Nadia Comăneci a acordat un interviu pentru postul Euronews, în care a vorbit despre viaţa ei în timpul regimului comunist, dar şi despre fuga ei din 1989 în SUA.


Nadia a recunoscut că nu ştie dacă era o comoară pentru regimul lui Nicolae Ceauşeşcu, dar i-a fost greu să plece din ţară. 

"Eram doar cineva cunoscută pentru reuşitele mele sportive. Când trăieşti într-o ţară comunistă, tot ce vrei e să îţi faci viaţa mai bună. Mi s-a părut că nu e drept să nu pot să plec din România, pentru că am fost invitată la evenimente la care nu mi s-a dat voie să particip. Nu aveam pe nimeni pe care să întreb de ce nu pot să plec şi pe urmă mi-am dat seama că ar fi bine să plec", a povestit Nadia, conform euronews.com.

Întrebată cu a resimţit tensiunile din Occident şi Blocul Comunist, Nadia a dezvăluit că: "Nu am simţit tensiunile pe cand eram în competiţii, pentru că eram un copil. Tot ce simţeam era... «Ah, sper că o să fac corect rutina aici»".

Antrenorul ei Bela Karolyi şi soţia lui au rămas în SUA în 1981, dar Nadia a recunocut că nu îşi imagina cum ar fi fost să trăiască în afara României, motiv pentru care nu a rămas şi ea cu ei. 

"Am fost foarte tristă când am aflat ce vrea să facă, m-a chemat şi pe mine, dar nu mă vedeam făcând acelaşi lucru.Nu eram pregătită să fac asta pentru că nu mă vedeam în altă parte decât în România, cu familia mea. Cred că după asta mi-a fost din ce în ce mai greu să plec din ţară", a mai adăugat fosta gimnastă. 

Nadia a mai povestit că nu avea parte de lux şi probabil că era supravegheată de regim. Pe 28 noiembrie 1989, ea a fugit din România, o decizie curajoasă. Cu toate că ştia că e periculos, Nadia a dezvăluit că nu s-a temut şi că totul a decurs foarte repede, iar campioana nu a rămas cu traume.

"Cred că eram supravhegeată, au fost zvonuri. Nu trăiam în lux, aveam o casă, dar era luată în rate pe care trebuia să le plătesc până la 60 de ani. Nu cred că banii contau, îmi doream să fiu gimnastă. În 1989, când am fugit, am luat o decizie curajoasă pentru că ştiam că e foarte periculos. Nu ştiam că lucrurile se vor schimba. Totul a decurs destul de repede, de fapt, au fost două zile. Ai un ghid care îţi spune unde să te duci. Cred că oamenii ştiau că am plecat, dar nu ştiau unde sunt. Am contactat Ambasada SUA din Vienna şi ei m-au ajutat să ajuns în State. Şi pe urmă a venit Revoluţia, la scurt timp. Nu sunt traumatizată acum, a avut un final fericit. Când iau o decizie, nu mă îndoiesc de ea", a povestit Nadia.

La scurt timp a venit şi Revoluţia, iar regimul comunist a picat. Nadia nu a vorbit cu familia ei decât după o lună, două, însă recunoaşte acum că a fost foarte norocoasă. 

"Când am aflat că a picat regimul, pregăteam un show de gimnastică, am fost îngrijorată de soarta părinţilor şi a prietenilor mei. Nu i-am contactat pentru o lună sau două. Când am aflat de căderea regimului, nu ştiam ce să simt. Mă gândeam că asta vor oamenii, că vor libertate cum am vrut şi eu. Am fost norocoasă pentru că am putut să mă întorc în România", a mai spus Nadia.

 
 
Loading...