60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune, aniversaţi printr-un eveniment special desfăşurat în TVR: o echipă formată din actori, comentatori, producători din TVR a jucat joi seară (10 august) cea mai recentă premieră, producţie proprie: „Piatra din casă”, o comedie după Vasile Alecsandri şi B.P. Hasdeu, cu muzica originală, semnată Alexandru Adolf Flechtenmacher (autorul primei operete româneşti).


Câţiva dintre interpreţii rolurilor din spectacolul adaptat şi regizat de Constantin Dicu au povestit cum a fost pentru ei această experienţă. 

Carmen Movileanu: „Mi-am împlinit cel mai mare vis al tinereţii”

carmen movileanu teatru tvr
Carmen Movileanu a interpretat în piesa „Piatra din casă” de Vasile Alecsandri și B.P. Hasdeu rolul Cucoanei Zamfira, mama Marghioliţei
foto: TVR

 

„Multe emoţii am trăit în cei 40 de ani de televiziune, dar cu «Piatra din casă» mi-am împlinit cel mai mare vis al tinereţii, acela de a fi actriţă. Credeţi că mi-a fost uşor să accept provocarea? Dar cum aş fi putut să spun nu la zi de sărbătoare? 60 de ani de teatru TV se pot sărbători doar în Calea Dorobanţilor 191. Aici s-au scris cele mai frumoase pagini de cultură cu tot ce înseamnă ea: istorie, teatru, muzică, balet, documentare şi interviuri care au dezvăluit lumii întregi calitatea sufletului şi, mai ales, a minţii unui popor deştept. Vreau să cred că această sărbătoare trăită în direct cu telespectatorii va ajuta să ne repoziţionăm pe locul pe care-l merităm în preferinţele publicului. Adevărul nostru înseamnă creaţie şi unicitate. Cine nu s-a convins încă de această stare de fapte, mai are timp să o facă, iar cine ignoră adevărul nostru va rămâne sărac. Noi credem în public, îl preţuim şi-i simţim cu emoţie glasul şi aplauzele”, a mărturisit realizatoarea TVR Carmen Movileanu, care aseară a interpretat-o pe Cucoana Zamfira, mama Marghioliţei, în piesa de teatru „Piatra din casă”.

Corina Dănilă: „Pregătirile au durat trei luni”

Corina Danila Tudor Furdui teatru tvr
Corina Dănilă și Tudor Furdui, în piesa „Piatra din casă” montată de TVR special pentru aniversarea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune
foto: TVR

 

„O teribilă bucurie a fost pentru mine să joc alături de colegii mei din TVR, actori cu diplomă sau nu. Cu toţii am pus multă pasiune în jocul nostru, iar în trei luni cât au durat pregătirile pentru piesa asta, domnul Dicu a reuşit să ne sudeze ca echipă. Pentru mine, provocarea a fost cu atât mai mare pentru că, la 60 de ani de la prima piesă de teatru transmisă în direct de TVR, am jucat într-o piesă transmisă tot în direct de televiziunea publică. Şi de data asta, mi s-a aplicat foarte bine titlul şi sloganul emisiunii pe care împreună cu Carmen Movileanu o producem – Ieri, azi, mâine. Evenimentul transmis ieri seară în direct de TVR 2 este un omagiu adus azi, celor de ieri, dar şi un îndemn pentru a susţine Teatrul TV de mâine. De altfel, este dorinţa exprimată de toţi cei care ne-au trecut pragul - şi actori, şi public - de a continua proiectul de Teatru TV, în care să fie cooptaţi actori de azi şi de ieri. Aşteptăm publicul să vină şi în luna în luna septembrie la TVR, când piesa «Piatra din casă» va avea încă 4 reprezentaţii. De asemenea, în această seară (11 august, de la 20.30), publicul poate veni în gradina TVR să vadă «Piatra din casă»”, ne invită Corina Dănilă, care deţine rolul principal în piesă: Marghioliţa, fiica Cucoanei Marghioliţa.

Tudor Furdui: „Simt că de acolo, de sus, tata se uită la mine cu o uşoară grimasă spunându-mi: «Fiule, mai ai multe de învăţat!»”

„Nu am vrut să mă fac actor pentru că aveam de dus în spate numele tatălui meu – actorul Dumitru Furdui -, căruia nu i-aş fi putut ajunge, ca talent, nici pănă la gleznă. Până la urmă, am acceptat provocarea colegilor de la Casa de Producţie TVR şi am urcat pe scenă. Sunt curios ce ar spune el despre mine acum. Simt că de acolo, de sus, se uită la mine cu o uşoară grimasă spunându-mi: fiule, mai ai multe de învăţat!”, a declarat şi jurnalistul sportiv Tudor Furdui. Tudor l-a interpretat pe Jorj, în piesa Piatra din casă, pe care spectatorii o mai pot vedea şi în această seară în curtea TVR şi pe care telespectatorii TVR 2 au putut să o vizioneze în direct pe 10 august.

Mihai Melinescu: „Mult entuziasm adolescentin acu’, la bătrâneţe”

mihai melinescu teatru tvr
Mihai Melinescu în interpretează pe vărul Marghioliţei în piesa „Piatra din casă” produsă de TVR
foto: TVR

 

„Nu vă puteţi imagina ce emoţii am avut! Prima premieră de teatru din viaţa mea - şi a mai fost transmisă şi în direct. MULTĂ, multă, foarte multă muncă, mult entuziasm adolescentin acu’, la bătrâneţe”, a completat şi Mihai Melinescu, jurnalistul Ştirilor TVR, care a avut rolul căminarului Grigori Pâlciu şi care, de săptămâna viitoare, va prezenta alături de Maria Linda emisiunea matinală a postului TVR 1 - 1 Matinal, Dorin Chioţea intrând în vacanţă.

Bogdan Ghiţulescu: „A fost un experiment teatral unic pentru noi”

bogdan ghitulescu teatru tvr
Bogdan Ghiţulescu este Petcu, tatăl Marghioliţei, în piesa-eveniment „Piatra din casă” care se joacă în Grădina TVR
foto: TVR

 

Realizator al emisiunii „Natură şi sănătate” de la TVR 2, Bogdan Ghiţulescu, care a intepretat în piesa de teatru rolul Petcu, tatăl Marghioliţei, spune că această experienţă a fost una care i-a unit pe toţi cei din distribuţie: „A fost un experiment teatral unic pentru noi, care a demarat prin curajul lui Demeter Andras şi care a adunat o trupă eterogenă, dar care, prin experienţa regizorului Constantin Dicu - care a susţinut cu noi un adevărat curs de teatru intensiv - s-a transformat într-un grup omogen. Sperăm ca telespectatorii şi spectatorii care vor veni la reprezentaţiile ulterioare să se bucure de spectacolul pe care îl oferim!”

Spectacolul se va relua și în septembrie

carmen movileanu corina danila teatru
Carmen Movileanu, Demeter Andras și Corina Dănilă, într-un moment tensionant al piesei „Piatra din casă” produsă de TVR
foto: TVR

Distribuţia spectacolului, adaptat şi regizat de Constantin Dicu este, în ordine alfabetică, aceasta: Sever Bârzan (Comisul Nicu, fiul căminarul Grigori Pâlciu), Corina Danilă (Marghioliţa, fiica Cucoanei Marghioliţa), András Demeter (Her Franţ Birman, Doctor), Tudor Furdui (Jorj), Bogdan Ghiţulescu (Petcu, tatăl Marghioliţei), Mihai Melinescu (vărul Marghioliţei), Cătălin Mireuţă (Numa Consule), Carmen Movileanu (Cucoana Zamfira, mama Marghioliţei), Claudia Nicolau (Trandafira), Mihai Răzuş (căminarul Grigori Pâlciu), Gabriela Valentir (Ioana, servitoare). Scenografia piesei care durează 1 oră și 40 de minute este semnată de Raluca Chelaru, iar echipa cuprinde și trei instrumentiști: Adina Cocargeanu, Geanina și Marius Meragiu. Piesa „Piatra din casă” se joacă în Grădina TVR și vineri (11 augsut), de la 20.30, dar va avea și în septembrie alte patru treprezentații. 

loading...
Loading...