Actriţa Mariana Mihuţ împlineşte azi, 7 noiemebrie, vârsta de 76 de ani. O viaţă de om în care a trecut prin multe, căci destinul ei s-a complicat încă din copilărie, când tatăl ei a fost închis şi a rămas doar cu mama şi cu bunica.


Talentata actriţă a venit pe lume pe 7 noiembrie 1942, la Chișinău, în casa bunicilor. Mama ei locuia la părinţi, pentru că tatăl era plecat pe front. Toată copilăria a fost înconjurată de mama şi de bunica, cele două femei care au învăţat-o cele mai importante lecţii de viaţă. „Tata a căzut prizonier, a stat 9 ani în Siberia, iar mama n-a mai ştiut nimic despre el. Eu l-am cunoscut de-abia când s-a întors din prizonierat. Acolo tata a învăţat să cânte la chitară…”, își amintea actriţa într-un interviu pentru “Metropolis”. A fost botezată în ziua de Sf. Nicolae, la o lună după ce s-a născut, și bunica i-a povestit că erau zăpezi uriașe, de doi metri, și de-abia au ajuns la biserică.

mariana-mihut-victor-rebengiuc-pe-scena.jpg

victor rebengiuc mariana mihut
Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț pe scenă

“Noi ne-am refugiat din Basarabia, la Turnu Severin. Şi câteodată nu venea pensia la timp sau era foarte mică şi ştiu că bunica făcea mari economii. În casa în care ne refugiaserăm era o plită veche, din pământ, şi bunica făcea cele mai delicioase plăcinte din apă şi din făină şi le cocea pe plită. Şi în casă era o lumină minunată, de la lemnele care ardeau. Iar bunica spunea poveşti. Stăteam toate trei şi mâncam plăcinta asta şi mi se părea absolut minunat. Nu-mi doream nimic altceva. Da, era imediat după război, era foametea. Dar eu n-am simţit lucrul acesta, nu pentru că am fi avut foarte multe, dar pentru că mă bucuram de ce aveam. Ştiu că odată am mâncat numai morcovi o perioadă. Dar n-a fost nici o tragedie, ni se părea normal. Ştiu că mama se ducea mulţi, mulţi kilometri să facă rost de gaz lampant, ca să-mi încălzească mie laptele. Dar totul era cu multă dragoste, pentru că le aveam pe mama şi pe bunica”, a mai spus soţia marelui actor Victor Rebengiuc, cu care s-a căsătorit în anul 1965.

mariana-mihut-2.jpg

mariana mihut
Mariana Mihuţ, în tinereţe
 
 
Loading...