Uniunea Scriitorilor din România îşi exprimă "indignarea şi îngrijorarea faţă de atacul antisemit la adresa actriţei Maia Morgenstern" şi îşi manifestă deplina solidaritate cu artista.


Un mesaj care cuprinde ameninţări cu moartea la adresa actriţei Maia Morgenstern a fost trimis către Teatrul Evreiesc de Stat, semnat „din partea partidului AUR”. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) reclama, sâmbătă seară, „înscenări mizerabile” în numele formaţiunii şi transmite întreaga susţinere pentru Maia Morgenstern. 

Mesajul Uniunii Scriitorilor din România 

"Uniunea Scriitorilor din România a luat act, cu indignare şi îngrijorare, de atacul antisemit căruia i-a căzut victimă Maia Morgenstern, nume de rezonanţă al teatrului şi filmului românesc şi directoare a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti. Cu indignare, deoarece asemenea atacuri primitive nu au ce căuta în viaţa publică sau privată dintr-un stat democratic, membru al Uniunii Europene şi NATO. Mai ales acum, în acest moment de criză sanitară şi economică, în care avem nevoie de solidaritate, de înţelegere şi de respect al demnităţii umane", se arată într-un comunicat al Uniunii transmis News.ro.

Maia Morgenstern, ținta unor noi jigniri 

Reprezentanţii Uniunii Scriitorilor vorbesc despre "acest odios atac antisemit, descins parcă din întunecaţii ani ai ascensiunii legionare, este departe de a fi singular. În ultimele luni, asistăm la o scandaloasă radicalizare a discursului extremist, conspiraţionist şi ultranaţionalist. Acesta şi-a făcut loc şi la tribuna Parlamentului, ca să nu mai vorbim de spaţiul virtual. Escaladarea discursului urii riscă să compromită toate eforturile pe care statul român şi instituţiile sale le fac, de peste 30 de ani încoace, pentru a alunga fantomele trecutului şi a ne vindeca, în plan social, de bolile pe care ni le-au provocat totalitarismele secolului trecut. Ideea că există formaţiuni politice legitime, reprezentate în Parlament, care readuc în spaţiul public aceste teme şi stereotipuri extremiste, antisemite, antieuropene şi, în final, antidemocratice ne nelinişteşte în cel mai înalt grad şi ne îndeamnă să acţionăm pentru a opri degradarea atmosferei democratice, de toleranţă din societatea noastră".

Uniunea Scriitorilor din România solicită forţelor politice democratice din România să dea dovadă de mai multă fermitate şi coeziune în delimitarea de cei care subminează democraţia românească şi să "elucideze acest atac antisemit, trăgându-i la răspundere pe autori". 

"Noi, scriitorii, putem să semnalăm şi să luăm atitudine faţă de aceste derapaje prin intermediul cuvântului: combaterea, prin mijloace legale, a celor care încalcă normele convieţuirii civilizate şi, în numele unor „idealuri” proprii, pun în pericol viitorul tuturor, este sarcina celor care au primit de la cetăţeni mandatul de reprezentare", transmite Uniunea Scriitorilor din România.

 
 
Loading...