Solist al trupelor Pheonix şi Pasărea Colibri, Mircea Baniciu are muzica în sânge și în inimă. Celebrul folk-ist îi datorează însă debutul în muzică mamei sale, despre care are numai cuvinte emoționante.


Solistul Mircea Baniciu (68 de ani) se poate mândri nu numai cu fiica sa, Ana (24 de ani), care-i calcă pe urme, devenind o solistă îndrăgită, dar şi cu fiul Victor (12 ani), care se străduieşte să înveţe să cânte la chitară. Interpretul ne-a povestit despre cum a început pasiunea pentru muzică şi cine mai cântă în familia lui. “Mama, Dumnezeu să o odihnească, ar putea să povestească o întâmplare din primii ani ai copilăriei, când eram împreună, în tramvai. Mergeam la cămin şi am început să cânt o arie dintr-o operă, pe care o auzisem la proprietara casei unde locuiam, mare amatoare de muzică clasică. Aveam trei ani şi prindeam foarte repede, pentru că imitam tot ce auzeam. Vatmanul, oprind tranvaiul într-una dintre staţii, s-a întors către mama şi a zis, <pe ăsta mic cântăreţ o să îl faceţi>. Maică-mea nu a crezut asta şi nici eu nu mă gândeam că voi avea o carieră atât de îndelungată, mai ales că începuturile mele au fost ca arhitect. Pentru că am făcut arhitectură la Şcoala de Arhitectură din Timişoara, în ideea că poate o să am şi eu o meserie bănoasă. Însă nu am profesat niciodată”, a povestit Mircea Baniciu pentru Click!.

mircea_baniciu_si_copiii.jpg

mircea baniciu nunta alina nemes
Mircea Baniciu, alături de cei doi copii ai săi şi de Alin, femeia pe care a luat-o de soție în 2014
Foto: arhiva personală

Solistul ne-a mai spus că nu e singurul membru din familie pasionat de muzică. „Bunicul mai cânta. După ce lua o ţuiculiță cânta la fluier foarte bine. Acolo, la Timişoara, unde stătea, erau difuzoare prin cablu care dădeau muzică populară şi el cânta odată cu aparatul. Unchiul meu cânta, mama a avut și ea ureche muzicală, iar una dintre verişoarele mele e profesoară de muzică. Ea m-a sfătuit să o dau pe Ana, fiica mea, în corul Alegretto. A fost ca o familie pentru ea, mai ales că a intrat în cor la 5 ani şi jumătate, fiind acceptată după ce a dat examen de admitere. Ana are mai multe ştampile decât mine pe paşaport, căci a fost din Venezuela, până în Brazilia, Africa şi Egipt cu corul. Eu n-am fost decât în două turnee, în Europa şi State cu Pasărea Colibri”, a mai povestit Mircea Baniciu.   

 
 
Loading...