Întâlnire emoţionantă! Ieri, actriţele Anca Pandrea, Adriana Şchiopu, omul de radio Lucia Popescu Moraru şi fosta dansatoare Gabriela Dinică, văduvele celebrilor actori Iurie Darie, Dem Rădulescu, Marin Moraru şi Gheorghe Dinică, s-au reunit pe Aleea Comediei din Centrul Vechi. La eveniment au venit şi copiii faimoşilor Amza Pellea şi Radu Beligan.


Omagiu pentru cei trecuţi la cele veşnice! De ieri, spaţiul din faţa „Teatrului de Comedie” din Centrul Vechi al Capitalei se numeşte “Aleea Comediei”, iar marii actori care au scris istorie au câte un monument, lângă bustul lui Gheorghe Dinică. George Mihăiţă (71 de ani), directorul Teatrului de Comedie, şi-a onorat colegii plecaţi la Ceruri printr-un eveniment special. Astfel, au fost inaugurate şase mici monumente cu numele nemuritorilor Iurie Darie, Dem Rădulescu, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Amza Pellea şi Radu Beligan.

Marii actori, omagiați la „Teatru de comedie”

Rând pe rând, actriţele Anca Pandrea (73 de ani), văduva lui Iurie Darie (decedat în 2012), şi Adriana Şchiopu (65 de ani), văduva lui Dem Rădulescu (mort în 2000), însoţită de fiică, Irina Rădulescu (33 de ani), au ajuns emoţionate în faţa teatrului. Acolo li s-au alăturat Lucia Popescu Moraru (83 de ani), nevasta lui Marin Moraru (decedat în 2016), şi Gabriela Dinică (80 de ani), soţia lui Gheorghe Dinică (plecat dintre noi în 2009).

N-a lipsit nici actriţa Lamia Beligan (53 de ani), al cărei tată, celebrul Radu Beligan, a murit în  2016. Din păcate, Oana Pellea (57 de ani) nu a putut fi prezentă, din cauza unei fisuri la picior, suferită pe scenă, la Timişoara, săptămâna trecută. Dar Amza Pellea, care a decedat în 1983, a fost omagiat la rându-i alături de ceilalţi actori. 

q22-3-bd-dem.jpg

Irina Rădulescu şi Adriana Şchiopu, la monumentul celui alintat “Bibanul”

 

Văduvele şi copiii actorilor au ţinut câte un discurs. După ce a luat cuvântul, actriţa Anca Pandrea a sărutat de câteva ori monumentul lui Iurie Darie, apoi a donat două desene de-ale artistului. Ea a anunţat că, pe 14 martie, în foaierul Teatrului de Comedie, va organiza o expoziţie cu desenele semnate de actor. „Iura al meu e cu noi şi ne priveşte de Sus. Nu a plecat niciodată de la Teatrul de Comedie, unde a jucat ani în şir. Aici s-a născut şi aici a crescut, până l-am preluat eu. Este mereu cu mine şi vom petrece Sărbătorile noi doi”, s-a confesat, cu lacrimi în ochi, Anca Pandrea. 

q32-bd-2.jpg

Anca Pandrea a sărutat piatra lui Iurie Darie, sub ochii lui George Mihăiţă

 

La rândul ei, Irina, şi ea actriţă, fiica titanului Dem Rădulescu, a mărturisit cu vocea gâtuită de emoţie: „Bucuria noastră este că acest monument se află între Teatrul de Comedie şi Biserica Sfântul Dumitru, prenumele tatălui meu fiind Dumitru. Mereu i-am dus dorul şi ne amintim mereu de el, e mereu în sufletul nostru. Mi-am moştenit părinţii şi îmi aduc aminte cu plăcere când eram mică şi mergeam cu ei la teatru”.

Lucia Popescu Moraru a povestit despre Marin Moraru că era „un actor dedicat, care a ajuns la Teaatrul de Comedie şi nu a mai plecat, fiindcă era ca o casă pentru el. Îi duc dorul şi ies din ce în ce mai rar”. 

q42-bd-4.jpg

Lucia Popescu Moraru îi duce dorul lui Marin

 

La eveniment au venit şi actori tineri ai teatrului, dar şi veteranul Vladimir Găitan (72 de ani), care s-a pensionat şi pe care-l leagă o veche prietenie de George Mihăiţă.

„Când iubeşti, ai o stare bună şi-ţi vin idei bune pentru cei de lângă tine. În Teatrul de Comedie există şi se oferă iubire. Ideea acestui eveniment mi-a venit acum 10 ani, după inaugurarea bustului lui Gheorghe Dinică”, dezvăluie, pentru Click!, George Mihăiţă.

q52-bd-6.jpg

Lamia şi fratele ei, Alexandru Beligan, n-au lipsit de la dezvelirea monumentelor

 

“Stăteam şi mă gândeam că trebuie să mai facem ceva. M-am gândit ca această alee să-l aibă în centru pe maestrul Beligan şi iată că ideea s-a materializat cu ajutor de la Primăria Capitalei şi de la Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Toţi cei şase actori au jucat aici, în acest edificiu cultural, în care am avut multe noutăţi, de la expoziţii de fotografie la spectacole noi ale căror bilete s-au vândut rapid”, încheie actorul care a făcut un rol de neuitat în pelicula “Reconstituirea”, regizată de Lucian Pintilie în 1968.

 
 
Loading...