După şase decenii de carieră, peste 50 de filme memorabile şi zeci de roluri în piese de teatru, Marin Moraru şi-a îndreptat atenţia, în ultimii ani de viaţă, asupra telenovelelor. Din păcate, angajamentele pe termen lung cu MediaPro l-au împiedicat să mai accepte şi alte proiecte, îndeosebi piese de teatru. De altfel, maestrul devenise refractar la orice propunere şi se declara mâhnit de calitatea actorilor tineri.

“Nu mai vreau să joc. N-am cu cine, n-am de ce şi n-am ce. Ce scenariu să joc, cu cine? Cu cei care nu stau la repetiţii că au televiziuni şi alte şuşe? De ce să fac eu lucrul ăsta? Am un singur ficat. Aţi văzut cum se întâmplă acum o repetiţie cu zece actori în distribuţie? Numai regizorul, sufleurul şi doar un actor sunt în scenă, iar sulfeurul dă replica celorlalţi care lipsesc. Păi în secunda aia îi omor pe toţi! Decât să ajung la puşcărie mai bine nu mă duc!”, declara Moraru pentru ziarul “Adevărul”, în iunie 2015.

radu_afrim.jpg

Marin Moraru, telenovele, Radu Afrim, actori romani in telenovele, Marin Moraru a murit
Regizorul Radu Afrim

Iată însă că tot pentru televiziuni a fost şi el nevoit să refuze propuneri din partea regizorilor care aveau nevoie de experienţa şi talentul său. “Ieri a murit un mare actor. Însă aproape nimeni nu spune ca el a murit de mult pentru scenă. De când fac eu teatru (adică de vreo 16 ani), el nu a mai făcut roluri. Şi nu neapărat pentru că <nu mai avea cu cine să joace>. L-am sunat odată pentru că aveam mare nevoie de el într-un spectacol la TNB. Răspunsul a fost scurt, tranşant: <domnul meu, am un contract cu Mediapro. La revedere>. Fusesem prevenit că acesta va fi răspunsul. Un răspuns care pune întrebări. Despre condiţia celor câţiva mari actori din generaţia veche care ne-au mai rămas”, a scris pe Facebook Radu Afrim, regizor de teatru şi film.

inima-de-tigan-867902l.jpg

Alături de prietenul Gheorghe Dinică, în telenovela "Inimă de ţigan" (2007)
Marin Moraru, telenovele, Radu Afrim, actori romani in telenovele, Marin Moraru a murit

A jucat şase ani în telenovele

Din 2007 şi până în 2013, Marin Moraru a jucat în telenovelele şi serialele de la Acasă TV şi PRO TV. A început cu "Inimă de ţigan" (2007), telenovela în care juca rolul lui Cristofor, cel mai bun prieten şi consilier al regretatului Gheorghe Dinică (în film, bulibaşa Aurică Fieraru). Povestea a continuat în "Regina" (2008), apoi s-a întors în timp, pentru o interpretare superbă a birjarului Costică, din "Aniela" (2009). Pentru producţia "Iubire şi Onoare" (2011), de la Acasă TV, Marin Moraru se transformase în arabul Mohamed. Tot în 2011 a jucat în “Pariu cu viaţa”, iar în 2013, în serialul “O nouă viaţă”.

"La telenovele nu e leafa de la Hollywood, dar e o leafă de super pentru România. Nu e însă principalul argument pentru care aleg proiectele acestea. Cel puţin eu nu m-am dus pentru bani", povestea marele actor în "Q Magazine". E adevărat că şi prietenia lui cu Gheorghe Dinică a contat atunci când a accceptat să joace în telenovele, însă şi remuneraţia a fost tentantă, ţinând cont de faptul că mereu marii actori s-au plâns de lefurile mici din teatru.

“Da, s-a spus că domnul Dinică şi Marin Moraru s-au dus să facă bani din telenovele. Nu, nu m-am dus pentru asta, ci pentru că am citit un scenariu cu nişte ţigani, cu fuste înflorate, cu nişte dureri profunde care trebuiau şterse, cu personaje bine închegate, pentru asta m-am dus. Faptul că tele­novelele au o ştampilă care nu arată prea bine, asta e viaţa, asta e telenovela, ca să impresioneze, ca să vadă spectatorul cât de fericit e faţă de ne­norocitul din telenovelă”, a declarat regretatul actor pentru revista “OK!”

Actorul Marin Moraru s-a stins din viaţă duminică (21 august) la Spitalul Elias, la vârsta de 79 de ani. "Pacientul a decedat în urma unei suferinţe grele şi necruţătoare", a declarat Daniela Safta, director medical al Spitalului Elias.

 
 
Loading...