O meserie pe care o practică de 20 de ani, cu o medie de două tatuaje realizate zilnic. Este vorba despre Costi Azoiței (38 de ani),cel mai cunoscut artist tatuator din România și, totodată, organizatorul celei de-a VIII-a ediții a Convenției Internaționale de Tatuaje de la București, care va avea loc weekendul acesta. Artistul, căruia i-au trecut prin mână vedete de tot felul, de la sportivi, la cântăreți, ne-a vorbit despre secretele acestei meserii, dar și despre cele mai atipice solicitări ale clientelor.


Click!: Costi, când și cum a început această pasiune pentru tatuaje?

Costi Azoiței: Salut! Pasiunea mea pentru tatuaje a început la o varstă destul de fragedă, pe când aveam 14 ani. Da, știu, sună incredibil, dar cum vin din zona Ardealului (Lupeni, Hunedoara), am avut acces ușor la reviste gen Metal Hammer Magazine, iar acolo vedeam poze cu idolii mei tatuați. Mi-am dorit și eu să am un asemenea tatuaj. Aproximativ cu un an mai târziu, am găsit pe cineva la mine în oras, care realiza astfel de desene pe piele la un nivel mai ridicat și așa mi-am făcut primul meu tatuaj, la o vârstă pe care nu o recomand tineretului de acum. Am fost acaparat de misticul acestei arte, pe care treptat am început să o descopăr și să o transform în pasiunea vieții mele, ca să zic așa.

În două decenii, de când faci meseria aceasta cu atâta pasiune, ai avut vreo solicitare ieșită din comun?

Am avut tot felul de solicitări, dar nu cred că aș putea vorbi despre ele în public. Oamenii au fel și fel de idei, care mai de care mai deosebite! Fetele, dar în aceeași măsură și băieții, sunt extrem de inventivi. Tatuajele intime sunt mai greu de realizat și asta nu pentru că modelele ar fi dificile. Vorbim despre zone cu o sensibilitate aparte. De obicei, fetele preferă în zona inghinală mesaje, rândunici, delfini sau fluturași.

Ce zonă a corpului este cea mai dureroasă?

De obicei zona încheieturilor, pentru că sunt mai mulți nervi situați la nivelul cutisului.

Cât ai lucrat cel mai mult la un tatuaj? 

Am avut ședinte de câteva ore bune. Când am început să lucrez, țin minte că un prim plin spate (full back) l-am început după masă, pe la ora 17.00 și am lucrat  pâna dimineața, pe la 8. La sfârșit, și eu și clientul eram doborâți. Cu timpul, am mai avut ședinte lungi de cate 13/14 ore. Țin minte, în Germania, la o convenție de tatuaje, am lucrat o gambă întreagă full color, cu care am și câștigat cel mai bun tatuaj al zilei, în fața a peste 700 de tatuatori. Acum ceva timp am lucrat din nou un spate întreg, într-o singură ședință.

Cum ai transaformat pasiunea în afacere?

Când m-am apucat, a fost doar o nebunie, undeva în anii 1995/1996, în modestul apartament în care locuiam cu părinții și cu frații mei, din Lupeni, Hunedoara. La început m-a atras tot ce însemna tatuajul, cu toate secretele și misterele lui, de la vremea aceea. Când m-am apucat eu să fac tatuaje habar nu aveam că pot cere bani pentru munca mea, eram un copil. Banii pe care-i furam de la tata și mama nu-mi erau suficienți pentru a-mi procura materialele, și aici vorbesc despre tușuri de ștampile, ace de cusut și toate cele mărunte, dezinfectanți, mănuși.. a fost greu. Acum aproximativ 20 de ani, mi-am deschis primul salon de tatuaje din Tg Jiu. Acolo a început pasiunea să se îmbine cu afacerea.

În weekend are loc ”Convenția Internațională de Tatuaje de la București”. Tu ești  organizatorul sau capul “răutăților”.

Da, ne aflăm deja la cea de-a 8-a ediție și totul se întâmplă din ce în ce mai frumos. Am reușit să aduc în București nume grele din domeniu, iar asta mă bucură enorm. Convenția se bucură de un real succes. Anul acesta vor veni tatuatori din Costa Rica, Panama, Statele Unite, de prin toata Europa, Noua Zeelandă, etc. Avem multe spectacole, vom avea în premieră și Mister Tattoo, vor fi concerte cu celebrul Ski King, din Germania, îl avem alături de noi pe maestrul Mircea Vintilă, care va susține un recital momorabil. Pentru mai multe detatalii vă invit pe pagina evenimentului www.tattooconvention.ro.

22446803_1867796419902352_1342169334_n.jpg

Giani Kiriţă, un client fidel

 

 

 

 

 

 

 
 
Loading...