A împlinit de curând 77 de ani, dar, în loc să-şi ducă liniştită vârsta, Mioara Roman are umerii împovăraţi de griji. Şi asta pentru că după 52 de ani de muncă are o pensie prea mică pentru a-şi plăti chiria şi medicamentele. Şi-a vândut aurul, însă acum fosta nevastă a lui Petre Roman e nevoită să predea în continuare la facultate.


Pe vremea când era soţia prim-ministrului României Petre Roman, Mioara  se descurca bine. Mergea la facultate unde preda arabă, era activă în multe proiecte şi nu ducea grija zilei de mâine. De vreo câţiva ani însă, mai precis din 2007, lucurile s-au schimbat din păcate în rău.
A divorţat, iar problemele locative i-au dat mari bătăi de cap. În urmă cu şase ani, ea a fost evacuată din vila de protocol din Primăverii, şi locuieşte provizoriu într-un apartament cu două camera, de pe strada Zambaccian. Aici plăteşte 650 de euro chirie, însă pensia nu-i permite să o acopere în totalitate. ”După 52 de ani de muncă, am pensie de 2.000 de lei. Nu-mi ajunge să plătesc chiria, întârzii, am probleme, câteodată o mai amân, iar în ultimă instanţă mă ajută fetele. Am nevoie şi de medicamente, aşa că am fost nevoită şi am luat nişte ore la facultate, la Dimitrie Cantemir. Predau 4 ore pe săptămână limba arabă. În 1998, eu am înfiinţat catedra de arabă”, a declarat Mioara Roman pentru ziarul Click!
În total, pentru cele 16 ore de limba arabă pe care fosta doamnă Roman le predă, are un  salariu de 1.300 de lei, iar la un simplu calcul, după ce achită toate cheltuielile de chirie, îi mai rămân doar 600 de lei. Prea puţini ca să mai trăiască. Odinioară extrem de elegantă şi împodobită cu bijuterii de aur, acum doamna profesoară nu mai are nimic pentru că a fost nevoită să le dea.

”Aveam, dar s-au dus, am vândut. Nu mai am decât un inel şi un rând de cercei din tot aurul pe care-l aveam. Toate bijuteriile de familie: lanţuri, brăţări, cercei, inele, medalioane, le-am dat. Aveam şi unele cumpărate din ţările arabe, foarte frumoase. Iar pe cele moştenite, broşe, inele, mi le-au furat din casă”, a mai povestit plină de nostalgie Mioara Roman.

Cât despre ajutorul din partea bărbatului care i-a fost soţ vreme de 33 de ani, nici nu se pune problema. Din cuplul perfect, au devenit rivali şi nu şi-au mai schimbat o vorbă ani întregi. După cum se ştie, Mioara Roman a traversat cu greu perioada post divorţ.

A fost căsătorită trei decenii cu Petre Roman

cuplu786876.jpg

Mioara și Petre Roman au fost un cuplu model

În 2007, după 33 de ani de căsnicie (n.r.: au fost căsătoriți în perioada 1974-2007), Mioara și Petre Roman au divorțat. Motivul pentru care au ales să o ia pe căi separate a fost adulterul soțului. Petre a fost surprins în compania Silviei Chifiriuc, actuala sa nevastă. La doi ani de la divorț, politicianul s-a însurat cu cântăreața Silvia Chifiriuc. ”Divorțul meu de Petre Roman e rezultatul activității politice, nu al diferitelor dudui cu care ar fi fost. În 34 de ani de căsătorie o fi fost prima sau ultima, duduia asta (n.r. Silvia Chifiriuc)? Copilul nu a fost făcut pentru că și-a dorit Petre copii. A fost șantaj. El a încercat să se împace cu mine de multe ori, dar nu am vrut eu. Nu cred că este fericit. Nu!”, spunea Mioara Roman în urmă cu ceva timp.

S-a mutat în 2015 din vila de protocol

base65545.jpg

În vila unde a stat familia Roman s-a mutat Traian Băsescu

Mioara Roman a avut multe probleme foarte „costisitoare” cu casele. În martie 2009, RA-APPS a dat în judecată familia fostului prim-ministru al României pentru restanțe la plata chiriei pentru casa în care stătea din 1990. Pe atunci, restanţele erau de circa 33.000 de euro. Regia cerea magistraţilor să-i oblige pe chiriaşi la plata datoriilor, rezilierea contractului de închiriere şi evacuarea din vilă. Procesul a durat însă ani de zile, iar datoriile au ajuns la sume uriașe. Ulterior, RAAPPS a deschis două noi procese la Judecătoria Sectorului 1, unul de evacuare a vilei şi unul în care a cerut sechestrul asigurator pe vila de la Sinaia a Mioarei Roman. Datoriile urcaseră la circa 370.000 de euro. Mioara Roman s-a mutat în februarie 2015 din vila de protocol, de pe strada Nikolai Gogol, nr. 2, din Cartierul Primăverii. În casă s-a mutat fostul președinte al României, Traian Băsescu.

 
 
Loading...