Maia Morgenstern a depus plângere la poliție după ce a primit un mail în care ea şi familia ei sunt ameninţaţi cu moartea. Actriţa a publicat mesajul pe contul ei de Facebook, sâmbătă (27 martie), în ziua de Pesach, sărbătoarea evreiască. Direcția de Investigații Criminale a început urmărirea penală pentru infracțiunea de amenințare.


Anchetatorii de la Direcţia de Investigaţii Criminale au ajuns la conluzia că adresa de IP a autorului nu este cea reală, în urma analizării mesajului.  Oamenii legii au investigat dacă adresa de email folosită de autorul amenințării este asociată cu conturi de pe rețelele de socializare sau alte site-uri web, dar nu a fost descoperită nicio astfel de legătură, potrivit g4media.ro. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 în vederea continuării cercetărilor.

Mesajul, semnat: "Din partea AUR"

Mesajul amenințător a fost transmis pe toate adresele oficiale ale Teatrului Evreiesc de Stat, fiind semnat: „Din partea AUR”. George Simion, liderul AUR, a transmis că se dezice și condamnă atacul la adresa actriței, aprciind că expeditorul nu poate fi membru al partidului.

Reacţii de susţinere pentru  Maia Morgenstern

Mai mulţi politicieni au luat atitudine, transmițându-i actriței mesaje de susținere.

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan: „Cutremurător mesajul primit de marea actriță Maia Morgenstern chiar astăzi, de Ziua Teatrului! Sper ca instituțiile abilitate să îl găsească pe acest descreierat și să îl trimită unde îi este locul, la psihiatrie sau după gratii! Îmi doresc ca mesajul să nu aibă nicio legătură cu formațiunea politică AUR, așa cum invocă sceleratul. Românii nu împărtășesc astfel de mesaje pline de venin, ură și antisemitism, mai ales că ne pregătim cu toții de sfintele sărbători pascale și de Învierea Domnului! Mesajul primit de marea actriță trebuie luat în serios de autorități! Pentru noi toți, Maia Morgenstern este o mare artistă, care a bucurat și emoționat generații întregi și suntem cu toții alături de domnia sa”.

Eurodeputatul Dacian Cioloș: „Mesajul cu amenințări incalificabile antisemite adresat marii noastre actrițe Maia Morgenstern și Teatrului Evreiesc de Stat nu poate rămâne fără consecințe penale asupra autorului sau autorilor. Sunt șocat de violența de limbaj, atitudinea extremistă, de intoleranța etnico-religioasă și rasismul scrisorii făcute publice de doamna Maia Morgenstern. Credeam că am învățat cu toții lecțiile istoriei și că acesta este un capitol încheiat. Instituțiile statului român trebuie să se autosesizeze de urgență, să identifice și investigheze aceste amenințări de neconceput. Sunt alături de Maia, de teatrul evreiesc și de toți cei care s-au simțit amenințați de această manifestare reprobabilă”.

Deputatul Sebastian Burduja: „In calitate de deputat in Parlamentul României, solicit public organelor abilitate sa se sesizeze și sa ii pedepsească exemplar pe acești ticăloși. Alături de tine, Maia Morgenstern!”

Deputatul Pavel Popescu:  "În ultimii 4 ani am primit multe mesaje de amenintare cu moartea. Oricat de puternic ai fi, iti este greu sa le tratezi cu relaxare. Totusi, ce am citit astazi…(de ziua teatrului), m-a zdruncinat! Daca nu va fi trimis la psihiatrie, sper ca cel care a amenintat-o cu moartea pe Maia Morgenstern va fi deja in custodia politiei in seara aceasta, tot asa sper, ca dupa gravitatea mesajului care (repet) pe mine pur si simplu m-a zdruncinat, omul sa fie rapid judecat si trimis acolo unde ii este locul. Mesajul este transmis intregii comunitati de evrei si este presarat cu elemente de ura si antisemitism care pe mine ma sperie! Sa ne fereasca Dumnezeu ca acest mesaj sa fie cu adevarat, asa cum este semnat la sfarsit, rodul discursului politic al AUR. Imi invit toti colegii din Parlament, indiferent de culoarea politica, sa isi exprime intr-un mod clar indignarea pe acest mesaj!”

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației: „Ca unul care a primit sute de asemenea mesaje, simt că e datoria mea să fiu alături de Maia Morgenstern. De fapt… toți ar trebui să fim”.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: