Postul de știri Realitatea TV a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului după o reclație făcută de UDMR privind o serie de afirmații la adresa minorității maghiare făcute în emisunea „Jocuri de putere”, realizată de Rareș Bogdan.


CNA a decis, în ședința de marți (7 februarie), amendarea postului Realitatea TV cu 10.000 de lei pentru ediția din 6 decembrie a emisiunii „Jocuri de putere”, reclamată de UDMR, relatează Adevărul.

Postul de știri a difuzat declarațiile unor oficiali unguri la adresa României, iar invitații emisiunii au comentat pe această temă, făcând referiri la mișcările extremiste maghiare, la doleanțele acestora, la UDMR și liderii uniunii. Dan Tănasă și Avram Fițiu, candidați ANR la alegerile parlamentare, Costin Georgesco, fost șef al SRI, și Oreste Teodorescu au fost invitații lui Rareș Bogdan din acea zi. Prin telefon a participat la discuție și Ilie Năstase.

UDMR a reclamat faptul că nu s-a prezentat un punct de vedere al minorității maghiare în emisiune. În cadrul show-ului tv s-au folosit termeni la adresa UDMR și a comunității maghiare, precum ar fi „terorism politic” și „mișcări extremiste maghiare”, iar situația a fost comparată cu cea a românilor din Basarabia.

„Trebuie să trimitem români, acolo, domne, înţelegeţi? Ce au făcut ruşii în Basarabia. Mama mea e din Basarabia, da? Au trimis românii în Siberia şi au adus ruşii. Asta trebuie să facem noi şi-mi pare rău să vă spun asta şi mai este simplu şi acum. Nu este târziu. Ceauşescu a greşit. Asta trebuie să facem“, a  propus fostul tenismen Ilie Năstase.Florin Gabrea a atras atenţia asupra faptului că moderatorul emisiunii, Rareş Bogdan, „nu a domolit“ deloc discuţia din platou şi, în acest sens, a propus o amendă de 30.000 de lei în baza articolelor 3 (2) din Legea audiovizualului şi 47 (1), 66 (1a) şi 70 din Cod. „Insist ca domnul Rareş Bogdan să-şi tempereze patriotismul exacerbat, care este contraproductiv“, a mai adăugat Florin Gabrea.

 

 
 
Loading...