Rita Mureşan are trei moduri de a se relaxa: pictează, coase goblen şi găteşte. Dacă pentru primele două activităţi nu are timp chiar în fiecare zi, gătitul este lege. A depăşit demult stadiul de amator după ce a luat nenumărate cursuri de bucătărie în vacanţele în care merge. Acum, visul ei este să-şi deschidă un restaurant.


Pasiunea Ritei pentru bucătărie a trecut graniţa simplului gătit. Ştie sute de reţete, dă periodic mese întinse pentru prieteni şi în majoritatea vacanţelor ei exotice urmează lecţii de cooking. În toate hotelurile din India, Franţa, Italia, Costa Rica în care s-a cazat, s-a înscris la cursuri. Câteodată călătoreşte doar pentru a experimenta bucătăria locului. În Thailanda a obţinut chiar şi o diplomă care îi permite să se angajeze oricând ca ajutor de bucătar. Nu vrea asta neapărat. Visul ei este să-şi deschidă un restaurant al ei.

„Se poate spune că eu am copilărit într-un restaurant. Mama mea era ospătar şi de aceea petreceam foarte mult timp la locul ei de muncă. De multe ori îmi făceam temele în separeu, iar seara o ajutam să facă numerarul. De mică mi-am dorit să am un restaurant şi sper ca dorinţa să devină curând realitate”, spune Rita. Până atunci, se antrenează. Găteşte zilnic pentru familie şi dă petreceri pentru prieteni o dată la 2-3 săptămâni. „Dacă nu fac o cină din asta cel puţin o dată pe lună, încep ei să mă sune să vadă ce se întâmplă. Gătesc pe diferite teme, după reţete, dar am şi cine în care prietenii îmi spun ce vor, cum vor mâncarea. La mine se vine cu cereri. Ador să aduc din călătoriile mele ingredientele specifice ţării respective. De aceea, când mă întorc dintr-o ţară străină, îmi chem prietenii la masă”.

Acasă, pentru familie, nu este zi lăsată de sus în care să nu gătească ceva, oricât de puţin. Chiar şi atunci când iese cu treburi în oraş sau la un eveniment, nu pleacă până nu găteşte cina pentru familie. „Cina este centrul vieţii noastre şi, chiar dacă mănânc doar eu cu fiica mea, Gloria, sau mai mulţi, lumânările nu lipsesc de pe masă. Îmi place, mă relaxează. Aşa îmi petrec eu timpul liber. Când intru în bucătărie, dau drumul la lumina interioară şi la iubire”, mai spune creatoarea de modă.

Are un regim alimentar sănătos

La câte bunătăţi ştie să facă, Rita nu se declară a fi neapărat o mâncăcioasă a lor. „Eu sunt doar curioasă, îmi place să experimentez. Dar nu mănânc şi eu neapărat ce gătesc pentru cei din jur”, explică ea. A renunţat la carne, la mezeluri, organismul ei ajungând acum să nu le mai tolereze. Aşa a reuşit, în urmă cu doi ani, să slăbească foarte mult. Mănâncă sănătos diverse salate cu fulgi de soia, paste integrale, fructe de mare, peşte, murături, zacuscă, ciuperci, supe. Nu îi plac dulciurile şi nici nu le găteşte. “Dacă îmi dai o bucăţică de ciocolată, simt că leşin de la atâta dulce”. Recunoaşte că iubeşte cartofii prăjiţi şi se răsfaţă cu ei fără să se simtă vinovată. “Vina îngraşă. Uităm că suntem minunaţi aşa cum suntem şi devenim foarte duri cu noi. Eu încerc să menţin un echilibru, să fiu cea mai bună variantă a mea în fiecare zi”.

A urmărit meciurile cu prietenii la masă

Ultima dată când a făcut un festin culinar a fost la meciul România-Albania. Şi-a invitat prietenii şi a gătit româneşte: crap tras puţin în ou, apoi tăvălit prin făină amestecată cu mălai şi prăjit în ulei. A mai pregătit alături o salată în trei culori, cu roşii cherry, ceapă roşie, puse la marinat într-o pungă (amestecate cu pătrunjel, ulei de măsline, oţet balsamic, o lingură sos pesto, sare, piper şi puţin zahăr). A mai gătit mâncare de mazăre cu morcovi şi mărar, a decorat masa şi abia a apucat să facă o poză preparatelor, că prietenii au şi dat năvală. La începutul săptămânii, Rita a plecat la Medjugorje (Bosnia & Herţegovina), ca să se roage Fecioarei Maria.

 
 
Loading...