Gimnastică din Canada. Au urmat alte patru medalii de aur, la paralele inegale, sol şi două la bârnă. În 1980, s-a retras din activitatea competiţională şi a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică. În noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989 a trecut ilegal graniţa româno-ungară şi a primit azil în SUA. În 1994 s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner şi în 1996 au făcut nunta în România. Ei au un fiu, Dylan (12 ani), membru al unei echipe de fotbal pentru juniori.

 
 
Loading...