A filmat orice, de la călugăriţă, la scene în pielea goală, și a fost la un pas să primească premiul Oscar. Maia Morgenstern a cunoscut dragostea, a trăit-o, iar când lucrurile n-au mai mers, nu s-a temut să o ia de la capăt. La 1 mai, marea noastră actriță împlinește 56 de ani.


La mulți ani, frumoasă doamnă! Marea noastră actriță Maia Morgenstern împlinește 56 de ani, chiar în ziua de 1 mai. Numele ei înseamnă în limba germană ”Luceafărul de dimineață”, nume dat și Fecioarei Maria.

A hotărât să fie actriță, deși în școală nu recitase măcar o poezie. ”Din timiditate”, a mărturisit actrița. Însă, îi plăcea să se dea în spectacol acasă, în fața părinților. Tatăl ei i-a spus că ar trebui să se facă actriță. Visul ei de copil a fost să devină balerină, dar a fost respinsă pentru că nu avea rezistență fizică.

Maia Morgenstern a picat și la examenul de admitere la Teatru, iar anul următor a ajuns la examen cu ambulanța din pricina unei amigdalite, scrie adevarul.ro. Dacă nu ar fi fost actoria, Maia Morgenstern visa să fie medic pediatru pentru că se înțelege bine cu copiii.

A ratat și primul rol. ”Era o piesă în idiş, la Teatrul Evreiesc de Stat. Eram figurant corp ansamblu, aşa scrie pe cartea mea de muncă. Aveam un monolog de început, eu  ieşeam cu un joben, pe muzica orchestrei. Învăţasem atât de mult, încât în capul meu se făcuse ceva alb, nu mai ştiam nimic. Am uitaaat. M-am întors către colegii mei, care aşteptau să facă Puck vraja ca să poată începe feeria spectacolului. Nu putea începe altfel. Cu greu mi-am amintit”, a mărturisit Maia Morgenstern pentru adevarul.ro.

O carieră de invidiat

maia morgenstern tanara.jpg

maia morgenstern tanara
Maia Morgenstern s-a transformat din ”rățușca cea urâtă”, într-o mare actriță

”Cred că momentul de cotitură, în care răţusca urâtă s-a transformat în lebădă, după '89, când ­s-au petrecut marile întâlniri, pentru care voi fi veşnic recunoscătoare, cu Lucian Pintilie, Dan Piţa, Martha Meszaros, Anghelopoulos, Răzvan Mazilu, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu şi mulţi, mulţi alţii” a spus actrița, potrivit adevarul.ro.

Trei copii, cu trei bărbați

Maia Morgenstern a cunoscut dragostea, a trăit-o, i-a oferit tot ce avea mai bun, iar când lucrurile n-au mai mers, nu s-a temut să lase totul în urmă și s-o ia de la capăt, într-o nouă poveste de iubire. ”Fericit și puternic ești atunci când iubești, fără să aștepți nimic în schimb”, a rămas motto-ul ei.

S-a căsătorit la 21 de ani de actorul Claudiu Istudor (în 1983), iar anul următor s-a născut băiatul lor Tudor Aaron, acum actor.  În 1999, cei doi s-au despărțit, iar din relația neoficializată cu actorul Andras Istvan Demeter s-a născut, Eva Leea Cabiria (1999).

5maia-morgenstern-divorteaza-de-sotul-ei-dumitru-baltateanu.jpg

maia morgenstern dumitru baltateanu
S-a căsătorit cu medicul Dumitru Băltățeanu la 39 de ani (2001), iar după 14 ani au divorțat

Medicul Dumitru Băltățeanu este bărbatul de care actrița s-a îndrăgostit la prima vedere, în 2001, în timpul unui turneu în Franța, la Marsilia, și cu care s-a căsătorit la mai puțin de un an de relație. Au împărțit 14 ani de iubire pătimașă, de gelozii, la un nivel pe care Maia Morgenstern nu-l mai credea posibil. În 2003, s-a născut Ana Isidora, acum și ea este actriță.

La un pas de Oscar

the-passion-of-the-christ.jpg

maia morgenstern fecioara maria
Maia Morgenstern era însărcinată cu Ana Isidora când a primit rolul Fecioarei Maria, din filmul ”Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson (2003)

Maia Morgenstern era însărcinată cu Ana Isidora când a primit rolul Fecioarei Maria, din filmul ”Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson (2003). Filmul  a avut patru nominalizări la premiile Oscar. Această peliculă a devenit una dintre cele mai controversate producții din ultimele decenii și un neașteptat succes de casă. Peste 100 de milioane de oameni de pe întreg globul au văzut filmul și au adus încasări de 610 milioane de dolari.

Filmul este extrem de violent. Prezintă ultimele 12 ore din viața lui Hristos: carne sfâşiată de pe corp cu bice de metal, sânge curgând în şuvoaie, durere infernală, plăcere patologică a soldaţilor romani. Crucificarea a fost filmată în detaliu. Maia Morgenstern primește (2004) premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul ”Emma”, Londra, pentru rolul mamei lui Iisus din ”Patimile lui Hristos”.

A filmat goală-pușcă

5patul_lui_procust.jpg

maia morgenstern patul lui procust
În Patul lui Procust”, filmează scene erotice, expunând un trup superb (2001)

În filmul „Patul lui Procust” şochează de-a dreptul. Filmează scene erotice, expunând un trup superb. Deşi filmările s-au făcut la sfârşitul anilor '90, iar premiera a fost în 2001, pelicula nu s-a difuzat niciodată în România, nici pe ecrane, nici la tv. În 2012, scenele fierbinţi din film au început să circule pe Youtube. ”Parcă a fost acum o sută de ani! Am amintiri foarte frumoase de la filmări. În special despre actorul rus Yankovskiy, care a jucat un Ladima foarte puternic. Iar eu eram tânără. Sigur că eram frumoasă! Scenele de dragoste nu au fost ceva neobişnuit pentru noi, dar nu am avut curajul să filmăm scene de iubire explicită. Nu am îndrăznit. S-a filmat cu «păcăleală», cum se face în cinematografie. Nu ştiu de ce nu a fost cumpărat acest film în România pentru că a fost premiat la o mulţime de festivaluri, mai mari sau mai mici”, ne-a explicat Maia Morgenstern, în 2012.

 
 
Loading...