Pentru actorul şi directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, anul 2017 a fost cel mai greu din carieră. Problemele de sănătate ale soţiei sale, ale lui, dar şi decesele colegelor Stela Popescu şi Cristina Stamate l-au dărâmat, însă maestrul şi-a adunat forţele pentru noua stagiune de la teatru, care a început în weekend. Click! a stat de vorbă cu Alexandru Arşinel (78 de ani) duminică, 7 ianuarie, înaintea piesei „Hai, zâmbeşte”. Actorul a urcat pe scenă la nici o lună de la operaţia la inimă.


Click!: La mulţi ani, domnule Arşinel! Cum vă simţiţi?

Alexandru Arşinel: Sunt aproape de ceea ce înseamnă o persoană care începe să se simtă bine!

Sunteţi actor de comedie, aţi făcut generaţii întregi să râdă, dar aţi avut un 2017 plin de probleme, un an negru.

Perioada de anul trecut, spre sfârşitul lui 2017, a fost ca o pedeapsă venită de la Dumnezeu asupra destinului Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”. Au murit câteva vedete, mari, poate cele mai mari. Sper ca această perioadă să nu apese prea mult asupra modului în care teatrul trebuie să evolueze. Mai ales că anul acesta vom avea un an dificil din punct de vedere al construcţiei. Va trebui să realizăm un spectacol la 100 de ani de la Unire, iar la anul Teatrul Cărăbuş va împlini 100 de ani de la apariţie, construit de marele Constantin Tănase.

arsinel_1.jpg

Alexandru Arsinel, actor, revenire, operatie inima, Teatrul Constantin Tanase, interviu, Stela Popescu
Arşinel a fost în mare formă în piesa "Hai, zâmbeşte!"

Cum aţi sărbătorit de Sfântul Ion, pentru că vă cheamă şi Ion?

Nu-mi dau seama cum au trecut orele, am sărbătorit cu cei dragi, m-am trezit dimineaţa cu o felicitare, apoi au început să curgă mesajele.

Cum se simte soţia dumneavoastră?

E constantă, merge pe o linie bună, ascendentă, i-a crescut optimismul. (n.r. Marilena Arşinel este imbolizată după ce a căzut pe scări în toamna lui 2016). Avem o doamnă, Doina, care se ocupă de ea şi pune multă pasiune în tot ceea face. Au venit şi copiii, i-am lăsat acasă cu ea, mă voi întoarce la ei după ce termin de jucat! Au venit şi nepoţeii, s-au strâns în jurul nostru. (n.r. Arşinel are doi băieţi şi trei nepoţi).

Apropo de copii. Nepoţii sunt interesaţi de actorie?

Nu-mi dau seama. Ar putea, din respect şi admiraţie faţă de bunicul lor, să zică “da, ne facem actori” şi apoi să o ia în altă direcţie. Mai e până atunci. Pe vremuri artiştii aveau maşină la scară, erau alte condiţii. Acum artiştii înjură artiştii. Sau cum spunea cineva, mor artiştii şi rămân vedetele.

arsinel_2.jpg

Alexandru Arsinel, actor, revenire, operatie inima, Teatrul Constantin Tanase, interviu, Stela Popescu
Alexandru Arsinel, actor, revenire, operatie inima, Teatrul Constantin Tanase, interviu, Stela Popescu

Ce mai urmează la Teatrul “Constantin Tănase” după premiera “Hai, zâmbeşte”?

Un spectacol în memoria Andei Călugăreanu. Apoi, unul care-i are ca protagonişti pe Vasile Muraru, Valentina Fătu şi Ana Maria Donosa. Un spectacol care îmi doresc să iasă foarte bine şi care s-ar putea numi “E spectacol în oraş”. Vrem să facem un spectacol în care să recuperăm textele spuse de Stela Popescu, care sunt antologice. Şi să scoatem un spectacol în memoriam şi să-l pregătim în Herăstrău, la toamnă. Vom avea un spectacol şi cu ocazia aniversării Unirii. Vom pregăti, de asemenea, un turneu în străinătate în cadrul proiectului nostru, “Români pentru români”, care a devenit o tradiţie de 10 ani. Avem deja o propunere pentru Israel.

Spuneaţi de Ana Maria Donosa că va juca în spectacol. Credeţi că ar putea să o înlocuiască pe Stela Popescu?

Este foarte talentată, muncitoare. Nu. Nu ştiu dacă poate să fie o nouă Stela Popescu, doar să interpreteze rolurile ei. Stela rămâne unică! Şi nu numai Stela. Sunt câţiva artişti. Care orice am face, oricum am vrea, rămân în memoria noastră. Nu batem aşa departe. Dar Ana Maria este o fată talentată, pe care o vom folosi şi care va face parte din spectacolul “Stela”. Cristi Simion a făcut un cuplu cu Stela, iar eu am făcut, la un moment dat, un cuplet cu Ana Maria Donosa. Ideea era de acum un an-doi, vorbisem cu Stela să folosim mai mulţi tineri care să preia ştafeta.

stela-si-arsinel.jpg

stela popescu, alexandru arsinel
Stela Popescu și Alexandru Arșinel au format un cuplu pe scenă timp de 40 de ani
foto: arhiva Click!

Are 7 operaţii în 5 ani

Problemele de sănătate s-au ţinut lanţ de Alexandru Arşinel. În iulie 2012, actorul s-a operat de hernie de disc. N-a apucat să facă prea multă recuperare, pentru că un an mai târziu ajungea din nou pe patul de spital, pentru operaţia la rinichi. Pe 29 august 2013, actorul spunea că s-a născut a doua oară, după ce a suferit un transplant la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. Şansa actorului la o nouă viaţă a fost un rinichi prelevat de la un băiat de 24 de ani care s-a spânzurat. Seria intervenţiilor chirurgicale a continuat cu alte 4 operaţii la coloană. Iar pe 11 decembrie 2017 a ajuns pentru a şaptea oară la cuţit, de data aceasta în urma unui infarct. “S-a decis implantul unui stent, care permite revascularizaţia muşchiului cardiac. Dumnealui mai are şi alte afecţiuni, dislipidemie, diabet zaharat şi hipertensiune arterială”, a explicat Adrian Nica, managerul Spitalului Universitar.

 
 
Loading...